Eskilstuna kommuns musikpris

Eskilstuna kommuns musikpris delas varje år ut till en person, grupp, organisation, institution eller företag som gjort en betydande insats för musiklivet i kommunen, med särskild inriktning på den breda populärmusiken.

Mottagare av musikpriset 2021

Eskilstuna kommuns musikpris 2021 delas ut till Towa Carson.

Towa Carson är mottagare av Eskilstuna kommuns musikpris 2021.

Towa Carson

Hon började uppträda redan som 14-åring på restaurang Metropol i Eskilstuna och ombads ofta att sjunga på olika tillställningar. Karriären tog fart när hon som 18-åring vann Bildjournalens och folkparkernas amatörtävling. I juryn satt orkester­ledaren Seymor Österwall och vips så var hon vokalist i hans storband. Det blev turnéer och engagemang på Nalen samt samarbeten med Arne Domnérus, Leif Kronlund och Mats Olsson, några av tidens dominerande storband.

Birgit Rose-Marie Anlert, född Carlsson, fick artistnamnet Towa Carson, hon kallades Towa av pappan och Carson var en amerikanisering av efternamnet. Skivsuccéerna kom redan på 50-talet och på 60-talet var hon en av Sveriges populäraste schlager­sångerskor. Hon har spelat teater och musikal i Scenknuten, sjungit operetter, jazz, gjort skivor och krogshower med Lasse Lönndahl och haft ett mångårigt samarbete med schlagerdrottningarna Ann-Louise Hanson och Siw Malmkvist. Med 25 låtar på Svensktoppen, fyra på Kvällstoppen, femtiotalet plattor och tre melodifestivaler är hon idag en schlagerikon.

En schlagerikon med ett hjärta som alltid klappat för Eskilstuna, och hon har förblivit hemstaden trogen trots erbjudanden från Tyskland och USA. Och 1973 när Eskilstuna blev Årets stad spelade hon och Peter Himmelstrand in låten ”Eskilstuna är värt en melodi”. Hon har alltid längtat hem och säger själv att hon är lite lat och en nejsägare, om inte Lasse Lönndahl hör av sig förstås...

Towa ser sig som en del av helheten och lyfter gärna fram andra med publikens upplevelse i fokus. ”Det är kanske inte så kul att lyssna enbart på mig, vad sägs om jag bjuder med Ann-Louise och Siw” skulle kunna vara ett väldigt typiskt citat.

Så sent som förra året deltog hon i Melodifestivalens delfinal på hemmaplan i Eskilstuna i en Hall-of-famekonsert tillsammans med Hanson och Malmkvist och meddelade då att hon lämnar scenen efter 66 år i branschen. Och i år när musik­priset har 25-årsjubileum firar Towa 85 år.

Karriären började i Eskilstuna och avslutades i Eskilstuna. Eller vem vet om det kommer mer, kanske Lasse ringer...

Towa Carson, född 1936, aktiv åren 1954-2020.

Ett axplock från Towa Carsons karriär:

 • Började som 14-åring och slog igenom som 18-åring i Bildjournalens och folkparkernas amatörtävling.
 • 25 låtar på Svensktoppen, fyra på Kvällstoppen, ett 50-tal skivor som soloartist.
 • Artistsamarbeten med bland andra Seymor Österwall, Arne Domnérus, Leif Kronlund, Mats Olsson, Ann-Louise Hanson, Siw Malmkvist, Lasse Lönndahl.
 • Hon har sjungit i operetterna My fair Lady, West side story och Annie get your gun och bland annat spelat i Scenknutens uppsättning av Blåjackor.
 • 1957 kom första skivan med låtarna Handdukar och kärlek, Rififi, Rock and Roll Vals.
 • 1964 träffade hon Lasse Lönndahl och gjorde skivor, turnéer, krogshower och spelade operetter. De hade bland annat en listetta på svensktoppen i duetten Visa mig hur man går hem.
 • Melodifestivalen 1967, Towa sjöng två bidrag: Alla har glömt och Vem frågar vinden.
 • Melodifestivalen 1968, Towa sjöng Du vet var jag finns
 • 1992 fick hon Eskilsstatyetten.
 • Melodifestivalen 2004, låten C´est la vie tillsammans med Ann-Louise Hanson och Siw Malmkvist.
 • 2006 fick hon Eskilstuna kommuns medalj för gagnerik gärning inom kultur.
 • 2018 gjorde hon en sommarturné som 82-åring tillsammans med Hanson och Malmkvist.
 • Melodifestivalen 2020, uppträdde i andra chansen i ett Hall of fame-medley tillsammans med Hanson och Malmkvist.
 • 2020 invaldes Towa i Radio Nostalgi Hall of fame med plats nr 133 för sitt mångåriga främjande av svensk populärmusik.

