MENY
Eskilstuna kommun

Svenska Jämställdhetspriset

Eskilstuna kommun är vinnare av Svenska Jämställdhetspriset 2017! Priset är en nationell utmärkelse för framstående jämställdhetsarbete. 

Lisa Friberg och Svenska Jämställdhetspriset.

Lisa Friberg, jämställdhetsberedningens ordförande, tog emot Svenska Jämställdhetspriset under Forum Jämställdhet i Örebro. Priset är gjort av Kerstin Hedström. Fotograf: Therese Johansson.

Svenska Jämställdhetsprisetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster 2017 delades ut under Sveriges största jämställdhetskonferens Forum Jämställdhetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster i Örebro den 1 februari. Till finalfältet hade fem verksamheter i landet valts ut: Eskilstuna kommun, Genussmart fritidsgård – Kalmar kommun, Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning, utbildningsförvaltningen Piteå kommun samt Danske Bank.

På onsdagskvällen stod det klart att Eskilstuna kommun, som var finalist för andra året i rad, vunnit priset.

Juryns motivering

Eskilstuna kommun har politiskt lyft jämställdhet som ett övergripande mål för hela kommunen. Arbete har under många år bedrivits målmedvetet och brett. Det strategiska arbetet för jämställdhet är stationerat i kommunledningen och är systematiskt uppbyggt i förvaltningar och bolag. Olika verksamheter som räddningstjänst, bostadsbolag, skola och fritidsverksamhet har ingått i ett övergripande förändringsarbete. Här finns också nytänkande verksamheter som 'Vi andas alla samma luft' för personer med intellektuella funktionsnedsättningar.

– Vi är mycket glada över att få Svenska Jämställdhetspriset. Det visar på framgång i vårt systematiska arbete och ger kraft att fortsätta. Men vi är inte nöjda. Detta visar på det nödvändiga i fortsatt strävan för mer jämställdhet på samhällets alla nivåer. Vi har kommit långt i Eskilstuna. Därför vann vi. Men vi vet hur oändligt mycket arbete som återstår. För oss men inte minst för dem som inte vann och övriga samhället, säger Jimmy Jansson, kommunstyrelsens ordförande.

– Att Eskilstuna kommun får utmärkelsen Svenska Jämställdhetspriset är ett resultat av många års arbete där det funnits en politisk tydliget kombinerat med ett stort engagemang i de kommunala verksamheterna. Att vi nu fått det här priset sporrar oss ytterlige. Jämställdhetsarbetet är kanske än viktigare i ett läge då världen och samhällsutvecklingen känns osäker, säger Pär Eriksson, kommundirektör.

Svenska Jämställdhetspriset 2016

När Svenska Jämställdhetspriset delades ut för första gången var Eskilstuna kommun en av de fem finalisterna.

Till finalfältet hade fem verksamheter i landet valts ut. Bland dessa fanns två kommuner: Eskilstuna kommun och Malmö stad. Dessutom var Arbetsmiljöverket, Norra skogsägarna och Norrbottens läns landsting utvalda. Priset, som delades ut under Jämställdhetsdagarna i Malmö i januari, gick till två av finalisterna: Norra skogsägarna och Malmö stad.

Mer om Svenska Jämställdhetspriset

Vinnaren av Svenska Jämställdhetspriset utses av en jury som består av bland annat representanter från Sveriges Kvinnolobby, kommuner, regioner och Sveriges Kommuner och Landsting. Läs mer om Svenska Jämställdhetspriset.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Du har nu hjälpt oss att förbättra eskilstuna.se.

Eskilstuna direkt

Eskilstuna kommuns kontaktcenter.

Öppettider

Värjan, Alva Myrdals gata 5, Eskilstuna
Besök måndag-torsdag 07.45-16.30
Fredag 07.45-16.00
Dag innan röd dag 07.45-13.00

Östra Torget, Brogatan 13, Torshälla
Besök måndag-torsdag 08.00-16.30
Fredag 08.00-16.00
Dag innan röd dag 08.00-13.00

Telefonin vardagar 07.30-17.00
- dag innan röd dag 07.30-13.00

Besöksadress

Värjan, Alva Myrdals gata 5, Eskilstuna
Östra Torget, Brogatan 13, Torshälla

Cecilia Boström
Kommunstrateg