MENY
Eskilstuna kommun

Jämställd­hets­pris och heders­om­näm­nande

Eskilstuna kommun delar varje år ut ett jämställdhetspris. Priset ska tilldelas en organisation, ett företag eller enskild person som utmärkt sig på ett positivt sätt i arbetet för en mer jämställd kommun. Prissumman är 10 000 kronor.

Vinnare Jämställdhetspriset 2017

LAVA-gruppens Lisa Björling, Pia Zetterman och Emma Younis tog hem 2017 års jämställdhetspris. Nätverket Män i förskolan, här representerat av Gustaf Deticek Svensson och Jaime Aqvirre, fick motta årets hedersomnämnande. På bilden syns även Lisa Friberg, jämställdhetsberedningens ordförande.

LAVA-gruppen, Kvinnoklinken på Mälarsjukhuset, får Eskilstuna kommuns jämställdhetspris 2017

Eskilstuna kommuns jämställd­hetspris 2017 tilldelas nätverket LAVA-gruppen på Mälarsjukhusets kvinnoklinik. Årets hedersomnämnande går till nätverket Män i förskolan.

Priset delades ut av Lisa Friberg (S), ordförande i jämställd­hets­bered­ningen, på Mälardalens högskola i samband med Bemötandedagarna den 4 oktober. LAVA-gruppen (Lära Av Varandra) består av barnmorskorna Lisa Björling, Emma Younis och Pia Zetterman som tillsammans utvecklat en serie informationsfilmer om förlossningsvård och vårdrutiner på flera språk.

Vad betyder priset för LAVA-gruppen, Lisa Björling?
– Det är jättekul att vårt arbete kring olika kulturer uppmärksammas, vi är så stolta och glada! Vi startade LAVA-gruppen år 2015 eftersom det fanns ett behov av kunskap om olika kulturella perspektiv. Kunskap underlättar möten. Filmerna vi gjort gör det enklare för våra patienter att ta till sig information, vilket också underlättar vårt dagliga arbete på barnmorskemottagningen, BB, förlossningen och i föräldragrupper.

Vet ni hur ni ska använda prispengarna på 10 000 kronor?
– Vi vill använda pengarna för att utbilda oss och utveckla vårt arbete ännu mer!

Motivering Jämställdhetspriset 2017

Med små medel, stort engagemang och innovativa lösningar har LAVA-gruppen (Lära Av Varandra) utvecklat en serie informationsfilmer om förlossningsvård och vårdrutiner på flera språk. Filmerna möjliggör för kvinnor och män som inte talar, skriver, läser eller förstår det svenska språket att få samma information inför och efter förlossningen som svensktalande kvinnor och män. Forskning visar att utlandsfödda kvinnor i Sverige har en ökad risk för komplikation och död i samband med graviditet och förlossning. Informationsfilmerna är ett fantastiskt verktyg för tryggt bemötande och vård på lika villkor. De är helt enkelt livsviktiga!

Årets hedersomnämnande går till nätverket Män i förskolan, som arbetar för att öka andelen män som arbetar i förskolan.

Vad betyder priset för nätverket Män i förskolan, Gustaf Deticek Svensson?
– Det är väldigt roligt att betydelsen av manliga pedagoger i förskolan uppmärksammas på ett så hedervärt sätt. Vi har arbetat med frågan i många år i Eskilstuna och de senaste åren känns det som att frågan har aktualiserats och satsats på både nationellt och lokalt. Eskilstuna bidrar både genom vårt nätverk och genom det nya utbildningsmaterialet Jämställd förskolalänk till annan webbplats i samarbete med Mälardalens högskola, säger Gustaf Deticek Svensson, förskollärare på Berga förskola och deltagare i nätverket Män i förskolan.

Motivering hedersomnämnandet 2017

Nätverket Män i förskolan har under 2015–2016 aktivt bidragit till att det webbaserade utbildningsmaterialet ”Jämställd förskola” tagits fram i samverkan med Mälardalens högskola. Nätverket spelar en viktig roll för spridning och användning av materialet i Eskilstuna kommuns samtliga förskolor. Män i förskolan bidrar på flera sätt till en mer jämställd förskola och ett mer jämställt samhälle. De arbetar aktivt med att bryta normer på den könsuppdelade arbetsmarknaden. Som pedagoger i förskolan är de viktiga förebilder för andra män, killar och pojkar. De uppmärksammar betydelsen av ett aktivt jämställdhetsarbete i förskolans verksamhet. Och inte minst, de visar vägen för att fler män ska bli aktiva i jämställdhetsarbetet.

Fakta om jämställdhetspriset och hedersomnämnande

Eskilstuna kommun delar varje år sedan 2008 ut ett jämställdhetspris. Priset ska tilldelas en organisation, ett företag eller enskild person som utmärkt sig på ett positivt sätt i arbetet för en mer jämställd kommun. Prissumman är 10 000 kronor.

Kommunen delar också årligen ut ett hedersomnämnande. Det går till en aktör inom kommunkoncernen som på ett föredömligt sätt arbetat för att öka jämställdheten i Eskilstuna kommuns verksamheter, inklusive de kommunägda bolagen.

Jury för priset och hedersomnämandet är jämställdhetsberedningen.

Tidigare års jämställdhetspristagare och hedersomnämnanden

ÅrJämställdhetsprisHedersomnämnande
2016
Tjejjouren Meja
Marianne Karlberg, före detta kommunstrateg jämställdhet
2015Eskilstuna United DFFLilla stadsmuséet
2014SörmlandsidrottenUng Fritid
2013Etown Grrl GangEmil Berggren, Räddningstjänsten
2012Fredrik Pettersson, politisk redaktör på tidningen Folket och Rädda Barnens samtalsgrupp EllenAnita Pettersson, före detta kommun­strateg jämställdhet
2011Zarah Ismahil Hassan, Somaliska solidaritetsföreningenArbetsgruppen som arrangerade ögonöppnarutbildningen om jämställdhet för andra brukare i daglig verksam­het/syssel­­sättning
2010Johanna Lundin, Kapten MjausanPeter Lindvall, rektor Rinmangymnasiet
2009Tidningen Smejournalen

Anna Fridell, enhetschef Vuxen­förvalt­ningen

Nätverket Män i förskolan

2008Linden HockeyGraziella Belloni, konstmuséet

2007

Kulturföreningen Superhjältarna

Kaija Pasanen, specialpedagog för Torshällas förskolor

 

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Du har nu hjälpt oss att förbättra eskilstuna.se.

Kontakt

Eskilstuna direkt

Eskilstuna kommuns kontaktcenter

Öppettider

Besökstid Eskilstuna
Måndag-torsdag 07.45-16.30
Fredag 07.45-16.00

Besökstid Torshälla
Måndag-torsdag 08.00-16.30
Fredag 08.00-16.00

Telefontid
Måndag-fredag 07.30-17.00

Besöksadress

Värjan, Alva Myrdals gata 5, Eskilstuna
Östra Torget, Brogatan 13, Torshälla

Cecilia Boström
Kommunstrateg