Problem med viss e-post

Vi har för tillfället problem att skicka ut viss e-post till främst hotmail.com, live.com, msn.com och outlook.com. Du kan alltid ringa Eskilstuna direkt på 016-710 10 00 eller använda en alternativ e-postadress. Du kan även kontakta oss via vår Facebooksida.

MENY
Eskilstuna kommun

Folkinitiativ till folkomröstning

Som invånare i Eskilstuna kommun har du möjlighet att väcka förslag om folkomröstning i en fråga som du tycker är viktig. 

Det kallas för ett folkinitiativ och görs genom en namninsamling. På så sätt visar du att det är fler som tycker att frågan är viktig och att det borde hållas en folkomröstning om den.

För att begära en folkomröstning måste du samla in underskrifter från tio procent av de röstberättigade i kommunen. Vid senaste valet 2014 var 77472länk till annan webbplats personer röstberättigade.

Av namninsamlingen måste följande uppgifter framgå:

  • egenhändig namnteckning
  • uppgift om när namnteckningarna gjorts
  • namnförtydliganden
  • personnummer
  • adresser

När du lämnar in namninsamlingen räknas de namn som samlats in under den senaste sexmånadersperioden som föregick inlämnandet (kommunallagen 5 kap 23 §länk till annan webbplats). Äldre underskrifter räknas inte.

Om ditt folkinitiativ stöds av tillräckligt många måste fullmäktige besluta att en folkomröstning ska hållas. Kommunfullmäktige kan fatta ett sådant beslut om frågan som initiativet avser omfattas av kommunfullmäktiges ansvarsområde. Det krävs att minst två tredjedelar av de närvarande ledamöterna röstar mot förslaget för att en folkomröstning inte ska äga rum när ett folkinitiativ är taget (kommunallagen 5 kap 34 a §länk till annan webbplats).

Regler om förfarandet vid kommunala folkomröstningar återfinns i Lag (1994:692) om kommunala folkomröstningarlänk till annan webbplats.  

Som invånare i Eskilstuna kommun har du möjlighet att väcka förslag om folkomröstning i en fråga som du tycker är viktig. Det kallas för ett folkinitiativ och görs genom en namninsamling.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Du har nu hjälpt oss att förbättra eskilstuna.se.

Kontakt

Eskilstuna direkt

Eskilstuna kommuns kontaktcenter

Öppettider

Besökstid Eskilstuna
Måndag-torsdag 07.45-16.30
Fredag 07.45-16.00

Besökstid Torshälla
Måndag 10.00-19.00
Tisdag-fredag 10.00-16.30

Telefontid
Måndag-fredag 07.30-17.00

Besöksadress

Värjan, Alva Myrdals gata 5, Eskilstuna
Kvarnen, Storgatan 26, Torshälla