Några låtar:

De tre klockorna, På en öde ö i havet, Runt hela vår värld, Tammy, Laxå, Alla har glömt, Jag måste ge mig av, Edelweiss, Twist till menuett, Du vet var jag finns, Varför är solen så röd, Buona sera, Låt allting ha sin gång, Gunga i en hammock, Chanson d'Amour, Vem frågar vinden, Sjöman, Personality, Pepito, Sista dansen, Det är så skönt att sjunga, Guantanamera, Surra surra, Kazachock, Casablanca, Ro ro ro.

Musikpriset är instiftat för att uppmärksamma Eskilstunas fantastiska musikliv och stötta utvecklingen av musiknäringen. Priset kan delas ut till person, grupp, organisation, institution eller företag som gjort en betydande insats för musiklivet i kommunen med särskild inriktning på den breda populärmusiken. Priset består av 10 000 kronor samt en konstnärlig gåva av en lokal konstnär.

Juryn för Eskilstuna kommuns musikpris 2021

Juryn har bestått av

 • Marie Svensson, ordförande kultur- och fritidsnämnden
 • Mats Widelund, områdeschef Kultur, kultur- och fritidsförvaltningen,
 • Therése Jonasson, kulturutvecklare, kultur- och fritidsförvaltningen
 • Åsa Andersson, biträdande enhetschef Eskilstuna kulturskola,
 • Anette Pallhed, kommunikationschef kultur- och fritidsförvaltningen,
 • Lena Sjöberg, initiativtagare till musikpriset
 • Förra årets pristagare Annika Christensen/Key Town Eskilstuna.

2020 - Key Town Eskilstuna / Annika Christensen

Hur många shower och framträdanden de levererat för sin publik i Eskilstuna, Sverige och utomlands kan vi inte räkna. Inte heller hur många timmar, dagar och månader av träning de lagt ner helt ideellt för att skapa de perfekta numren. Det vi dock vet är att det är väldigt, väldigt mycket...

2019 - Inga-Lill och Ola Sjönneby

På sin egen scen sätter de upp fantastiska musikaliska äventyr, de komponerar, arrangerar och inspirerar. Var och en för sig och till­sammans är de bevis på att personligt engagemang, kunnande och drivkraft kan bära långt.

2018 - Scenknuten

Scenknuten har satt ett betydande avtryck i Eskilstunas musik- och nöjesliv i sju decennier och kommer säkerligen fortsätta lika länge till.

2017 - Stefan Wistrand

Stefan Wistrand är en ambassadör och förgrundsgestalt för den improviserade musiken, inte bara på scen utan också som föreläsare och utvecklare av ett levande musikliv i Eskilstuna.

2016 - Rolf Hammarlund

Han är musikjournalist och en sann musikälskare som brinner för popmusiken. Han har ägnat sitt liv åt musik sedan 60-talet och bland annat jobbat som musiklärare och med egna band. Om han är lite av en doldis för gemene man, så är han verkligen en kändis bland människor som har koll på musik. Det han inte kan om pop är förmodligen inte värt att veta.

