Jämställdhetspriset
Eskilstuna kommun delar årligen ut ett jämställdhetspris och ett hedersomnämnande. Jämställdhetsberedningen är jury för båda utmärkelserna.
Jämställdhetspriset delas ut till en organisation, en förening, ett företag eller en person som utmärkt sig på ett positivt sätt i arbetet för en mer jämställd kommun. Prissumman är 10 000 kronor.
Hedersomnämnandet går till en medarbetare eller enhet inom kommunkoncernen som på ett föredömligt sätt arbetat för att öka jämställdheten i kommunens verksamheter eller bolag.
Jämställdhetspriset 2024 tilldelas Eskilstuna happy kids förening
För sitt främjande av jämställdhet och kvinnors rättigheter samt arbete för ökad jämställdhet mellan barn och unga. Eskilstuna happy kids jobbar aktivt för att bryta strukturer, könsroller och mönster där flickor och kvinnor inte har samma rättigheter och möjligheter som pojkar och män. Läs mer nedan.
Pristagare 2024
Eskilstuna happy kids förening
Motivering
Eskilstuna Happy Kids Förening tilldelas Eskilstuna kommuns Jämställdhetspris 2024 för sitt arbete med att främja jämställdhet och kvinnors rättigheter, samt för sitt arbete med att öka jämställdheten mellan barn och unga i Eskilstuna. Föreningen jobbar aktivt för att bryta strukturer, könsroller och mönster där flickor och kvinnor inte har samma rättigheter och möjligheter som pojkar och män. Föreningen arbetar aktivt för att främja flickors och kvinnors delaktighet i samhället och för att skapa trygghet i samhället genom att utgå från barnen.
Genom en mängd olika aktiviteter såsom föreläsningar, workshops, föräldraträffar och direkt kontakt med flickor och pojkar, kvinnor och män har Eskilstuna Happy Kids Förening tagit initiativ till att öka kunskapen och medvetenheten om jämställdhet. Föreningens insatser bidrar till att skapa ett mer inkluderande samhälle där alla, oavsett kön och bakgrund, har samma möjligheter att delta och bidra.
Flera av föreningens aktiviteter och evenemang syftar också till att utbilda både kvinnor och män om vikten av att alla vinner på ökad jämställdhet där en del är att våga utmana traditionella könsroller. Genom att bjuda in experter och förebilder har föreningen skapat en plattform för diskussion och lärande, där deltagarna får möjlighet att reflektera över och ifrågasätta sina egna uppfattningar.
Av dessa anledningar tilldelas Eskilstuna Happy Kids Förening Eskilstuna kommuns Jämställdhetspris 2024.
Vad betyder priset för föreningen, ordförande Emad Yousif?
– Jämställdhetspriset är en stor ära och ett erkännande av vårt arbete för att främja jämställdhet och inkludering i samhället. Det ger oss både inspiration och motivation att fortsätta kämpa för en mer rättvis värld där alla, oavsett kön eller bakgrund, får lika möjligheter. För föreningen är det också ett bevis på att våra insatser uppskattas och gör skillnad i Eskilstuna, säger han.
Vad vill ni göra med prispengarna?
– De kommer att användas för att stärka våra insatser inom jämställdhetsarbete. Vi planerar att investera i utbildningsprogram och aktiviteter som lyfter medvetenheten om jämställdhetsfrågor, samt skapa fler forum för samtal och samverkan mellan barn, ungdomar och deras familjer. Pengarna ger oss också möjlighet att nå ut till fler och göra ännu större avtryck i vårt samhälle, säger Emad Yousif.
Hedersomnämnandet 2024 tilldelas områdeschef Lena Söderqvist Määttä och enhetschef Mia, båda inom socialförvaltningen
Båda har sedan länge arbetat systematiskt och ihållande med jämställdhetsintegrering. Utvecklingen av StoppCenter, som invigdes 2022, står ut som en solid grundbult i deras gärning. Läs mer nedan.
Hedersomnämnande 2024
Lena Söderqvist Määttä, områdeschef socialförvaltningen i Eskilstuna kommun
Mia Medström, enhetschef socialförvaltningen i Eskilstuna kommun
Motivering
Områdeschef Lena Söderqvist Määttä och enhetschef Mia Medström har sedan lång tid tillbaka arbetat systematiskt, ihållande och utvecklande med jämställdhetsintegrering där en oförglömlig del är utvecklingen av StoppCenter som invigdes 2022. Med stort engagemang utvecklar de en verksamhet som är en unik satsning med ett samlat stöd till den som blivit utsatt, bevittnat eller utsatt någon annan för våld i nära relation. Både Lena och Mia vågar tänka nytt och stort. De har haft en avgörande betydelse för att StoppCenter är den verksamhet den är idag och att den ständigt utvecklas.
Lena och Mia ansvarar för Eskilstuna kommuns del i samverkansarbetet mellan socialtjänsten, Polisen, Region Sörmland, Åklagarmyndigheten och Kriminalvården för att få stopp på våldet.
