Klimatevolution 2024

Klimatevolution* är en samverkansarena som arrangeras av Eskilstuna kommun i syfte att samla näringslivet med organisationer, föreningar, universitet och offentliga aktörer för att inspirera, nätverka och skapa engagemang för ett klimatpositivt Eskilstuna 2045.

Många av de företagare som skrivit under ett klimatåtagande för sitt företag samlade på scen

Den andra upplagan i rad av Klimatevolution* hölls på Mälardalens universitet 20 mars 2024. Att det finns ett starkt intresse och engagemang för klimatomställningsfrågor i Eskilstunatrakten är Klimatevolution* ett tydligt bevis för. Premiäråret lockade runt 90 deltagare och redan till det andra året 2024 deltog över 150 företagare, innovatörer och samhällsaktörer. En succé helt enkelt!

Dagen innehöll panelsamtal och nätverksarbete med talare från bland andra; Coop Logistik, Volvo Construction Equipment, Energimyndigheten, Varubud Åkeri AB, Viable Cities, Skanska, IKEA, Peab och Scania.

"Det är tillsammans vi får det att hända. Vårt lokala näringsliv är dragaren i det arbete vi som kommun och samhälle nu gör för att leva upp till internationella, europeiska och nationella målsättningar. Inom ramen för vårt medlemskap i Viable Cities, som sporrar oss än mer att visa vägen, ser vi att Eskilstuna verkligen är på banan. Vi vet att vi kan ta ansvar, skapa jobb och utveckling i ett och samma andetag. Och det är ni, näringsliv och akademi som gör det möjligt", säger Jimmy Jansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Eskilstuna.

Eskilstuna kommun deltar i Viable Cities, Sveriges största insats för klimatneutrala och hållbara städer finansierat av Energimyndigheten, Vinnova och Formas som ett strategiskt innovationsprogram. Programchef Olga Kordas deltog på årets upplaga av Klimatevolution*.

"Vi behöver jobba tillsammans över alla sektorer för att möta klimatkrisen och utveckla ett hållbart samhälle. Klimatevolution i Eskilstuna är ett bra exempel på en lokal kraftsamling. Det har varit givande att bidra till och lära av dagens samtal om hur vi ytterligare kan öka takten i klimatomställningen på ett sätt som ger livskvalitet för alla", säger hon.

Eskilstuna kommun har skapat klimatåtaganden för det lokala näringslivet som formas efter organisationernas förutsättningar. Kommunen och andra aktörer erbjuder stöd inom en rad områden, som Energitrappan och utbildning för klimatledare. Många av företagen som redan skrivit under fanns på plats, men ambitionen är att bli många fler, tillsammans får vi större kraft i omställningen!

"Det är fantastiskt roligt att så många företag och organisationer nu har skrivit på vårt lokala åtagande och vill vara med och jobba för ett klimatpositivt Eskilstuna 2045! Att samlas och byta erfarenheter och se varandra som kollegor i klimatomställningen är avgörande för att vi ska lyckas", säger Elin Svanström, projektledare för Klimatevolution* och Viable Cities i Eskilstuna kommun.

Läs mer och gör ditt klimatåtagande här: Vill du bidra till klimatomställningen?

Klimatpriset

Vid mötet lanserades även det alldeles nyligen instiftade klimatpriset som ska tilldelas en näringslivsaktör som gör framstående insatser för klimatarbetet i Eskilstuna. Första utdelningsår blir 2025.

Panelsamtal på scen, Daniel Kulin från Cloudberry vid mikrofonen

PROGRAM

11.30-12.30 I Lunch & registrering

12.30-13.50 I Inledning och paneler

  • Använda och producera energi effektivt
  • Transportera och resa hållbart

13.50-14.20 I Fika

14.20-15.35 I Fortsättning paneler

  • Bygga, renovera och anlägga med låg klimatpåverkan
  • Konsumera och producera hållbart
  • Lagra och ta upp växthusgaser

15.35-16.35 I Nätverksmingel i fem stationer: energi, transport, bygg, producera, lagra

16.35-17.00 I Summering, lansering av Klimatpriset 2024 och fotografering av signatörerna av klimatåtagandet

Från ca 17.15 I Efterföljande mingel på Eskilstuna Ölkultur

Vi reserverar oss för eventuella schemaändringar

Uppdaterad: 25 mars 2024