Vägen framåt

Här kan du läsa om hur vi tillsammans i Eskilstuna ska fortsätta vårt arbete med att nå klimatmålen och insatser vi gjort och fortsätter att göra. Vår väg framåt helt enkelt!

Eskilstuna kommun är med i Viable Cities satsning Klimatneutrala städer 2030tillsammans med tre partners. Mälardalens universitet, Studiefrämjandet Sörmland tillsammans med Länsbildningsförbundet och ReTuna Återbruksgalleria (Eskilstuna Energi och Miljö). Ytterligare tolv organisationer står som stödpartners:

  • Affärsplan Eskilstuna
  • AGRO Sörmland
  • ATEA
  • Berglunds Åkeri
  • Destination Eskilstuna
  • Energy Evolution Center
  • Fastighets AB Regio
  • Länsbildningsförbundet Sörmland
  • MITC - Mälardalens Industrial Technology Center
  • AB Mälarplast
  • Mälarstaden Asset Management
  • PEAB AB

Läs mer om Viable Cities under plusfältet längre ner eller på viablecities.se

Vad har vi arbetat med under 2024?

I Eskilstuna kommun finns en bred portfölj av klimatinitiativ som utgår från klimatprogrammets fem fokusområden. Här är ett axplock av alla aktiviteter i klimatomställningsarbetet som skett under året. Längre ner på sidan hittar du sedan tidigare lanserade initiativ och pågående arbete.

Byggåterbruk

En byggåterbruksdepå på ReTuna återvinningscentral invigdes tillsammans med Beijer Byggmaterial och EEM i juni 2024. Depån tar tillvara på överblivet byggavfall som Beijer kan sälja sin närliggande butik. En tidig rapport visar att efter de tre första månaderna har Beijer sålt i princip allt som de hämtat ur containern, motsvarande 1 ton byggavfall motsvarande 1,5 ton CO2e jämfört med nyproduktion. En depå för internt bruk har också startats upp av kommunen och Kfast i år.

Energieffektivisering storkök

Kommunen och Kfast har installerat en sensor i alla kyl- och frysrum i kommunens storkök. Sensorn kallas Energy Probe och mäter temperaturen på innehållet och inte som tidigare enbart temperaturen i rummet. Under 2024 beräknas den ekonomiska besparingen tack vare sensorn uppgå till 988 000 kronor beräknat på 202 kyl- och frysrum.

Energigemenskaper

Förstudien Kommunala energigemenskaper pågick under 2024 med syftet att underlätta hållbara energilösningar och undersöka hur man utnyttjar fördelarna med energidelning. Hur kan man enklast och mest effektivt dela energi mellan byggnader och hur kan kommunen möjliggöra detta?

Energilagring

Lagret vid isstadion invigdes i augusti 2024. Det är byggt för att hantera Eskilstunas behov av effekt och kapacitet och ökar kommunens självförsörjningsgrad. Det ger också positiv klimatpåverkan genom energieffektivisering av fastigheter och färre utsläpp. Dessutom sänker det elkostnaderna för isstadion och andra kommunala verksamhetslokaler.

Flera initiativ har sjösatts under året för att installera batterier kopplade till fastigheter och en större batteripark. Energilagring i form av värme planeras i form av sandlager som kopplas till kommunens fastigheter.

Energilagringskluster

Energy Evolution Center är en samverkansarena för att främja energieffektivitet, öka användningen av förnybar energi och energilagring. Under året har EEC bildat ett energilagringskluster för att öka fokus på energilagring och få fler intresserade.

Fossilfria fordon

Av Eskilstuna kommuns egna transporter utförs nu över 72 procent med förnybara drivmedel, en siffra långt över rikssnittet. 2024 blev el för första gången den enskilt största posten när det handlar om antal mil per drivmedel för de kommunala fordonen.

