Säkerhet och trygghet i våra förskolor och skolor

Att barn och elever ska känna sig trygga i skolan är en av Eskilstuna kommuns viktigaste uppgifter. Vi arbetar kontinuerligt med att säkerställa en säker och trygg miljö genom förebyggande insatser, tydliga rutiner och nära samverkan med andra aktörer.

Under de senaste åren har vi genomfört flera åtgärder för att stärka säkerheten i våra skolor och förskolor. Vi har infört skalskydd, utvecklat krisplaner och genomfört utbildningar för personalen. Vi använder också digitala verktyg för att förbättra kommunikation och larmrutiner vid allvarliga händelser.

På den här sidan har vi samlat vanliga frågor och svar om säkerhetsarbetet i våra förskolor och skolor. Här kan du läsa om våra insatser, utbildningar och de åtgärder vi genomför för att öka tryggheten i våra verksamheter.

Sidan uppdateras löpande.

Frågor och svar

Eskilstuna kommun arbetar främjande och förebyggande inom och mellan våra förvaltningar och med civilsamhället för att fånga upp alla elever som är riskzon för kriminalitet eller utanförskap. Säkerheten på våra förskolor och skolor är en våra stora prioriteringar och många insatser är genomförda de senaste åren för att öka säkerheten. Skalskydd, krisplaner, plan för PDV, övningar och implementering av app för kommunikation är några av våra insatser.

Grundläggande är att vi ständigt arbetar med att skapa ökad medvetenhet och ökad samverkan mellan förvaltningar och polismyndighet.

Vi arbetar kontinuerligt med beredskapsfrågor och har sedan en tid lagt ökat fokus på det utifrån den situation som råder i Eskilstuna. Skolan är prioriterad nationellt och här ser vi att kommande lagstiftning kan ge ökad fokus på skolsäkerhet.

Vi arbetar med våra rektorer och med vår centrala säkerhetsavdelning på kommunledningskontoret. Vi genomför utbildningar och lokala övningar i PDV, pågående dödligt våld. Vi arbetar med att se till att förskolor och skolor har adekvata lås och kameror.

Samtliga förskolor och skolor har en PDV-plan (pågående dödligt våld). Planen revideras regelbundet.

Förskolor och skolor genomför utbildning och övning i PDV. Att utbilda i PDV bidrar till att personalen ökar sin samlade förmåga att hantera en potentiell våldshandling genom att ha fått grundläggande teoretiska kunskaper på området. Utbildningen innebär också att man praktiskt får öva samt diskuterat förbättringar som kan och behöver göras på sin skola.

De fristående verksamheternas huvudmän har ansvar för att sina förskolor och skolor är säkra. Eskilstuna kommun granskar i sin tillsyn av fristående förskolor att de arbetar med säkerhet i sina verksamheter.

Inom vuxenutbildningen kommer vi att se över våra rutiner kring hot och våld och genomföra övningar med alla medarbetare samt säkerställa att elever känner till vad de ska göra i det fall en våldsam situation uppstår.

Många av kommunens förskolor och skolor är idag låsta. Det ser olika ut utifrån var skolan är placerad och området runtomkring.

Ja. Vi har en modell där vi utbildar personal på skolan i hur man utbildar i PDV, train the trainer. Därefter utbildar man vidare på skolan och övar på skolan. Det finns aspekter i övning med barn och elever som man behöver överväga. Personal ska öva. Vi övar också med verktyg/app för in- eller utrymning.

Inom barn- och utbildningsförvaltningen har vi fokuserat på att utbilda all personal i PDV, pågående dödligt våld och säkerställa att alla skolor har krisplaner. Inom grundskolan och gymnasium har vi infört plattformen Cosafe som bland annat har en app som personal ska använda för att larma och kommunicera vid allvarliga händelser. På huvudmannanivå förs nu diskussioner om vilka obligatoriska utbildningar eleverna bör gå, utifrån elevers ålder och vilken årskurs de går i.

Har du ytterligare frågor är du välkommen att kontakta oss via mail.

Barn- och utbildningsförvaltningen

Uppdaterad: 20 februari 2025