Eskilstuna kommun

Eskilstuna kommuns musikpris

Eskilstuna kommuns musikpris delas varje år ut till en person, grupp, organisation, institution eller företag som gjort en betydande insats för musiklivet i kommunen, med särskild inriktning på den breda populärmusiken.

Mottagare av musikpriset 2022

Eskilstuna kommuns musikpris 2022 delas ut till basisterna Claes Fall, Jan "Jappe" Peterson och Stefan Käck.

Bild som visar de tre mottagarna av musikpriset 2022. På bilden är även de tre kulturstipendiaterna för 2022.

Claes Fall, Stefan Käck och Jan "Jappe" Peterson - tillsammans med kulturstipendiaterna Angelina Pavanelli, Maria Skärlund och Ingela Svensson.

Juryns motivering

De står där, stadiga och trygga. De finns där, stabila och lyhörda. Alltid i synk med gänget de lirar med.

Vi pratar om dem som alltid finns i bakgrunden men aldrig är frontfigurer. Alltså basfunktionen - grunden i bandet, ryggraden och kittet i kompet - de som resten av gänget kan luta sig mot.

Claes, Jappe och Stefan är otroligt allround, spelar i alla stilar, är goda improvisatörer och kan analysera och se mönster i musiken. De har alla tre en härlig humor, är diplomatiska och bidrar i högsta grad till att skapa goda relationer med sina medmusikanter. Lägg därtill att de är kameleont-flexibla och anpassningsbara i sitt förhållningssätt.

Det är nästan ogörligt att redogöra för allt pristagarna hunnit med och håller på med i sina musikaliska karriärer, men några axplock vill vi ändå lyfta här.

Claes Fall

Multiinstrumentalist som utbildade sig till pedagog och var verksam bland annat på Åsa folkhögskola, tidigt med i Dagmar Luring som nu gjort come back efter 40 år, spelar i Tandla All Star Band, har varit basist i olika produktioner på Eskilstuna Teater, bland annat Scenknutens Sugar - I hetaste laget, spelar i olika jazzkonstellationer men också som tubaist i Volvo i Eskilstuna musikkår och kontrabasist i Eskilstuna symfoniorkester, har spelat med Bosse Lundkvist band samt under många år arbetat på estetiska programmet på S:t Eskils gymnasium.

Jan ”Jappe” Petersson

Dansbandsveteran från bland annat Gul och Blå på 1970-talet, spelar i Kaosorkestern, är med i Grabbarna AB (tillsammans med Micke Bykvist och Peter Torsén), husbasist på Café Norr, spelar i Mike Beat and the Hopeless Strummers, turnerar med trubaduren Andreas Isvoosig och hör till dem som stöttat upp Peter Torsén och Walter Kurtsson.

Stefan Käck

Basist i sörmlandskvartetten Accantus, spelar i Lena Dahlströms trio och i bandet Just Cool med Cecilia Ringkvist och Gunnar ”Gurkan” Frid, namnkunnig från medverkan i Made in Japan och Djangos Quattro, medverkade häromåret i Något till Kaffet på Eskilstuna teater, har tidigare spelat i Eskilstunarevyn och dyker ibland upp i husbandet på Eskilstuna Jazzklubbs jamkvällar.

Dessa tre fantastiska basister har berikat Eskilstunas musikliv under otaliga år med spelningar på alla scener och i de flesta bandkonstellationer. De har helt enkelt gjort en betydande insats för Eskilstunas musikliv.

Juryn har bestått av

  • Marie Svensson (S), ordförande kultur- och fritidsnämnden
  • Staffan Jonsson, områdeschef Kultur, kultur- och fritidsförvaltningen
  • Therése Jonasson, kulturutvecklare, kultur- och fritidsförvaltningen
  • Åsa Andersson, biträdande enhetschef Eskilstuna kulturskola
  • Anette Pallhed, kommunikationschef kultur- och fritidsförvaltningen
  • Lena Sjöberg, initiativtagare till musikpriset
  • Förra årets pristagare Towa Carson

Juryns omnämnande 2022: Sophie Hanson och Richard Alex

I samband med att Eskilstuna kommuns musikpris i år har 25-års­jubileum vill juryn utfärda ett speciellt omnämnande för att uppmärk­samma countrymusikern Sophie Hanson och hennes låtskrivarpartner och producent Richard Alex, båda från Torshälla. De fick utmärkelserna Årets originallåt och Årets duo vid den internationella tävlingen Texas Sounds International Country Music Awards (TSICMA) tidigare i höstas.

Tack för att ni tar era melodier från vårt Torshälla till västerns Texas. Vi hoppas era musikaliska berättelser fortsätter förgylla världen med Eskilstuna som startplatta.

2021 - Towa Carson

En schlagerikon med ett hjärta som alltid klappat för Eskilstuna, och hon har förblivit hemstaden trogen trots erbjudanden från Tyskland och USA.

2020 - Key Town Eskilstuna / Annika Christensen

Hur många shower och framträdanden de levererat för sin publik i Eskilstuna, Sverige och utomlands kan vi inte räkna. Inte heller hur många timmar, dagar och månader av träning de lagt ner helt ideellt för att skapa de perfekta numren. Det vi dock vet är att det är väldigt, väldigt mycket...

2019 - Inga-Lill och Ola Sjönneby

På sin egen scen sätter de upp fantastiska musikaliska äventyr, de komponerar, arrangerar och inspirerar. Var och en för sig och till­sammans är de bevis på att personligt engagemang, kunnande och drivkraft kan bära långt.