IT-återbruk

Tillsammans med Atea samlade kommunen in gamla IT-produkter under Kunskapsfesten. 14 procent av insamlat material kunde återbrukas, mestadels bärbara datorer, vilket stod för cirka hälften av klimatbesparingen som uppnåddes. Den totala klimatbesparingen blev 3 271 kilo koldioxidekvivalenter och återbrukspengen 6 226 kronor vilken skänktes till Cirkuläran.

Klimatfärdplan anläggning

Klimatkrav i upphandlingar är ett kraftfullt verktyg för kommunen att minska klimatpåverkan och främja klimatomställning. För klimatfärdplanen för anläggningsentreprenader innebar 2024 aktörsdialoger och en slutgiltig version. Klimatfärdplaner arbetas fram för fler upphandlingskategorier med stor påverkan på klimatet, som livsmedel, byggentreprenader samt fordon och transporter.

Klimatledarutbildning

En klimatutbildning för företagsledare i små- och medelstora företag har tagits fram och testats tillsammans med Fabriksföreningen och Mälardalen Industrial Technology Center (MITC). Utbildningen blev omgående en succé och en ny omgång kommer att starta upp redan i januari 2025.

Klimatlösningar testas

Under hösten 2024 asfalterade Peab Asfalt en teststräcka av Mått Johanssons väg med klimatförbättrad asfalt, kallad ECO-asfalt. På sträckan har nu ett körfält traditionell asfalt och det andra ECO-asfalt som delvis ersätter bitumen med lignin. Lignin är träets naturliga bindemedel och ger både miljömässiga och tekniska fördelar jämfört med oljebaserad bitumen. ECO-asfalt är inte dyrare än traditionell beläggning.

Kompetens för kolinlagring

Eskilstuna kommun har arbetat med att bygga kompetens och utvärdera olika insatser för kolinlagring som träkonstruktion, återvätning av våtmarker, kolinlagringskapacitet i träd och skog, lokal klimatkompensation och biokol.

Micromobilitet

Kommunens transportenhet inledde ett pilotprojekt för att i framtiden kunna erbjuda elsparkcyklar som transportmedel till verksamheterna. Om elsparkcyklar kan ersätta korta tjänsteresor med bil minskar negativ klimatpåverkan medan en effektivare användning av arbetstiden ökar.

ReSMEtuna

Förstudien ReSMEtuna syftar till att öka kunskapen om vad som krävs för att små och medelstora företag ska ställa om till cirkulära affärsmodeller. Under 2024 har förstudien har skapat samarbeten och ökat kunskapen om cirkulär ekonomi bland SME:er i Eskilstuna, bland annat genom en Circular Impact Jam i november.

Samverkansforum

Klimatevolution* är en samverkansarena som arrangeras av Eskilstuna kommun i syfte att samla näringslivet med organisationer, föreningar, universitet och offentliga aktörer för att inspirera, nätverka och skapa engagemang för ett klimatpositivt Eskilstuna 2045.

Den andra upplagan hölls på MDU i mars och lockade över 150 företagare, innovatörer och samhällsaktörer. Dagen innehöll panelsamtal och nätverksarbete med talare från bland andra; Coop Logistik, Volvo Construction Equipment, Energimyndigheten, Varubud Åkeri AB, Viable Cities, Skanska, IKEA, Peab och Scania.

Det interna Klimatsummit hölls också för andra gången i ordningen. Det är ett event där nya kontakter upprättas och goda idéer jobbas fram. Deltagare med olika kompetenser samlas kring det strategiska målet Klimatsmart för att hitta vägar framåt i arbetet. Målet är att öka engagemanget och kunskapen om kommunkoncernens klimatarbete, hitta gemensamma projektidéer och nya samarbetsmöjligheter.

Skogarnas värde

Eskilstuna har låtit göra en utredning över skogens potential som tittar på hur olika skogliga nyttor, som sociala värden och naturvärden, kan integreras med ekonomiska aspekter som virkesproduktion och kolinlagring. Rapporten visade bland annat att skogsskötseln redan idag till stora delar ligger i linje med förslaget men att vissa förändringar ska göras.

