MENY
Eskilstuna kommun

Avlopp- hälsoskydd- och livsmedelsenheten

Tvättställ med handtvätt

Enskilda avlopp

Enskilda avlopp innebär tillsynsansvar för små avlopp – avlopp som inte är anslutna till det kommunala nätet.
Sedan några år tillbaka jobbar vi med projektet ”Vatten så klart”. Där går vi områdesvis igenom alla befintliga hus och ser till att gamla bristfälliga avlopp försvinner. På några års sikt kommer alla gamla avlopp att behöva förnyas. Syftet är att minska övergödningen, samtidigt som man minskar risken för spridning av smittämnen och andra föroreningar till dricksvatten.

Hälsoskydd

Vi på hälsoskydd arbetar med sådant som kan påverka människors hälsa. Det innebär till exempel tillsyn på inomhusmiljö, smittskydd och hygien. Vi har även tillsyn över verksamheter såsom skolor och förskolor, badanläggningar, solarier, hygienlokaler (piercing, tatuering, fotvård), hotell och andra offentliga lokaler.

Vi arbetar också med tillsyn av fastighetsägares egenkontroll för hyreshus och bostadsrättsföreningar. Det innebär till exempel att fastighetsägaren ska se till så att bostäder har en god inomhusmiljö som ger skydd mot värme, kyla, drag, fukt, buller och radon.  

Livsmedel  

Vi jobbar med kontroll och handläggning av livsmedelsanläggningar såsom restauranger, butiker, livsmedelsproducenter, gatukök, skolkök, torghandel och marknader. Vi kontrollerar att livsmedelslagen följs, utreder klagomål och matförgiftningar. Vi kontrollerar ungefär 700 livsmedelsanläggningar per år.

Livsmedelskontrollen är sedan några år risk- och erfarenhetsbaserad. Det innebär att de verksamheter som har störst risker får mest kontroll och att verksamheter som är bra på att hantera sina risker får mindre kontroll.

Medborgarna i Eskilstuna kommun ska ha säkra livsmedel och alla varor ska vara rätt märkta.  

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Du har nu hjälpt oss att förbättra eskilstuna.se.

Kontakt

Miljökontoret
Öppettider

Vardagar 10.00-12.00, 13.30-16.00

Besöksadress

Alva Myrdalsgata 3d

Postadress

631 86 ESKILSTUNA

Kontakt

016-710 10 00
Skicka e-post
016-14 26 84