Jämställdhetspriset

Eskilstuna kommuns jämställdhetspris och hedersomnämnande.

Eskilstuna kommun delar varje år ut ett jämställdhetspris. Priset delas ut till en organisation, en förening, ett företag eller en person som utmärkt sig på ett positivt sätt i arbetet för en mer jämställd kommun. Prissumman är 10 000 kronor.

Vem får årets pris?

Känner du någon eller några som kämpar för ökad jämställdhet? Nominera dina kandidater genom att fylla i formuläret nedan. Jury för priset och hedersomnämnandet är jämställdhetsberedningen.

Nominera till Eskilstuna kommuns jämställdhetspris och hedersomnämnande

Nomineringsperioden för år 2022 pågår till och med den 16 oktober.

Ditt förslag på mottagare av jämställdhetspriset / hedersomnämnandet.

Förklara varför din kandidat ska få priset. Skriv gärna så utförligt som möjligt.

Beskriv exempel som gör kandidaten till en värdig vinnare. Om du har flera exempel, skriv ner alla. Förklara så utförligt och tydligt som möjligt. Skriv hellre mer än mindre.

Fyll i kontaktuppgifter till den/de som du nominerar.

Fyll i dina egna kontaktuppgifter.
Fyra kvinnor varav tre håller i blommor, två håller i diplom och två i en check där det står 10 000.

Jämställdhetspriset 2021 gick till Sandi Haddad Sharro (tvåa från vänster) och hedersomnämnandet till Sofia Rytterström och Monica Wikberg på Rekarnegymnasiet. Lisa Friberg (S), jämställdhetsberedningens ordförande (till vänster) delade ut priset i Fristadssalen i Stadshuset den 10 december.

Pristagare 2021

Sandi Haddad Sharro, från Eskilstuna United, arbetar för att öka jämställdheten genom att inkludera fler tjejer i ett aktivt fritidsliv. Att få med tjejer som står långt ifrån idrottsrörelsen är hennes ledstjärna och det visar hon bland annat genom sitt arbete med Girls United.

Motivering jämställdhetspriset 2021

Sandi Haddad Sharro har under lång tid arbetat ihållande och jobbar med hela sin själ för att öka jämställdheten genom att inkludera fler tjejer i ett aktivt fritidsliv. Att få med tjejer som står långt ifrån idrottsrörelsen men också att ingå i majoritetssamhället, är hennes ledstjärnor.

Detta kan både handla om att få fler tjejer att ansluta sig till Eskilstuna United, men också i arbetet med Ronjabollen som nu heter Girls United. Sandi drivs av att få andra tjejer att växa, hon är en förebild som genom sin ihärdighet blivit en dörröppnare för andra tjejer att våga tro på sig själva och ta mer plats i samhället. Hon ser till att fler tjejer som inte har samma förutsättningar hemifrån kan ansluta sig. Sandi har stöttat barn, i allt ifrån att finnas där för dem som en extra resurs till att ta med dem på fotboll på Tunavallen och Friends Arena. Hon har arbetat i snart 4 år i United och varit en bidragande del i att deras arbete inom Girls United är, och har blivit, ett vinnande koncept. Sandi är en sann hjälte för många unga och skapar framtidstro för barn och ungdomar. Hon utbildar, stärker, peppar och öppnar dörrar för flickor och unga kvinnor, vilket i förlängningen leder till jämställdhet i fotbollen och i samhället.

Av dessa anledningar tilldelas Sandi Haddad Sharro Eskilstuna kommuns Jämställdhetspris 2021.

Vad betyder priset för dig, Sandi Haddad Sharro?

– Jag känner mig så otroligt hedrad och väldigt stolt över att få det här priset. För mig är det den finaste utmärkelsen man kan få. Det är också ett kvitto på att hårt arbete alltid lönar sig, säger Sandi Haddad Sharro, Eskilstuna United.

– Jämställdhet är något vi aldrig får sluta kämpa för. I mitt dagliga arbete brinner jag lite extra för att stötta barn och framför allt unga tjejer att tro mer på sig själva. Att barn i tidig ålder ska våga ta den plats i samhället som de förtjänar. Det här priset ger mig kraften att fortsätta vägleda, inspirera och stötta barn att alltid stå upp för sig själva och andra, fortsätter Sandi.

Har du bestämt vad du vill göra med prispengarna?

– Jag har inte bestämt mig hur jag kommer att använda pengarna men att det betyder mycket för mig. Priset inspirerar mig att fortsätta jobba för ett jämställt Sverige genom att vara en dörröppnare för andra så att alla kan känna sig inkluderade i samhället, säger Sandi.

