MENY
Eskilstuna kommun

Val till riksdag, kommun och landsting

Söndagen den 9 september 2018 är det val till Sveriges riksdag, kommun och landsting.

För att få rösta måste du ha fyllt 18 år. Dessutom finns särskilda regler för olika val länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Val till riksdag, kommun och landsting hålls vart fjärde år.

Rösta i val

Rösta på valdagen 9 september

På valdagen röstar du i den vallokal som tillhör ditt valdistrikt. Du får information om vilket valdistrikt du tillhör och vilken vallokal du ska rösta i på ditt röstkort. Röstkortet skickas ut 16-22 augusti.

Förtidsrösta 22 augusti - 9 september

Om du vill rösta innan valdagen kan du förtidsrösta i en röstningslokal 22 augusti - 9 september. Det kan vara bra om du, till exempel, är bortrest under valdagen. Information om röstningslokaler kommer att finnas på den här sidan senast 15 juni.

Rösta med bud

Om du inte själv kan ta dig till din vallokal på grund av sjukdom, funktionsnedsättning eller ålder kan du rösta med bud. Om du inte har någon anhörig eller bekant som kan hjälpa dig med budröstning, kan du vända dig till valnämndens kansli. Valnämnden har utsett röstmottagare som kan hjälpa till.

Valnämnden

Kommunen har en valnämnd som rent praktiskt genomför valen, folkomröstningar och eventuella extra val. Det innebär bland annat att skaffa vallokaler och se till att det finns röstmottagare. Valnämnden ska informera om hur valet går till och var och när du kan rösta. Hos valnämnden kan du beställa ett nytt röstkort om du har förlorat det.

Val till Europarlamentet

År 2019 är det val till Europaparlamentet. Då röstar medborgarna i den Europeiska unionen (EU) om vilka kandidater som ska representera dem i Europaparlamentet. Val till Europaparlamentet hålls vart femte år.

Läs mer om val till riksdag, kommun och landsting, val till Europaparlamentet och extra val på Valmyndighetens webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Som invånare i Eskilstuna kommun har du möjlighet att väcka förslag om folkomröstning i en fråga som du tycker är viktig. Läs mer om folkinitiativ till folkomröstning.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Du har nu hjälpt oss att förbättra eskilstuna.se.

Kontakt

Andreas Lindbom
Valsamordnare
Susanne Frykman Blank
Biträdande valsamordnare