Mäns våld mot kvinnor inklusive hedersrelaterat våld och förtryck är det allvarligaste uttrycket för att vi idag inte lever i ett jämställt samhälle. Det är Jämställdhetsberedningens mening att StoppCenter gör en betydande insats för att sprida kunskap, hjälpa utsatta och förebygga att ytterligare våld sker. På så vis bidrar Lena och Mia tillsammans med anställda på StoppCenter och övriga samverkanspartners i arbetet för ett mer jämställt Eskilstuna.
Av dessa anledningar tilldelas Lena Söderqvist Määttä och Mia Medström Eskilstuna kommuns Hedersomnämnande 2024 för att på ett föredömligt sätt arbetat för att öka jämställdheten i Eskilstuna kommun.
Vad betyder hedersomnämnandet för er?
– Att få detta hedersomnämnande betyder oerhört mycket för oss. Det synliggör och ger uppmärksamhet åt vårt gemensamma arbete för att motverka våld i nära relationer – ett av våra största samhällsproblem och en central fråga för jämställdhet. Att vårt arbete att förenkla möjligheten till stöd vid våld i nära relation uppmärksammas är vi båda oerhört stolta över, säger de i ett gemensamt uttalande.
– Vi vill dela denna utmärkelse med medarbetarna på StoppCenter. Utan medarbetarna hade detta inte varit möjligt. Vi delar den också med de engagerade, modiga och tålmodiga kollegor vi haft äran att arbeta med inom Polisen, Åklagarkammaren, Region Sörmland och frivården. Det har tagit sin tid men vi gjorde det! Vi har skapat vårt StoppCenter tillsammans.
Pristagarna presenterades vid en ceremoni i stadshuset den 11 december 2024. Nomineringsperioden för nästa års utmärkelser startar på den internationella kvinnodagen 8 mars 2025.
Eskilstuna kommun delar varje år sedan 2007 ut ett jämställdhetspris och ett hedersomnämnande. Jury för priset och hedersomnämnandet är jämställdhetsberedningen.
Priset ska tilldelas en organisation, ett företag eller enskild person som utmärkt sig på ett positivt sätt i arbetet för en mer jämställd kommun. Prissumman är 10 000 kronor.
Hedersomnämnandet går till en aktör inom kommunkoncernen som på ett föredömligt sätt arbetat för att öka jämställdheten i Eskilstuna kommuns verksamheter, inklusive de kommunägda bolagen.
- 2023 Carolina Jozic, fysioterapeut
- 2022 Kulturarbetarna Marie Selander och Emma Gustafsson
- 2021 Sandi Haddad Sharro
- 2020 Gunilla Lange
- 2019 Eva Karlsson, BAMconsult
- 2018 Eskilstuna golfklubb
- 2017 LAVA-gruppen, Kvinnokliniken på Mälarsjukhuset
- 2016 Tjejjouren Meja
- 2015 Eskilstuna United DFF
- 2014 Sörmlandsidrotten
- 2013 Etown Grrrl Gang
- 2012 Fredrik Pettersson, politisk redaktör på tidningen Folket och Rädda Barnens samtalsgrupp Ellen
- 2011 Zarah Ismahil Hassan, Somaliska solidaritetsföreningen
- 2010 Johanna Lundin, Kapten Mjausan
- 2009 Tidningen Sméjournalen
- 2008 Linden Hockey
- 2007 Kulturföreningen Superhjältarna
- 2023 Tina Persson, skolchef för förskolan i Eskilstuna kommun
- 2022 Johanna Olofsson, rektor vuxenutbildning Eskilstuna kommun
- 2021 Sofia Rytterström, rektor Rekarnegymnasiet, och Monica Wikberg, förstelärare på Rekarnegymnasiets bygg- och anläggningsprogram
- 2020 Eva Königsson, tidigare förvaltningschef på Kultur- och fritidsförvaltningen
- 2019 Camilla Malmqvist, arbetshandledare på resursenheten AMA, Aktivitet Motivation Arbete
- 2018 Cecilia Boström, tidigare jämställdhetsstrateg i Eskilstuna kommun
- 2017 Nätverket Män i förskolan
- 2016 Marianne Karlberg, före detta kommunstrateg jämställdhet
- 2015 Lilla stadsmuseet
- 2014 Ung Fritid
- 2013 Emil Berggren, Räddningstjänsten
- 2012 Anita Pettersson, före detta kommunstrateg jämställdhet
- 2011 Arbetsgruppen som arrangerade ögonöppnarutbildningen om jämställdhet för andra brukare i daglig verksamhet/sysselsättning
- 2010 Peter Lindvall, rektor Rinmangymnasiet
- 2009 Anna Fridell, enhetschef Vuxenförvaltningen, Nätverket Män i förskolan
- 2008 Graziella Belloni, konstmuseet
- 2007 Kaija Pasanen, specialpedagog för Torshällas förskolor
Mathilda Lennmark
Kommunstrateg social hållbarhet
Telefon:
E-post: