MENY
Eskilstuna kommun

Jämställd­hets­pris och hedersomnäm­nande

Eskilstuna kommun delar varje år ut ett jämställdhetspris. Priset ska tilldelas en organisation, ett företag eller enskild person som utmärkt sig på ett positivt sätt i arbetet för en mer jämställd kommun. Prissumman är 10 000 kronor.

Jämställdhetspriset 2018 gick till Eskilstuna golfklubb, EGK, och hedersomnämnandet till Cecilia Boström. Från vänster: Richard Svalling, klubbchef EGK, Anita Andersson, ekonom EGK, Elin Nygren, tränare EGK, Carina Nylén, ordförande EGK, Lisa Friberg, jämställdhetsberedningens ordförande och Cecilia Boström.

Nominera till Eskilstuna kommuns jämställdhetspris

Sista anmälningsdag är den 22 september klockan 23.59.
Hantering av personuppgifter

Vi behöver personuppgifterna för att kunna kontakta dig och eventuellt ställa fler frågor om den/de du nominerat. Personuppgifterna sparas som längst till och med den 31 oktober 2019. Om du vill att vi tar bort personuppgifterna innan dess kan du skicka e-post till lena.klintberg@eskilstuna.se. Vi hanterar dina personuppgifter med stöd av Dataskyddsfördordningen, annan gällande dataskyddslagstiftning och den lagliga grunden allmänt intresse. Kommunstyrelsen är personuppgiftsansvarig. Läs mer om Eskilstuna kommuns hantering av personuppgifter, vilka rättigheter du har och hur du kontaktar oss på eskilstuna.se/gdpr

Fakta om jämställdhetspriset och hedersomnämnande

Eskilstuna kommun delar varje år sedan 2007 ut ett jämställdhetspris. Priset ska tilldelas en organisation, ett företag eller enskild person som utmärkt sig på ett positivt sätt i arbetet för en mer jämställd kommun. Prissumman är 10 000 kronor.

Kommunen delar också årligen ut ett hedersomnämnande. Det går till en aktör inom kommunkoncernen som på ett föredömligt sätt arbetat för att öka jämställdheten i Eskilstuna kommuns verksamheter, inklusive de kommunägda bolagen.

Jury för priset och hedersomnämandet är jämställdhetsberedningen.

Pristagare 2018

Eskilstuna Golfklubb får Eskilstuna kommuns jämställdhetspris 2018

Eskilstuna Golfklubb tilldelas Eskilstuna kommuns jämställdhetspris 2018. Årets hedersomnämnande tilldelas Cecilia Boström, tidigare jämställdhetsstrateg i Eskilstuna kommun.

Eskilstuna Golfklubb består av 1400 medlemmar som tillsammans arbetar medvetet för att föreningen ska bli tillgänglig för både flickor och pojkar, kvinnor och män. Klubben har bland annat anställt en kvinnlig tränare och kompletterat sin 18-hålsbana med utslagsplatser anpassade till kvinnor.

Motivering Jämställdhetspriset 2018

Eskilstuna Golfklubb arbetar medvetet för att föreningen ska bli tillgänglig för både flickor och pojkar, kvinnor och män. De arbetar metodiskt för att kvinnor och män ska ha samma möjligheter till inflytande i klubben och för att både flickor och pojkar ska ha goda förebilder. Som ett led i att nå sina mål om tillgänglighet, inflytande och förebilder har föreningen bland annat valt en kvinnlig ordförande, anställt en kvinnlig tränare, kompletterat sin 18-hålsbana med utslagsplatser anpassade till kvinnor och ordnar särskilda damaktiviteter.

Eskilstuna Golfklubbs strategi är ett lysande exempel på hur föreningar kan arbeta med jämställdhet. Av den anledningen får klubben 2018 års jämställdhetspris av Eskilstuna kommun.

Vad betyder priset för Eskilstuna Golfklubb, Richard Svalling, klubbchef?
– Vi är fantastiskt stolta över att vinna ett sådant här pris, det betyder jättemycket för oss. Golf har varit en av de mest mansdominerade sporterna historiskt sätt, men vi har jobbat i flera års tid med att alla ska känna sig välkomna till klubben. Förra året blev vi Sveriges mest spelade golfbana, vilket är ett kvitto på att våra medlemmar uppskattar det arbetet vi gör.

