Eskilstuna omdiplomerad till en Fairtrade City 2017

Fairtrade City

Sedan november 2011 är Eskilstuna en Fairtrade City - en diplomering till kommuner som engagerar sig för etisk konsumtion.

Fairtrade City innebär att kommunen lever upp till kriterier som rör etisk upphandling, ett aktivt informationsarbete kring detta samt kan erbjuda ett utbud av etiskt märkta produkter i butiker och på arbetsplatser.

Diplomeringen gäller i ett år i taget och Eskilstuna har omdiplomerats 2012, 2013, 2014, 2015, 2016 och nu även 2017 för fortsatt engagemang.

Bakom omdiplomeringen ligger bland mycket annat ett stort arbete som utförts av styrgruppen för Fairtrade City Eskilstuna.

Att Eskilstuna ligger i framkant vad gäller etiska och ekologiska produkter framkommer inte minst vad gäller den Sverigeunika satsningen på ett särskilt stipendium.
Fairtrade stipendium delades för första gången ut i maj i år – och syftet är att uppmärksamma människor som vill engagera sig i arbetet för rättvisa arbetsförhållanden.
Eleverna Mirna Abdulahad och Johanna Hansson var de första stipendiaterna i den unika satsningen.

Det ställs så klart många krav för en fortsatt Fairtrade Citydiplomering och Fairtrade Sverige, som ligger bakom diplomeringen, menar att Eskilstuna gör stora framsteg.

Bland annat nämner organisationen:

• en imponerande ökning av produkter inom offentlig konsumtion
  • kommunens ambition att 100 procent av kaffe, te och bananer som inhandlas ska vara etiskt märkta samt att ytterligare steg tagits för att höja andelen etiskt märkta produkter.
  • en sida på eskilstuna.se där näringsidkare kan fylla i om man erbjuder Fairtrade-märkta produkter.
  • ett ökat antal butiker och serveringsställen som kan erbjuda Fairtrade-produkter.
  • att fler arbetsplatser än någonsin i Eskilstuna serverar Fairtrade-märkt kaffe eller te.
  • att Eskilstuna genomfört ett stort antal informationsinsatser kring Fairtrade.
  • ett gediget arbete av styrgruppen för Fairtrade City Eskilstuna.

– Eskilstuna fortsätter att hålla tätpositionen bland landets Fairtrade Cities och visar att priset som landets bästa Fairtrade City 2013 inte var en tillfällighet. Vi fortsätter att i bred samverkan utveckla arbetat med rättvisemärkta inköp och etisk konsumtion, säger Marita Skog, utvecklingsdirektör på Eskilstuna kommun.

– Det känns oerhört glädjande att Eskilstuna har omdiplomerats till en Fairtrade City 2017. Det är bland annat ambitiösa mål kring etisk upphandling och ett brett styrgruppsarbete som gjort det möjligt, säger Helena Andersson Tsiamanis, utvecklare på Eskilstuna kommun.

Hon riktar även ett stort tack till alla Eskilstunabor som bidragit till att utbudet av ekologiska produkter ökat.

Vill du läsa mer om Eskilstunas satsning på Fairtrade? Besök då vår webbplats eskilstuna.se/fairtrade!länk till annan webbplats

Måndag-torsdag 07.45-16.30
Fredag 07.45-16.00