Problem med viss e-post

För tillfället kan vi inte skicka eller ta emot e-post från domänerna hotmail.com, live.com, msn.com och outlook.com. Du kan alltid ringa Eskilstuna direkt på 016-710 10 00 eller använda en alternativ e-postadress. Du kan även kontakta oss via vår Facebooksida.

MENY
Eskilstuna kommun

Servicedeklaration - Överförmyndarverksamheten

Överförmyndare ska finnas i alla Sveriges kommuner. I Eskilstuna finns det en politiskt tillsatt nämnd, överförmyndarnämnden och en förvaltning med tjänstemän. Tjänstemännens arbetsuppgifter består främst av att hitta gode män och förvaltare till dem som behöver sådan och att utöva tillsyn över gode män, förvaltare och även förmyndare. Syftet med tillsynen är att se till att de som inte själva kan sköta sin ekonomi eller kontakta olika myndigheter får hjälp med detta.

En god man eller förvaltare utses endast till personer över 18 år och utses av tingsrätten. Den som hjälper en person kallas god man eller förvaltare och den som får hjälp kallas huvudman. Ingen kan få en god man mot sin vilja eftersom det är en frivillig hjälp. En förvaltare utses till en person som inte klarar att sköta sig själv och sin egendom.

Gode mannens och förvaltarens uppdrag

Att vara god man eller förvaltare handlar om att hjälpa en medmänniska. Uppdraget innebär oftast att ta hand om huvudmannens ekonomi, bevaka dennes rätt och att sörja för sin huvudmans person. Med det menas inte att man sköter personens dagliga sysslor utan att man ser till att personen får hjälp, till exempel genom att ansöka om hemtjänst eller annat bistånd.


Vem kan bli god man eller förvaltare?

Du som vill vara god man eller förvaltare ska enligt lagen vara en hederlig, erfaren och i övrigt lämplig person. Överförmyndarnämnden prövar lämpligheten hos var och en genom en personlig utredning som omfattar kontroll i Rikspolisstyrelsens belastningsregister och kontroll av om personen har betalningsanmärkningar. Som god man eller förvaltare har du rätt till ett arvode för uppdraget och det betalas av huvudmannen eller kommunen.

Vi lovar att

  • vi vid två tillfällen per år håller introduktionsutbildning för dig som är intresserad av att bli god man eller förvaltare.
  • du som god man eller förvaltare årligen erbjuds utbildning vid två tillfällen.
  • du som har god man eller förvaltare kan känna dig trygg i vetskapen om att vi granskar hur de utför sitt uppdrag.
  • vi inom fyra månader översänder din ansökan om god man eller förvaltare till Tingsrätten för beslut.
  • Vi nås på telefon måndag – torsdag mellan kl 10.00 och 12.00. Du kan besöka oss måndagar och torsdagar mellan kl 13.30 och 15.30 utan att behöva boka tid. Det går även bra att kontakta oss via e-post overformyndaren@eskilstuna.se

Vi förväntar oss

  • att du som är god man eller förvaltare tar del av den utbildning
    och information som erbjuds så att du kan utföra ditt uppdrag på
    bästa sätt för din huvudman.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Du har nu hjälpt oss att förbättra eskilstuna.se.

Kontakt

Eskilstuna direkt

Eskilstuna kommuns kontaktcenter

Öppettider

Besökstid Eskilstuna
Måndag-torsdag 07.45-16.30
Fredag 07.45-16.00

Besökstid Torshälla
Måndag-torsdag 08.00-16.30
Fredag 08.00-16.00
Lunchstängt 12.00-13.00

Telefontid
Måndag-fredag 07.30-17.00

Besöksadress

Värjan, Alva Myrdals gata 5, Eskilstuna
Östra Torget, Brogatan 13, Torshälla