Andra utbildningar

Är du redo att ta nästa steg i din karriär eller kanske förändra din yrkesbana? I Eskilstuna finns många olika utbildningsvägar som kan anpassas efter dina ambitioner och behov.

I Eskilstuna erbjuds en bredd av kvalitativa utbildningar som sträcker sig från yrkeshögskola till vuxenutbildningar och yrkesvux. Oavsett om du siktar på att förkovra dig inom teknik, vård, eller kanske starta en helt ny karriär inom kreativa yrken, har Eskilstuna ett utbildningsalternativ för dig.

Här kan du finna både teoretiska och praktiska kurser som är designade för att ge dig de verktyg du behöver för att lyckas.

Vi har sammanställt information om olika utbildningstyper som erbjuds i Eskilstuna. Utforska våra resurser och låt din studieresa börja här, där du också blir en del av en stöttande och inspirerande gemenskap

Yrkeshögskoleutbildningar matchar de krav som företagen ställer på yrkesrollerna och de får bara finnas om arbetsmarknaden har ett faktiskt behov av den kompetens som utbildningen ger. Som studerande blir du därför mycket anställningsbar och cirka nio av tio har jobb efter examen.

Vilka kan söka till yrkeshögskolan?

  • Du som har slutförd gymnasieutbildning och/eller reell kompetens kan söka.
  • Reell kompetens är de faktiska kunskaper, erfarenheter, färdigheter och kompetenser en person har oavsett hur hen har tillägnat sig dem. I utbildningsplanen redogör då utbildningsanordnaren hur de bedömer reell kompetens. Det sker genom samtal, prov etc. och avgörs av varje utbildningsanordnare.
  • Till vissa utbildningar gäller dock en särskild behörighet.

Ansökan och utbildningsstarter

De flesta utbildningar startar till hösten och har ansökningstid under våren. Det finns också utbildningar som startar till våren och som har ansökningstid under hösten. Kontrollera därför vilka tider som gäller för den utbildning du är intresserad av.

Yrkeshögskolans webbplats

Yrkesvux är till för dig som vill komma ut i arbete. Om du har slutbetyg från grundskolan eller motsvarande kan du söka från och med 1 juli samma år du fyller 20. Har du slutbetyg från ett nationellt program spelar åldern ingen roll.

Den gymnasiala yrkesutbildningen motsvarar gymnasieskolans yrkesprogram. Yrkesutbildningen är avgiftsfri, vilket innebär att utbildningen inte kostar något. Däremot måste du själv köpa litteratur och annat studiematerial. Alla utbildningar är studiemedelsberättigade hos CSN.

Du som söker yrkesutbildning bör kontakta en studie- och yrkesvägledare för mer information. Se kontaktinformation längre ner på sidan.

Om du är behörig behöver du boka tid till ett mottagningssamtal som du måste genomföra för att bli godkänd.

Yrkesvuxutbildningar hos Eskilstuna kommun

Ta snabbspåret genom Skillstuna

Eskilstuna satsar på att ge fler invånare de kunskaper som behövs för att få jobb inom industri och logistik. Genom initiativet Skillstuna erbjuds snabbspårsutbildningar som är skräddarsydda för att möta det lokala näringslivets behov av kompetens.

Snabbspåren är intensiva utbildningar på 3–6 månader som gör dig redo för spännande jobb med bra lön. Utbildningarna är utformade i nära samarbete med det lokala näringslivet och innehåller endast användbar kunskap som direkt kan omsättas i arbete. Under utbildningen har du nära kontakt med företag som efterfrågar den kompetens du lär dig, genom lektioner, företagsbesök och studiebesök.

Två branscher med stort behov av kompetens är logistik och tillverkande industri. Dessa områden är under ständig utveckling och kräver ny kunskap inom automatisering och robotisering. Genom snabbspåren får du en unik möjlighet att snabbt bli en del av dessa dynamiska branscher och bidra till deras tillväxt.

Uppdaterad: 2 juli 2024