2015 - Micke Byström

Han är en frontperson utan att själv alltid inta frontposition. Han är en del i flera innovativa och nyskapande projekt i Eskilstuna som gjort bestående avtryck och intryck. Med en sällsynt förmåga att bryta gamla konventioner, tänka nytt och vara modig skapar han vattenhål för både musiker och publik dit folk vill återvända för att söka samvaro och identifikation.

2014 - Anni-Frid Lyngstad

En ung tjej från Torshälla som nådde den musikaliska stjärnhimlen och blev en idol för miljontals fans över hela världen. Hennes klockrena röst med jazzfeeling passar till hela den tidlösa genrebredden; dansband, jazz, visa, rock, pop, disco, schlager, europop...

2013 - First Music och Hammar Musik

Som representanter för musiknäringen har de båda musikföretagen i flera decennier varit ryggraden i Eskilstunas musikliv. De har skapat förutsättningar för andra att lyckas.

2012 - Patrik Kolar

En kulturarbetare i ordets bredaste mening med stort hjärta för Eskilstuna och han förgyller musikutbudet som konsertarrangör på stadens fina arenor.

2011 - Tikkle Me

Symboliserar en ny generation eskilstunamusiker med starkt eget sound och stor potential. De står upp för sin sak och för sina budskap samtidigt som de bryter gränser och skapar nya perspektiv.

2010 - Josef Makdesi

I mer än 20 år har Josef varit en drivande kraft i Eskilstunas blues- och nöjesliv. Med själ och hjärta har han oförtröttligt kämpat för sin kulturgärning - att föra bluesen vidare till nästa generation.

2009 - Uppehåll 350-årsjubileum

2008 - Wildfire Willie and the Ramblers

Deras outsinliga engagemang för rockabillyn har gjort att de idag är välkända stjärnor i rockabillykretsar över hela världen.

2007 - Cecilia Ringkvist

Cecilia besitter en av Sveriges främsta blues- och rockröster. Hon är en av eldsjälarna i Eskilstunas musikliv och en tongivande aktör; sångerska, låtskrivare, fältartist, körrepetitör, musikpedagog, musikalisk ledare och bandledare.

2006 - Christer Lindarw

Christer har gjort dragshowen folkkär. Som god eskilstunaambassadör ser han till att After Dark kan ses på hemmaplan. Erkänd kläddesigner och schlagersångare.

2005 - Johan Bokström

Johans insatser för musiklivet har bidragit till ökat musikintresse och ökad musikkunskap bland både företag och unga. Han har engagerat sig i rockbandstävlingen Cult och festivalen Sommarens sista Suck.

2004 - Pain of Salvation

Eskilstunas i särklass mesta musikexport, Kent inräknat, fick priset för framgångsrikt nyskapande inom den progressiva hårdrocken.

2003 - Heikki Kiviaho och Jörgen Wall

Ett av musiksveriges absoluta radarpar som tillsammans och var för sig blivit ett begrepp; som musiker, som artister samt som producenter och tekniker.

2002 - Grand Prix/Blå

Blå är en otraditionell nattklubb som på ett unikt sätt kombinerar stora nationella akter med det lokala kulturlivet.

2001 - Alar Suurna och Douglas Carr

Alar och Douglas är erkända och välrenommerade låtskrivare och producenter i svensk musiknäring som startat sina karriärer i Eskilstuna.

2000 - Peter Torsén

Peter har lyckats med konststycket att kombinera en personlig musikkarriär med ett stort ambassadörskap för Eskilstuna.

1999 - Frida & Dansbandet

Bandet är en god representant för dansbandskulturens långa traditioner i Eskilstuna - i högsta grad en levande vardagskultur.

1998 - Eskilstuna Jazzklubb

Jazzklubben har satt Eskilstuna på den svenska och internationella Jazzkartan.

1997 - Kent

Kent från Eskilstuna - självskriven mottagare av det första musikpriset. Kent symboliserar musikens betydelse för en ort, för utövarna och för publiken. Sedermera Sveriges största rockband.

Therese Jonasson

Kulturutvecklare

Telefon:

Uppdaterad: 22 juni 2022