Vänorter

Eskilstuna kommun har idag 14 vänorter som är spridda över en stor del av världen.

Bridgeton - USA

Vänortssamarbetet med Bridgeton startade år 1989. Bridgeton ligger i staten New Jersey på den amerikanska ostkusten.

Erlangen - Tyskland

Vänortssamarbetet med Erlangen startade år 1961. Erlangen är en universitetsstad och ligger i Bayern, nära Nürnberg. Siemens har stora anläggningar i Erlangen och elektronikindustrin är betydande.

Esbjerg - Danmark

Vänortssamarbetet mellan Esbjerg och Eskilstuna startade år 1948. Esbjerg är en betydande fiske- och hamnstad på Jyllands västkust och utanför Esbjerg finns några av Europas finaste badstränder.

Fjardabyggd - Island

Vänortssamarbetet med Neskaupstadur startade år 1974. Sedan hösten 1998 heter vänorten Fjardabyggd då Neskaupstadur slogs samman med ytterligare två kommuner. Fjardabyggd ligger på Islands östkust och huvudnäringarna är fiske och turism.

Haapsalu - Estland

Haapsalu är en småstad på Estlands västkust cirka 140 km sydväst om Tallinn. Haapsalu är en välkänd och en välbesökt badort med flera kurbadsanläggningar. Trähusbebyggelsen är bevarad i stadskärnan.

Jurmala - Lettland

Jurmala ligger längs Östersjökusten cirka 20 km från Riga och är en välkänd badort. Staden har vackra bevarade trähus från förra sekelskiftet, många i Jugendstil.

Jyväskylä - Finland

Vänortssamarbetet mellan Jyväskylä och Eskilstuna startade år 1947. Jyväskylä är ett viktigt regionalt centrum i mellersta Finland. Jyväskylä är en betydande skolstad och där finns universitet och yrkeshögskola. Arkitekten Alvar Aalto är född i Jyväskylä.

Linyi - Kina

Samarbetsavtal tecknades den 22 september 2008 och förnyades 2016. Det första samarbetet startade under 2009 med Rinmangymnasiet.

Luton - Storbritannien

Vänortssamarbetet med Luton startade år 1958. Luton ligger några mil norr om London. Luton är en industristad och är bland annat centra för bilindustri.

Lviv - Ukraina

Vänortssamarbetet med Lviv startade år 1994. Lviv är en storstad i västra Ukraina och har historiskt haft ett nära samröre med Polen. Lviv har många vackra gamla byggnader och ett betydande operahus.

Mysore City - Indien

Samarbetsavtal tecknades den 24 november 2009. Samarbetet inleddes med diskussioner om ett biogasprojekt.

Stavanger - Norge

Vänortssamarbetet med Stavanger startade år 1948. Stavanger ligger vid Nordsjön. Stavanger har en rik historia och är idag Norges oljehuvudstad. Här finns även betydande livsmedelsindustri.

Usangi - Tanzania

Vänortssamarbetet med Usangi startade år 1987. Usangi ligger i Parebergen nära gränsen till Kenya. Det är en liten ort med endast en bygata i centrum. Huvudnäringen är lantbruk.

Helena Wernqvist

Koordinator kommunfullmäktige/kommunstyrelsen

Telefon:

Uppdaterad: 10 januari 2023