Solel

I november nådde elproduktion från kommunkoncernens solcellsanläggningar över 3 gigawattimmar (GWh). Det motsvarar ungefär all el som används året runt i 1 500 lägenheter. I dagsläget har koncernen runt 90 anläggningar med solceller och fler tillkommer. 2024 överträffade både kommunen och Kfast sina målsättningar i uppsättande av solceller.

Stadens resa

Eskilstuna har under 2024 genomfört förstudien Stadens resa som undersökt metoder för att beräkna klimatinvesteringsbehov inom omställningselementet elektrifiering av tunga fordon. Detta arbete kommer att skalas upp för fler omställningelement för att kunna vara en del av klimatinvesteringsplanen.

Upprustning

Upprustningsprojekt med energifokus pågår sedan länge och är ett arbete för att spara energi och förbättra arbetsmiljöer i skolor, förskolor, vård- och omsorgsboenden och idrottslokaler. Målet är att hinna med tre större projekt årligen. Under 2024 har arbete skett i bland andra Edlingevägens förskola.

Miljöbäst i Sverige

Eskilstuna kommun vann dubbelt när tidningen Aktuell Hållbarhet rankade Sveriges miljöbästa kommuner. Förstaplatsen tillhör den kommun som lyckats bäst med att integrera klimat- och hållbarhet i det kommunala arbetet. Förutom segern i kategorien ”alla kommuner” vann Eskilstuna även i kategorien ”Mellanstora städer och kommunnära mellanstora städer”.

Solid skräpbekämpning

Varje år utser Håll Sverige Rent den kommun som under året lyckats bäst i sitt arbete med att förebygga nedskräpning. 2024 hamnade Eskilstuna på en tredjeplats i landet. Ett gott kvitto på hur kommunen bekämpar nedskräpning systematiskt och innovativt.

Viable Cities

Eskilstunas ansökan om en förnyad projektperiod med innovationsprogrammet Viable Cities godkändes under hösten 2024. Den nya perioden sträcker sig till hösten 2027. Ett nytt projekt innebär stärkt extern finansiering för att ge extra kraft och snabba på den lokala omställningsprocessen och tillgång till stöd och experthjälp. Samtidigt utökades Viable Cities med fler deltagare, numera är det 48 städer som deltar och leder vägen mot ett mer hållbart samhälle.

Akademin

Flera av Mälardalens universitets forskning rankas högt på listan över teknik i mänsklighetens tjänst och vi vet att många företag och idéburna verksamheter genomför ett ambitiöst klimatarbete som kan inspirera fler.

Avfall som resurs

I Eskilstuna finns fastighetsnära insamling av hushållens avfall genom ett unikt färgsystem. Sex olika färgpåsar, en för varje avfallsfraktion, slängs i samma sopkärl, samlas in, sorteras och återvinns på olika sätt. Ytterligare möjligheter inom sortering av plast och cirkulär plaståtervinning undersöks. Genom insamlingssystemet samlar vi även in textilier, cirka sex kilo per person och år.

Branschkluster för omställning

Transportklustret och logistiknätverket samlar åkerier, fastighetsägare och transportköpare för att hitta gemensamma klimatsmarta lösningar. Transportklustret tilldelades kommunens miljöpris 2023.

Byggåterbruk

På Retuna återvinningscentral finns en byggåterbruksdepå som är framtagen i samarbete mellan EEM, Beijer Byggmaterial och Eskilstuna kommun. Här kan privatpersoner lämna in bygg- och rivningsmaterial som Beijer värderar och säljer vidare i sin butik. Klimatinsatsen och mängden minskat avfall följs upp varje kvartal.

Cirkulär masshantering

Det finns stor potential i att återanvända massor i anläggningsentreprenader. Därför pågår ett arbete för att undersöka möjligheter för masshantering. En ny jordsorteringsanläggning kommer att byggas och ett examensarbete vid SLU har gjorts för att undersöka cirkulär hantering av schaktlera.

