MENY
Eskilstuna kommun

Emelie Leesment - hälsoskyddsinspektör

Exempelbild

Utbildning: Kandidatexamen i miljövetenskap med inriktning miljöstrategi.

Vad gör en hälsoskyddsinspektör om dagarna?
- Som hälsoskyddsinspektör arbetar jag förebyggande så att människor inte ska få besvär eller bli sjuka av sin miljö. En av mina viktigaste arbetsuppgifter är att besöka och inspektera hygieniska verksamheter, till exempel tatueringsstudion och solarium. Min uppgift är att se till att verksamheterna följer de lagar och förordningar som finns i bland annat miljöbalken och Folkhälsomyndighetens föreskrifter.

- Jag tar hand om klagomål från privatpersoner som har problem med sin inomhusmiljö i sina bostäder. Det kan till exempel vara att de tycker att det är kallt i sin lägenhet eller att de misstänker att de har mögel i badrummet, då åker jag ut på hembesök och gör en inspektion. En annan arbetsuppgift är att informera om gällande lagar och bestämmelser och på så sätt ge råd till verksamheter, myndigheter och privatpersoner.

På vilket sätt bidrar ditt jobb till ett hållbart samhälle?
- Mitt jobb bidrar till ett hållbart samhälle genom att jag ser till att människor inte skadas av sin miljö. Jag ser till att det är en god inomhusmiljö för våra barn, unga och gamla på till exempel skolor och äldreboenden. Jag ser till att hygienverksamheter har goda rutiner för att motverka smittspridning så att människor inte blir sjuka när de till exempel besöker en tatueringsstudio eller nagelsalong.

Varför arbetar du som hälsoskyddsinspektör?
- Jag arbetar som hälsoskyddsinspektör eftersom jag har ett stort intresse för klimat och miljöarbete. Det är ett varierande arbete där arbetsdagarna kan se väldigt olika ut. Vissa dagar är jag ute på flera inspektioner och andra dagar är jag på kontoret och skriver rapporter. Arbetet som hälsoskyddsinspektör är ett bra första steg för att sedan kunna arbeta som miljöskyddsinspektör där fokus är större på att skydda miljön.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Du har nu hjälpt oss att förbättra eskilstuna.se.

Kontakt

Miljökontoret
Öppettider

Vardagar 10.00-12.00, 13.30-16.00

Besöksadress

Alva Myrdalsgata 3d

Postadress

631 86 ESKILSTUNA

Kontakt

016-710 10 00
Skicka e-post
016-14 26 84