Hedersomnämnande till Sofia Rytterström och Monica Wikberg på Rekarnegymnasiet

2021 års hedersomnämnande tilldelas Sofia Rytterström och Monica Wikberg på Rekarnegymnasiet. Antalet kvinnliga elever på Rekarnegymnasiets Bygg- och anläggningsprogram har ökat markant och där ses programmets jämställdhetsarbete som en bidragande orsak. Till exempel arbetar programmet med hur machokulturen, främst inom byggbranschen, kan jobbas bort.

Vad betyder hedersomnämnandet för er, Sofia Rytterström och Monica Wikberg?

– Jag känner mig otroligt glad, tacksam och stolt. För mig personligen betyder det enormt mycket att vårt arbete uppmärksammas, säger Monica Wikberg, förstelärare på Rekarnegymnasiets bygg- och anläggningsprogram.

– Det blir ett kvitto på att det arbete vi gör tillsammans här på Rekarnegymnasiet betyder något för andra. Jag känner mig både stolt och tacksam för utmärkelsen, som vi känner att vi delar med hela vårt arbetslag på Bygg- och anläggningsprogrammet. Det är vi tillsammans som har gjort det här arbetet, säger Sofia Rytterström, rektor Rekarnegymnasiet.

Motivering hedersomnämnandet 2021

Sofia Rytterström och Monica Wikberg har under många år ihärdigt arbetat med jämställdhetsintegrering på ett konkret och långsiktigt sätt utifrån skolans uppdrag. Sofia och Monica har arbetat systematiskt och hållit ut. Det bör särskilt uppmärksammas hur de har delat med sig av sina erfarenheter från sitt jämställdhetsarbete för att sprida goda exempel och bidra till ett mer jämställt Eskilstuna. Insatsen är avgörande utifrån skolans grundläggande uppdrag med att säkerställa att flickor och pojkar, kvinnor och män får den bästa tänkbara möjligheten till en jämställd utbildning och ett jämställt liv.

Av dessa anledningar tilldelas Sofia Rytterström och Monica Wikberg Eskilstuna kommuns Hedersomnämnande för bra jämställdhetsarbete 2021.

Eskilstuna kommun delar varje år sedan 2007 ut ett jämställdhetspris. Priset ska tilldelas en organisation, ett företag eller enskild person som utmärkt sig på ett positivt sätt i arbetet för en mer jämställd kommun. Prissumman är 10 000 kronor.

Kommunen delar också årligen ut ett hedersomnämnande. Det går till en aktör inom kommunkoncernen som på ett föredömligt sätt arbetat för att öka jämställdheten i Eskilstuna kommuns verksamheter, inklusive de kommunägda bolagen.

Jury för priset och hedersomnämnandet är jämställdhetsberedningen.

 • 2021 Sandi Haddad Sharro
 • 2020 Gunilla Lange
 • 2019 Eva Karlsson, BAMconsult
 • 2018 Eskilstuna golfklubb
 • 2017 LAVA-gruppen, Kvinnokliniken på Mälarsjukhuset
 • 2016 Tjejjouren Meja
 • 2015 Eskilstuna United DFF
 • 2014 Sörmlandsidrotten
 • 2013 Etown Grrrl Gang
 • 2012 Fredrik Pettersson, politisk redaktör på tidningen Folket och Rädda Barnens samtalsgrupp Ellen
 • 2011 Zarah Ismahil Hassan, Somaliska solidaritetsföreningen
 • 2010 Johanna Lundin, Kapten Mjausan
 • 2009 Tidningen Sméjournalen
 • 2008 Linden Hockey
 • 2007 Kulturföreningen Superhjältarna

 • 2021 Sofia Rytterström, rektor Rekarnegymnasiet, och Monica Wikberg, förstelärare på Rekarnegymnasiets bygg- och anläggningsprogram
 • 2020 Eva Königsson, tidigare förvaltningschef på Kultur- och fritidsförvaltningen
 • 2019 Camilla Malmqvist, arbetshandledare på resursenheten AMA, Aktivitet Motivation Arbete
 • 2018 Cecilia Boström, tidigare jämställdhetsstrateg i Eskilstuna kommun
 • 2017 Nätverket Män i förskolan
 • 2016 Marianne Karlberg, före detta kommunstrateg jämställdhet
 • 2015 Lilla stadsmuséet
 • 2014 Ung Fritid
 • 2013 Emil Berggren, Räddningstjänsten
 • 2012 Anita Pettersson, före detta kommunstrateg jämställdhet
 • 2011 Arbetsgruppen som arrangerade ögonöppnarutbildningen om jämställdhet för andra brukare i daglig verksamhet/sysselsättning
 • 2010 Peter Lindvall, rekror Rinmangymnasiet
 • 2009 Anna Fridell, enhetschef Vuxenförvaltningen, Nätverket Män i förskolan
 • 2008 Graziella Belloni, konstmuséet
 • 2007 Kaija Pasanen, specialpedagog för Torshällas förskolor

Mathilda Lennmark

Kommunstrateg

Telefon:

Uppdaterad: 14 mars 2022