Vi mäter med drönare

Vi använder idag drönare i vår mätverksamhet. Att använda drönare gör insamling av data både effektivare och säkrare jämfört med traditionell mätning. Med hjälp av drönardata kan vi sedan uppdatera vår baskarta och ortofoton samt skapa 3D-modeller över staden.

Vi informerar på plats med skyltar om att det är vi som är ute och flyger. Det kommer inte gå att känna igen personer på bilderna som vi fotograferat med drönaren.

Det finns nya lagar kring hur man får flyga med drönare. Idag utför vi endast uppdrag med större drönare som får flygas på ett säkert avstånd på minst 50 meter i sidled från bostads-, affärs-, industri- eller rekreationsområden. Vi gör inga ortofoton med stor drönare över tätbebyggt område. Inom tätbebyggt område flyger vi med minidrönare.

Har du frågor kring vårt arbete hör av dig till gissupport@eskilstuna.se.

Vanliga frågor om drönarverksamheten

Här har vi samlat några vanliga frågor kring hur vi arbetar med drönare i Eskilstuna kommun.

 • Svar:

  Drönaren används för insamling av data som gör att vi kan skapa produkter på ett snabbt, säkert och kostnadseffektivt sätt. Mät , analys och 3D-produkter är exempel på vad drönardata kan leverera.

  Drönaren gör det även möjligt att samla in data i riskfyllda miljöer som t ex hårt trafikerade vägar eller svåråtkomlig terräng.

 • Svar:

  DJI Phantom 4 pro med en vikt på ca 1.4 kg och en flygtid på ca 20 min, som får flygas med ett säkerhetsavstånd på 50 meter.

  Vi har även en DJI mini 2 som väger under 250g som får flygas över människor men aldrig över folksamlingar.

 • Svar:

  Vi utför uppdrag med den mindre drönaren inom tätbebyggt område och då behövs inget specifikt tillstånd. Vi flyger den större drönare i glesbygd inom den öppna kategorin där man måste ha ett säkerhetsavstånd på 50 m.

 • Svar:

  Eskilstuna kommun är registrerad operatör och innehar ett operatörsID som återfinns på drönaren och våra fjärrpiloterna har drönarkort.

 • Svar:

  Enligt kamerabevakningslagen så behövs inget särskilt tillstånd då drönaren i vår verksamhet används till olika typer av mätuppdrag och inte för att bevaka personer.

 • Svar:

  Drönaren flyger på en höjd på ca 50-120 m och kameran slås på först när drönaren når sin starthöjd vilket gör att det inte går att identifiera någon person. Alla bilder kontrolleras innan de publiceras.

 • Svar:

  Skyltar placeras ut vid det aktuella flygområdet. Drönaren används vid olika mätuppdrag, till exempel vid arbetet med pågående detaljplaner. Du hittar dem i kartan nedan

Supporten för geografisk information

Vi jobbar med kartor, geografisk information och 3D-modeller. Vi svarar på frågor om till exempel adresser och Eskilstunakartan. Dessutom hjälper vi till vid beställning av olika kartprodukter och geografisk information.

Telefon:

Besöksadress

Postadress

631 86 Eskilstuna

Öppettider

E-post och telefon vardagar kl. 9.00-12.00

Uppdaterad: 24 februari 2023