Projekt och events

Här finns information om pågående projekt i klimatomställningens tecken. Du hittar även information om events, flera årligen återkommande, där kommunens klimatarbete spelar en framträdande roll.

ReSMEtuna

ReSMEtuna är ett förstudieprojekt som pågick under 2024 och drevs av Eskilstuna kommun med delfinansiering av EU-medel genom europeiska regionala utvecklingsfonden. Projetet slutredovisades 12 december 2024 och mer information om projektets resultat kommer under 2025.

Förstudien syftade till att öka kunskapen kring vad som krävs för att små- och medelstora företag, förkortat SME, ska ställa om till cirkulära affärsmodeller. Förstudien skulle även skapa samarbeten och öka kunskapen om cirkulär ekonomi bland SME:er i Eskilstuna samt vidareutveckla ReTuna som testbädd för cirkulära affärskoncept.

I syftet rymdes även att hitta minst fem SME:er som i ett framtida projekt kan använda ReTuna, eller sin egen verksamhet, som testbädd för sina cirkulära affärsmodeller.

ReTuna återbruksgalleria är en del av affärsområde återvinning hos det kommunägda bolaget Eskilstuna Energi och Miljö, EEM. Projektets namn är en ordlek med ReTuna, förkortningen SME och ortsnamnet Eskilstuna.

FILM

Cirkular Impact Jam

Via länken ovan kan du se en film från Circular Impact Jam som hölls på CH Industry i november 2024.

Innehåll

Projektet bestod av intervjuer med lokala företagare samt flertalet dialogträffar, främst digitala, där företagare, forskare och andra experter och intressenter inom området deltog. Förutom intervjuer och dialogträffar har ReSMEtuna, i samarbete med akademin, sammanställt fakta och insikter i en rapport som belyser faktorer som påverkar företag att ställa om.

Cirkulär ekonomi/affärsmodell

Det finns många begrepp som angränsar cirkulär ekonomi som i huvudsak innebär samma sak. Exempelvis kretsloppsekonomi, delningsekonomi, sluten och hållbar krets av materialflöde och produkters livscykelperspektiv. Oavsett vilket begrepp som används är grunden densamma, nämligen en ekonomisk modell som bygger på ett sparsamt kretslopp i stället för en linjär process.

Det betyder att företag, organisationer och hela samhällen ska utforma produkter, tjänster och affärsmodeller som är hållbara. Det kan innebära att redan på idéstadiet designa med återanvändning, nedbrytbarhet och återskapande i åtanke, att använda energi från förnybara källor och att arbeta för att avfall i ett system kan bli näring åt ett annat.

Vill du veta mer?

Skicka e-post till: klimatevolution@eskilstuna.se

Events på gång

Just nu finns inga events att tipsa om, men när det finns hittar du dem här.

Återkommande events

Ett sätt att få kraft i arbetet med klimatomställningen är att samverka med andra, såväl privatpersoner som företag och föreningar. Det finns många olika former för detta, här nedan kan du läsa mer om några av de events vi arrangerar eller deltar i.

Klimatevolution* är en samverkansarena som arrangeras av Eskilstuna kommun i syfte att samla näringslivet med organisationer, föreningar, universitet och offentliga aktörer för att inspirera, nätverka och skapa engagemang för ett klimatpositivt Eskilstuna 2045.

Mingel vid starten av nätverksmötet Klimatevolution 2024

Den andra upplagan av Klimatevolution* hölls på Mälardalens universitet den 20 mars 2024. Att det finns ett starkt intresse och engagemang för klimatomställningsfrågor i Eskilstunatrakten är Klimatevolution* ett tydligt bevis för. Premiäråret 2023 lockade runt 90 deltagare och redan till det andra året deltog över 150 företagare, innovatörer och samhällsaktörer. En succé helt enkelt!

Dagen innehöll panelsamtal och nätverksarbete med talare från bland andra; Coop Logistik, Volvo Construction Equipment, Energimyndigheten, Varubud Åkeri AB, Viable Cities, Skanska, IKEA, Peab och Scania.

"Det är tillsammans vi får det att hända. Vårt lokala näringsliv är dragaren i det arbete vi som kommun och samhälle nu gör för att leva upp till internationella, europeiska och nationella målsättningar. Inom ramen för vårt medlemskap i Viable Cities, som sporrar oss än mer att visa vägen, ser vi att Eskilstuna verkligen är på banan. Vi vet att vi kan ta ansvar, skapa jobb och utveckling i ett och samma andetag. Och det är ni, näringsliv och akademi som gör det möjligt", säger Jimmy Jansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Eskilstuna.

Eskilstuna kommun deltar i Viable Cities, Sveriges största insats för klimatneutrala och hållbara städer finansierat av Energimyndigheten, Vinnova och Formas som ett strategiskt innovationsprogram. Programchef Olga Kordas deltog på årets upplaga av Klimatevolution*.

"Vi behöver jobba tillsammans över alla sektorer för att möta klimatkrisen och utveckla ett hållbart samhälle. Klimatevolution i Eskilstuna är ett bra exempel på en lokal kraftsamling. Det har varit givande att bidra till och lära av dagens samtal om hur vi ytterligare kan öka takten i klimatomställningen på ett sätt som ger livskvalitet för alla", säger hon.

