MENY
Eskilstuna kommun

Firande av internationella kvinnodagen

Jämställdhetsberedningen har i uppdrag att se till att Eskilstuna kommun årligen uppmärksammar och firar den internationella kvinnodagen, den 8 mars.

Eskilstuna kommun har genom åren uppmärksammat internationella kvinnodagen på flera olika sätt, ofta genom kunskapshöjande föreläsningar varvat med kulturinslag. Internationella kvinnodagen 2017 uppmärksammades med en monolog och utställning om Gertrud Blomkvists kvinnorättsarbete och kamp för kvinnlig rösträtt. Monologen hölls av i Giselle Emmonth i Torshälla, som en del av stadens 700-åtsjubileum. Lisa Friberg, ordförande i jämställdhetsberedningen, och Cecilia Boström, kommunstrateg, deltog i ABF:s uppmärksammande av internationella kvinnodagen och berättade om kommunens arbete med jämställdhet med anledning av vinsten av Svenska Jämställdhetspriset.

Jämställd busstur

Till 2015 års internationella kvinnodag utvecklades en guidad busstur med jämställdhetstema, "Jämställdhet på väg", som sedan återanvändes 2016. Kontakta Eskilstuna Tourist Center om du vill boka bussturenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Bakgrund internationella kvinnodagen 

Den internationella kvinnodagen uppmärksammar ojämställdhet och kvinnors situation över hela världen. Sedan 1978 finns 8 mars med som internationell kvinnodag på FN:s lista över högtidsdagar.

Dagen har sitt ursprung i den tidiga arbetarrörelsen och kvinnorörelsen i början av 1900-talet. Nuförtiden är dagen inte kopplad till någon uttalad politisk ideologi, utan betraktas som en allmän dag för att uppmärksamma kvinno- och jämställdhetsfrågor.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Du har nu hjälpt oss att förbättra eskilstuna.se.

Kontakt

Eskilstuna direkt

Eskilstuna kommuns kontaktcenter

Öppettider

Besökstid Eskilstuna
Måndag-torsdag 07.45-16.30
Fredag 07.45-16.00

Besökstid Torshälla
Måndag-torsdag 08.00-16.30
Fredag 08.00-16.00

Telefontid
Måndag-fredag 07.30-17.00

Besöksadress

Värjan, Alva Myrdals gata 5, Eskilstuna
Östra Torget, Brogatan 13, Torshälla

Lisa Friberg
Ordförande jämställdhetsberedningen