2018 - Scenknuten

Scenknuten har satt ett betydande avtryck i Eskilstunas musik- och nöjesliv i sju decennier och kommer säkerligen fortsätta lika länge till.

2017 - Stefan Wistrand

Stefan Wistrand är en ambassadör och förgrundsgestalt för den improviserade musiken, inte bara på scen utan också som föreläsare och utvecklare av ett levande musikliv i Eskilstuna.

2016 - Rolf Hammarlund

Han är musikjournalist och en sann musikälskare som brinner för popmusiken. Han har ägnat sitt liv åt musik sedan 60-talet och bland annat jobbat som musiklärare och med egna band. Om han är lite av en doldis för gemene man, så är han verkligen en kändis bland människor som har koll på musik. Det han inte kan om pop är förmodligen inte värt att veta.

2015 - Micke Byström

Han är en frontperson utan att själv alltid inta frontposition. Han är en del i flera innovativa och nyskapande projekt i Eskilstuna som gjort bestående avtryck och intryck. Med en sällsynt förmåga att bryta gamla konventioner, tänka nytt och vara modig skapar han vattenhål för både musiker och publik dit folk vill återvända för att söka samvaro och identifikation.

2014 - Anni-Frid Lyngstad

En ung tjej från Torshälla som nådde den musikaliska stjärnhimlen och blev en idol för miljontals fans över hela världen. Hennes klockrena röst med jazzfeeling passar till hela den tidlösa genrebredden; dansband, jazz, visa, rock, pop, disco, schlager, europop...

2013 - First Music och Hammar Musik

Som representanter för musiknäringen har de båda musikföretagen i flera decennier varit ryggraden i Eskilstunas musikliv. De har skapat förutsättningar för andra att lyckas.

2012 - Patrik Kolar

En kulturarbetare i ordets bredaste mening med stort hjärta för Eskilstuna och han förgyller musikutbudet som konsertarrangör på stadens fina arenor.

2011 - Tikkle Me

Symboliserar en ny generation eskilstunamusiker med starkt eget sound och stor potential. De står upp för sin sak och för sina budskap samtidigt som de bryter gränser och skapar nya perspektiv.

2010 - Josef Makdesi

I mer än 20 år har Josef varit en drivande kraft i Eskilstunas blues- och nöjesliv. Med själ och hjärta har han oförtröttligt kämpat för sin kulturgärning - att föra bluesen vidare till nästa generation.

2009 - Uppehåll 350-årsjubileum

2008 - Wildfire Willie and the Ramblers

Deras outsinliga engagemang för rockabillyn har gjort att de idag är välkända stjärnor i rockabillykretsar över hela världen.

2007 - Cecilia Ringkvist

Cecilia besitter en av Sveriges främsta blues- och rockröster. Hon är en av eldsjälarna i Eskilstunas musikliv och en tongivande aktör; sångerska, låtskrivare, fältartist, körrepetitör, musikpedagog, musikalisk ledare och bandledare.

2006 - Christer Lindarw

Christer har gjort dragshowen folkkär. Som god eskilstunaambassadör ser han till att After Dark kan ses på hemmaplan. Erkänd kläddesigner och schlagersångare.

2005 - Johan Bokström

Johans insatser för musiklivet har bidragit till ökat musikintresse och ökad musikkunskap bland både företag och unga. Han har engagerat sig i rockbandstävlingen Cult och festivalen Sommarens sista Suck.

2004 - Pain of Salvation

Eskilstunas i särklass mesta musikexport, Kent inräknat, fick priset för framgångsrikt nyskapande inom den progressiva hårdrocken.

2003 - Heikki Kiviaho och Jörgen Wall

Ett av musiksveriges absoluta radarpar som tillsammans och var för sig blivit ett begrepp; som musiker, som artister samt som producenter och tekniker.

2002 - Grand Prix/Blå

Blå är en otraditionell nattklubb som på ett unikt sätt kombinerar stora nationella akter med det lokala kulturlivet.

2001 - Alar Suurna och Douglas Carr

Alar och Douglas är erkända och välrenommerade låtskrivare och producenter i svensk musiknäring som startat sina karriärer i Eskilstuna.

2000 - Peter Torsén

Peter har lyckats med konststycket att kombinera en personlig musikkarriär med ett stort ambassadörskap för Eskilstuna.

1999 - Frida & Dansbandet

Bandet är en god representant för dansbandskulturens långa traditioner i Eskilstuna - i högsta grad en levande vardagskultur.

1998 - Eskilstuna Jazzklubb

Jazzklubben har satt Eskilstuna på den svenska och internationella Jazzkartan.

1997 - Kent

Kent från Eskilstuna - självskriven mottagare av det första musikpriset. Kent symboliserar musikens betydelse för en ort, för utövarna och för publiken. Sedermera Sveriges största rockband.

Musikpriset är instiftat för att uppmärksamma Eskilstunas fantastiska musikliv och stötta utvecklingen av musiknäringen. Priset kan delas ut till person, grupp, organisation, institution eller företag som gjort en betydande insats för musiklivet i kommunen med särskild inriktning på den breda populärmusiken. Priset består av 10 000 kronor samt en konstnärlig gåva av en lokal konstnär.

Mottagarna av musikpriset 2022 tar emot sina utmärkelser vid Eskilstuna kommuns kulturfest 25 november 2022.

Therese Jonasson

Kulturutvecklare

Telefon:

Uppdaterad: 29 mars 2023