MENY
Eskilstuna kommun

Vänorter

Esbjerg - Danmark
Vänortssamarbetet mellan Esbjerg och Eskilstuna startade år 1948. Esbjerg är en betydande fiske-  och hamnstad på Jyllands västkust och utanför Esbjerg finns några av Europas finaste badstränder.

Fjardabyggd - Island
Vänortssamarbetet med Neskaupstadur startade år 1974. Sedan hösten 1998 heter vänorten Fjardabyggd då Neskaupstadur slogs samman med ytterligare två kommuner. Fjardabyggd ligger på Islands östkust och huvudnäringarna är fiske och turism.

Haapsalu - Estland
Haapsalu är en charmig småstad på Estlands västkust cirka 140 km sydväst om Tallinn. Haapsalu är en välkänd och fortfarande välbesökt badort och där finns flera kurbadanläggningar. Trähusbebyggelsen är bevarad i stadskärnan.

Jurmala - Lettland
Jurmala ligger längs Östersjökusten cirka 20 km från Riga och är en välkänd badort. Staden har vackra bevarade trähus från förra sekelskiftet, många i Jugendstil.

Jyväskylä - Finland 
Vänortssamarbetet mellan Jyväskylä och Eskilstuna startade år 1947. Jyväskylä är ett viktigt regionalt centrum i mellersta Finland. Jyväskylä är en betydande skolstad och där finns universitet och yrkeshögskola. Arkitekten Alvar Aalto är född i Jyväskylä.

Stavanger - Norge
Vänortssamarbetet med Stavanger startade år 1948. Stavanger ligger vid Nordsjön. Stavanger har en rik historia och är idag Norges oljehuvudstad. Här finns även betydande livsmedelsindustri.

Erlangen - Tyskland
Vänortssamarbetet med Erlangen startade år 1961. Erlangen ligger i Bayern nära Nürnberg. Erlangen är en universitetsstad. Siemens har stora anläggningar i Erlangen och elektronikindustrin är betydande.

Luton - Storbritannien
Vänortssamarbetet med Luton startade år 1958. Luton ligger några mil norr om London. Luton är en industristad och är bland annat centra för bilindustri. 

Gatchina - Ryssland
Vänortssamarbetet med Gattjina startade år 1998, i samband med att ett länsavtal tecknades mellan Sörmland och Leningrads län. Gattjina ligger i Leningrads län strax söder om S:t Petersburg. Slottet i Gattjina är en viktig turistattraktion.

Lviv - Ukraina
Vänortssamarbetet med Lviv startade år 1994. Vänortssamarbetet är mycket intensivt inte minst genom ett mycket nära samarbete mellan pingstkyrkoförsamlingarna i Eskilstuna och Lviv. Lviv är en storstad i västra Ukraina och har historiskt haft ett nära samröre med Polen. Lviv har många vackra gamla byggnader och ett betydande operahus.

Bridgeton - USA
Vänortssamarbetet med Bridgeton startade år 1989. Bridgeton ligger i staten New Jersey på den amerikanska ostkusten.

Usangi - Tanzania
Vänortssamarbetet med Usangi startade år 1987. Usangi ligger i Parebergen nära gränsen till Kenya. Det är en liten ort med endast en bygata i centrum. Huvudnäringen är lantbruk.

Linyi - Kina
Samarbetsavtal tecknades den 22 september 2008 och förnyades 2016. Det första samarbetet startade under 2009 med Rinmangymnasiet.

Mysore City - Indien
Samarbetsavtal tecknades den 24 november 2009. Samarbetet inleddes med diskussioner om ett biogasprojekt.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Du har nu hjälpt oss att förbättra eskilstuna.se.

Kontakt

Eskilstuna direkt

Eskilstuna kommuns kontaktcenter

Öppettider

Besökstid Eskilstuna
Måndag-fredag 07.30-16.00


Besökstid Torshälla
Måndag 10.00-19.00
Tisdag-fredag 10.00-16.30
Lördag 11.00-14.00


Telefontid
Måndag-torsdag 08.00-16.30
Fredag 08.00-16.00

Dag före röd dag och klämdag 08.00-13.00

Besöksadress

Värjan, Alva Myrdals gata 5, Eskilstuna
Kvarnen, Storgatan 26, Torshälla

Maria Tell
Koordinator KS/KF