Eskilstuna kommun

Idrottsmedaljen

Kultur- och fritidsnämnden och Eskilstuna idrottsföreningars Samorganisation delar varje år ut hedersutmärkelser för framstående idrottsprestationer i Eskilstuna.

Idrottens medaljfest

Idrottsmedaljerna delas ut vid Idrottens medaljfest i mars.

Vid festen 9 mars 2023 delas medaljer ut för prestationer under 2022. Då blir 95 idrottare uppmärksammade med en minnesplakett. De representerar 23 föreningar i 16 olika idrotter.

Futsal är en ny idrott i detta sammanhang och det är AFC Eskilstuna som tog hem ett JSM guld. Även detta år finns Johan Österberg och Marie Enqvist med och de får sin 24:e plakett.

Under kvällen presenteras vem eller vilka som tilldelas utmärkelsen Årets idrottsprofil 2022.

  • Idrottsprestationen ska vara utförd under året som gått, och idrottsutövaren ska tävla för en Eskilstunaförening.
  • Endast en idrottsmedalj per idrottsutövare och år delas ut.

För att få en idrottsmedalj ska idrottsutövaren ha uppnått följande:

  • Placerat sig som 1:a, 2:a eller 3:a som senior, eller 1:a som junior, vid SM eller NM. Eller 1:a, 2:a, 3:a vid JEM, JVM och Ungdoms-OS.

OBS! Endast en seniorklass, inga veteranklasser och endast äldsta juniorklassen om en idrott har flera klasser eller annan terminologi. Ej RM-klasser.

  • Vid lagidrotter ska respektive förbunds regler gälla för antal utövare som ska premieras. OBS! endast aktiva utövare – inte ledare och tränare.

Årets idrottsprofil

Under Idrottens medaljfest uppmärksammas även Årets idrottsprofil.

Årets idrottsprofil 2022: Eric Johansson

Motivering:

Årets idrottsprofil föddes år 2000 och har Eskilstuna Guif som moderklubb. I januari 2022 debuterade han i mästerskapssammanhang när Sverige tog EM-guld i Budapest.

Under våren tog han steget från norska Elverum till Bundesliga och den tyska storklubben THW Kiel där succén har blivit ett faktum. I en av världens bästa ligor och tuffaste miljöer har vår profil blommat ut till en världsspelare både i Bundesliga och i Champions League.

I Sveriges VM-trupp var han given. Han belönades med den tunga utmärkelsen "Världens bästa unga spelare år 2022".

2021 - Anna Nordqvist

Motivering: Årets idrottsprofil sätter kontinuerligt Sverige, Eskilstuna och Torshälla på kartan. Med vinster från LPGA-mästerskap Evian Championship och vinnare av British Open samt utsedd till årets golfare 2021 inspirerar hon nästa generations golfare.

2020 - Tunafors SK (Arvid Rinaldo, Martin Nyrén, Thomas Johansson och Leif Mathisen)

Motivering: Med stort engagemang, full koll på väderförhållanden, på kvällar, helger och sin fritid skapar årets idrottsprofiler magi av kristaller och kanoner, och förutsättningar för både mjölksyra, pirr i magen och en aktiv fritid för eskilstunaborna och besökare i Vilsta friluftsområde.

Anette Pallhed

Kommunikationschef, Kultur- och fritidsförvaltningen

Uppdaterad: 2 juni 2023