Har ni bestämt vad ni vill ni göra med prispengarna?
– Vi vill använda dem för att utveckla verksamheten ännu mer, med fokus på kvinnor och tjejer. En idé är damtävling. Vi har kommit en bra bit i vårt arbete men har mycket kvar att göra. Bland annat skulle vi gärna anställa en kvinnlig banskötare.

Hedersomnämnande till Cecilia Boström

2018 års hedersomnämnande tilldelas Cecilia Boström, tidigare jämställdhetsstrateg i Eskilstuna kommun. Cecilia får hedersomnämnandet för sitt mångåriga arbete som bidragit till att sätta Eskilstuna på jämställdhetskartan, såväl nationellt och internationellt.

Motivering hedersomnämnandet 2018

Cecilia Boström har under sin tid som jämställdhetsstrateg i Eskilstuna kommun (2012 – 2018) arbetat ihärdigt och metodiskt för att jämställdhetsintegrering ska ingå som en naturlig del i kommunens verksamheter. Cecilia har varit en tillgång i arbetet med att höja kompetensen och inspirera de lokala processledarna som arbetar med jämställdhetsintegrering. Hennes goda kompetens har också varit värdefull i det nationella arbetet med Modellkommuner, en modell som Cecilia tillsammans med jämställdhetsberedningen tog till Eskilstuna kommun och anpassade till Modellförvaltningar- och bolag.

Cecilias arbete har varit en viktig del i att Eskilstuna kommun fick det Svenska Jämställdhetspriset 2017. Hennes arbete har bidragit till att sätta Eskilstuna på jämställdhetskartan, såväl nationellt och internationellt.

Vad betyder hedersomnämndandet för dig, Cecilia Boström?
– Jag är jätteglad över utmärkelsen, men också överraskad eftersom jag tycker att jag bara har utfört mitt arbete. Vi är många som jobbat till tillsammans för ett mer jämställt Eskilstuna. Samtidigt är jag stolt över det jag tillsammans med andra åstadkommit och hedrad över att bli uppmärksammad på det här sättet, det betyder mycket, säger Cecilia Boström, som arbetade i Eskilstuna kommun år 2012 till början av 2018. Idag arbetar hon som utvecklare i Strängnäs kommun.

Tidigare pristagare

Tidigare års jämställdhetspristagare och hedersomnämnanden

ÅrJämställdhetsprisHedersomnämnande

2018

Eskilstuna Golfklubb

Cecilia Boström, tidigare jämställdhetsstrateg i Eskilstuna kommun

2017

LAVA-gruppen, Kvinnoklinken på Mälarsjukhuset

Nätverket Män i förskolan

2016
Tjejjouren Meja
Marianne Karlberg, före detta kommunstrateg jämställdhet
2015Eskilstuna United DFFLilla stadsmuséet
2014SörmlandsidrottenUng Fritid
2013Etown Grrl GangEmil Berggren, Räddningstjänsten
2012Fredrik Pettersson, politisk redaktör på tidningen Folket och Rädda Barnens samtalsgrupp EllenAnita Pettersson, före detta kommun­strateg jämställdhet
2011Zarah Ismahil Hassan, Somaliska solidaritetsföreningenArbetsgruppen som arrangerade ögonöppnarutbildningen om jämställdhet för andra brukare i daglig verksam­het/syssel­­sättning
2010Johanna Lundin, Kapten MjausanPeter Lindvall, rektor Rinmangymnasiet
2009Tidningen Smejournalen

Anna Fridell, enhetschef Vuxen­förvalt­ningen

Nätverket Män i förskolan

2008Linden HockeyGraziella Belloni, konstmuséet

2007

Kulturföreningen Superhjältarna

Kaija Pasanen, specialpedagog för Torshällas förskolor


Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Du har nu hjälpt oss att förbättra eskilstuna.se.

Kontakt

Lena Klintberg
Utvecklare