CirkuLäran

Alla förskolor i Eskilstuna har möjlighet att få vidareutbilda personal i återbruk och få material från CirkuLäran på ReTuna. Förskolorna får tillgång till material genom Idéverkstaden och kompetens om material för en kemikaliefri förskola. CirkuLäran stöttar även UF-företag som vill skapa företag med återbruk och cirkulära affärsmodeller.

Energilager

Lagret vid isstadion Smehallen är byggt för att hantera Eskilstunas behov av effekt och kapacitet och ökar kommunens självförsörjningsgrad. Det ger också positiv klimatpåverkan genom energieffektivisering av fastigheter och färre utsläpp. Dessutom kan Svenska Kraftnät ta del av överkapacitet i Eskilstuna vilket avlastar elnätet.

Energy Evolution Center

2022 invigdes Energy Evolution Center, en samverkansarena för att främja energieffektivitet, öka användningen av förnybar energi och energilagring. Här kan olika aktörer mötas för att utbyta erfarenheter och knyta kontakter. Företag får konkreta råd och instrument för energieffektivisering, exempelvis genom Energitrappan.

Energy Storage Day

En konferens om hur man kan öka lönsamhet och minska kostnader med hjälp av energilagring. Konferensen innehåller föredrag, panelsamtal, workshop och minimässa. Eventet drivs av Energy Evolution Center och riktar sig till små och medelstora företag som har nytta av energilager, leverantörer, innovatörer, akademin och inköpare.

Fastighetsägare i samverkan

Framåtsträvande fastighetsägare har gått ihop för att utveckla ett attraktivt centrum tillsammans med kommunen i linje med Eskilstunas klimatarbete.

Fossilfri fordonsflotta

2024 var siffran för hur stor andel av kommunens egna transporter som utförs med förnybara drivmedel uppe på 72,3 procent, långt över rikssnittet. Samma år blev el för första gången den enskilt största posten när det handlar om antal mil per drivmedel. Andelen elbilar i kommunens fordonsflotta fortsätter att öka.

Greentopia

Destination Eskilstuna deltar i det unika samarbetet Greentopia där livemusikbranschen, idrottsrörelsen och svenska städer arbetar tillsammans för att minska de klimatavtryck som evenemang för med sig.

Hållbar handel

Handla hållbart för Eskilstuna är ett initiativ av handelsklustret Handla för Eskilstuna som koordineras av ReTuna. Syftet med initiativet är att inspirera, utbilda och engagera fler eskilstunabor att göra hållbara val för staden och planeten. Det ska var enkelt att tänka, leva och handla hållbart där man bor.

Hållbar produktion

Mälardalen Industrial Technology Center (MITC) är en samverkansplattform kopplad till Mälardalens universitet som arbetar med hållbar produktion. Genom samverkan och stöd till näringslivet skapas möjligheter för en snabbare omställning genom forskning, utbildningar och testmiljöer.

Hållbara konsumenter

KlimatHoppmötet är ett årligt event arrangerat av Studiefrämjandet för att nå ut till privatpersoner. Syftet är att skapa klimatomställning genom folkbildning och engagemang för hållbara val. Fler initiativ planeras för att nå ut till fler målgrupper.

Klimatevolution*

En samverkansarena som arrangeras av Eskilstuna kommun i syfte att samla näringslivet med organisationer, föreningar, akademi och offentliga aktörer för att inspirera, nätverka och skapa engagemang för ett klimatpositivt Eskilstuna 2045. Varje vår hålls ett större heldagsevent med föreläsningar, workshops, presentationer och värdefullt närverkande.

Klimatfärdplaner för upphandling

Kommunen har stor möjlighet att påverka klimatinvesteringar genom offentlig upphandling. De klimatfärdplaner som har tagits fram kommer att resultera i klimatkrav i upphandlingar för att skapa förutsägbarhet, planerbarhet och omställningsförmåga hos leverantörer. Klimatkrav ställs i upphandlingar med stor påverkan på klimatet, som livsmedel, bygg- och anläggningsentreprenader samt fordon och transporter.

