MENY
Eskilstuna kommun

Svenska Jämställdhetspriset

Eskilstuna kommun vann Svenska Jämställdhetspriset 2017. Priset är en nationell utmärkelse för framstående jämställdhetsarbete. 

Lisa Friberg och Svenska Jämställdhetspriset.

Lisa Friberg, jämställdhetsberedningens ordförande, tog emot Svenska Jämställdhetspriset under Forum Jämställdhet i Örebro den 1 februari 2017. Priset är gjort av Kerstin Hedström. Fotograf: Therese Johansson.

Svenska Jämställdhetsprisetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster 2017 delades ut under Sveriges största jämställdhetskonferens Forum Jämställdhetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster i Örebro den 1 februari. Till finalfältet hade fem verksamheter i landet valts ut: Eskilstuna kommun, Genussmart fritidsgård – Kalmar kommun, Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning, utbildningsförvaltningen Piteå kommun samt Danske Bank.

På onsdagskvällen stod det klart att Eskilstuna kommun, som var finalist för andra året i rad, vunnit priset.

Juryns motivering

Eskilstuna kommun har politiskt lyft jämställdhet som ett övergripande mål för hela kommunen. Arbete har under många år bedrivits målmedvetet och brett. Det strategiska arbetet för jämställdhet är stationerat i kommunledningen och är systematiskt uppbyggt i förvaltningar och bolag. Olika verksamheter som räddningstjänst, bostadsbolag, skola och fritidsverksamhet har ingått i ett övergripande förändringsarbete. Här finns också nytänkande verksamheter som 'Vi andas alla samma luft' för personer med intellektuella funktionsnedsättningar.

– Vi är mycket glada över att vi fick Svenska Jämställdhetspriset 2017. Det visar på framgång i vårt systematiska arbete och ger kraft att fortsätta. Men vi är inte nöjda. Detta visar på det nödvändiga i fortsatt strävan för mer jämställdhet på samhällets alla nivåer. Vi har kommit långt i Eskilstuna. Därför vann vi. Men vi vet hur oändligt mycket arbete som återstår. För oss men inte minst för dem som inte vann och övriga samhället, säger Jimmy Jansson, kommunstyrelsens ordförande.

– Att Eskilstuna kommun fick utmärkelsen Svenska Jämställdhetspriset är ett resultat av många års arbete där det funnits en politisk tydliget kombinerat med ett stort engagemang i de kommunala verksamheterna. Att vi fick det här priset sporrar oss ytterlige. Jämställdhetsarbetet är kanske än viktigare i ett läge då världen och samhällsutvecklingen känns osäker, säger Pär Eriksson, kommundirektör.

Besök Forum Jämställdhets webbsidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster för att se vem som tilldelades Svenska Jämställdhetspriset i år.

Svenska Jämställdhetspriset 2016

När Svenska Jämställdhetspriset delades ut för första gången var Eskilstuna kommun en av de fem finalisterna.

Till finalfältet hade fem verksamheter i landet valts ut. Bland dessa fanns två kommuner: Eskilstuna kommun och Malmö stad. Dessutom var Arbetsmiljöverket, Norra skogsägarna och Norrbottens läns landsting utvalda. Priset, som delades ut under Jämställdhetsdagarna i Malmö i januari, gick till två av finalisterna: Norra skogsägarna och Malmö stad.

Mer om Svenska Jämställdhetspriset

Vinnaren av Svenska Jämställdhetspriset utses av en jury som består av bland annat representanter från Sveriges Kvinnolobby, kommuner, regioner och Sveriges Kommuner och Landsting. Läs mer om Svenska Jämställdhetspriset.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Du har nu hjälpt oss att förbättra eskilstuna.se.

Kontakt

Anna Fridell
Kommunstrateg