Eskilstuna kommun har skapat klimatåtaganden för det lokala näringslivet som formas efter organisationernas förutsättningar. Kommunen och andra aktörer erbjuder stöd inom en rad områden, som Energitrappan och utbildning för klimatledare. Många av företagen som redan skrivit under fanns på plats, men ambitionen är att bli många fler, tillsammans får vi större kraft i omställningen!

"Det är fantastiskt roligt att så många företag och organisationer nu har skrivit på vårt lokala åtagande och vill vara med och jobba för ett klimatpositivt Eskilstuna 2045! Att samlas och byta erfarenheter och se varandra som kollegor i klimatomställningen är avgörande för att vi ska lyckas", säger Elin Svanström, projektledare för Klimatevolution* och Viable Cities i Eskilstuna kommun.

Läs mer och gör ditt klimatåtagande här: Vill du bidra till klimatomställningen?

Årets klimathjälte

Vid mötet lanserades även det alldeles nyligen instiftade klimatpriset, senare döpt till Årets klimathjälte, som tilldelas en näringslivsaktör som gör framstående insatser för klimatarbetet i Eskilstuna. Första utdelningsåret blir 2025 vid näringslivsgalan EN25.

Många av de företagare som skrivit under ett klimatåtagande för sitt företag samlade på scen

I november 2024 genomfördes den första upplagan av Circular Impact Jam som en del av förstudieprojektet ReSMEtuna. Impact Jam är en workshop-metod som används ofta av kommunens näringslivsavdelning när man vill samla många olika kompetenser inom flera expertområden och jobba effektivt i några timmar runt en huvudfråga.

I centrum för Circular Impact Jam stod CH Industry med den övergripande frågan hur man kan göra deras säkerhetsdörrar mer hållbara. Utifrån den frågeställningen genomförde deltagarna en rad olika arbetsmoment och diskuterade allt från transporter till låsanordningar och färg.

En film från tillfället kommer att publiceras i december 2024.

Den 5 juni fylldes Fristadstorget med hållbar och smart shopping och slow fashion för både plånbok och miljö samt flera liveframträdande på scen. Dessutom hyllade vi årets miljöinsats när Eskilstuna kommuns miljöpris delades ut till Coop Logistik, terminalen i Eskilstuna. Årets hedersomnämnande gick gemensamt till följande personer inom kommunkoncernen;

  • Kfast: Anna Bergman, Malin Bekk, Jim Berglund, Jonas Branting och Magnus Widing
  • Djurgårds- och Björktorpsskolan: Rasmus Bergstedt
  • Edvardslundsskolan: Ola Karlsson
  • Samhällsbyggnadsförvaltningen: Hanna Nordin
  • Kommunledningskontoret: Josefin Bolander
  • Eskilstuna stadsmuseum: Anna Götzlinger

Läs pressmeddelandet om vinnarna här: Coop Logistik, terminalen i Eskilstuna, får Eskilstuna kommuns miljöpris 2024

Bild tagen ovan fristadstorget. På torget syns flera olika tält i olika färger och en hel dle människor. 

Earth hour är ett initiativ som Eskilstuna kommun uppmärksammat på olika sätt i många år. 2024 genomfördes en digital kampanj i flera av kommunens kanaler.

2023 anordnades ett event på Lokomotivet i Eskilstuna. Dagen hade temat energi och erbjöd besökare en rad olika sätt att mäta sina utsläpp, få energispartips, lära sig om klimatpositiva åtgärder etc.

Eventet innehöll dansframträdande från S:t Eskils gymnasium och sång av Angelina Pavanelli.

En kvinna i vit labbrock flankeras av två män. Den till vänster håller i en mikrofon och den till höger har en labbrock på sig.

KlimatHoppMöte är en årligen återkommande heldag på temat klimat och hopp. Syftet är att sprida hopp och inspirera till förändring och få fler att ställa om till ett klimatsmartare sätt att leva. Målet är att alla ska gå från KlimatHoppMötet med minst en idé om förändring och med stärkt hopp om framtiden.

En av programpunkterna under mötet är klimatplansarbetet.

Mötet arrangeras av Studiefrämjandet tillsammans med Eskilstuna kommun, Naturskyddsföreningen, FN-förbundet UNA SWEDEN samt Klimatklubben Eskilstuna.

Läs mer om KlimatHoppMöte här

Webbinariet hölls under arbetet med klimatprogrammet den 12 mars 2021. Åtta Eskilstunaspecifika temaområden valdes ut utifrån den klimatpåverkan de har. Varje temaområde har en specialistgrupp som tagit fram förslag och åtgärder för hur Eskilstuna ska nå klimatmålen.

I det digitala webbinariet medverkade deltagare från alla temagrupper. Webbinariet innehöll information om de olika fokusområdena, vad som pågår i projektet just nu och vad som händer framöver.

Här kan du ta del av webbinariet

Uppdaterad: 10 januari 2025