Klimatlösningar testas

Flera klimatlösningar testas i befintliga projekt för att bygga kunskap. Några exempel är eldrivna arbetsmaskiner, grön asfalt, klimatförbättrad betong, cirkulära byggmaterial som tegel, innertak, mattor och rör kommer att testas i olika renoveringsprojekt.

Klimatsummit

Ett internt event där deltagare med olika kompetenser samlas kring det strategiska målet Klimatsmart för att hitta gemensamma vägar framåt. Målet är att öka engagemanget och kunskapen om kommunkoncernens klimatarbete, hitta gemensamma projektidéer och nya samarbetsmöjligheter.

Klimatåtaganden

Eskilstuna kommuns lokala klimatåtagande för företag och organisationer, med inspiration från Viable Cities klimatkontrakt, är ett verktyg för att kraftsamla kring olika insatser som leder till klimatomställning och är ett sätt att stötta företag och organisationer som vill ställa om. I slutet av 2024 var det 98 företag och organisationer som skrivit under.

Omlastningscentralen

Eskilstuna har haft en kommunal omlastningscentral för att effektivisera kommunens transporter sedan 2014. Konceptet utvecklas ständigt och har en stor klimatpåverkan genom att kommunens transporter kan samordnas för att minska antalet fordon i staden och därmed utsläpp. Centralen hanterar bland annat gemensamma möbler som renoveras och utställningsmaterial som återanvänds. OLC har gjort ett framgångsrikt test med cykeltransporter och att transportera utan emballage för att minska flödet och därmed utsläppen.

ReTuna återbruksgalleria

Unika ReTuna är världens första återbruksgalleria och invigdes redan 2015. Gallerian är placerad intill Retuna återvinningscentral där besökare kan lämna återbrukbara saker i gallerians depå ”Returen”. Efter gallring fördelas sakerna ut till de återbrukande butikerna i gallerian. Butikspersonalen väljer ut vad de vill reparera, fixa till, omvandla, förädla och sälja.

Solelsanläggningar

I dagsläget, hösten 2024, har kommunkoncernen runt 90 anläggningar med solceller och fler tillkommer. 2024 överträffade både kommunen och Kfast sina målsättningar i uppsättande av solceller.

Storköksprojekt

Eskilstuna kommun har många satsningar på gång i syfte att energieffektivisera, minska elanvändning och sänka elkostnader. En av dem är ”Energitrappan storkök”. Projektet genomförs för att minska energianvändning och effekttoppar i storkök.

Upprustning med energifokus

Förkortningen UPMEF står för "upprustningsprojekt med energifokus" och är ett arbete för att spara energi i skolor, förskolor, vård- och omsorgsboenden och lokaler för idrott. Syftet med UPMEF är att sänka kommunkoncernens klimatpåverkan och skapa bättre arbetsmiljöer för de som vistas i fastigheterna. Varje år genomgår flertalet fastigheter upprustningar med detta ändamål.

Eskilstuna kommun är antagen till innovationsprogrammet Viable Cities satsning Klimatneutrala städer 2030 där ytterligare 47 svenska städer ingår. Kommunerna samlar över halva Sveriges befolkning och ska tillsammans med sex myndigheter kraftsamla för att nå målet om klimatneutrala och hållbara städer till 2030.

Tillsammans ska de arbeta för att gemensamt hitta lösningar på de enorma samhällsutmaningar den globala uppvärmningen innebär. viablecities.se

Eskilstunas deltagande i Viable Cities innebär en värdefull stöttning och hjälp framåt när det gäller kommunens fortsatta miljö- och klimatarbete.

Nuvarande projektperiod med Viable Cities sträcker sig till hösten 2027.

Uppdaterad: 13 januari 2025