Seminarium

Delta i våra seminariepass där vi utforskar nyckelfrågor inom utbildning, arbetsliv och teknologi. De är designade för att erbjuda kunskap och strategier för alla som är engagerade i att forma framtiden.

Från slutet av januari kommer du ha möjlighet att boka ditt deltagande på seminarierna.

I detta seminarium utforskar vi hur förskolan kan bli en drivkraft för framtidens arbetsliv. Du får höra om entreprenöriella företag som använder barns idéer för att lösa verkliga utmaningar.

Vi diskuterar aktuell forskning om hur barns tidiga tankar om yrken formas av miljö och erfarenheter.

Samverkan mellan skola och arbetsliv lyfts fram som en kraftfull lösning för framtidens kompetensbehov.

Föreställ dig en värld där barns nyfikenhet driver innovation – den världen kan vi skapa tillsammans!

Framtidens kompetens börjar formas redan i grundskolan, och studie- och yrkesvägledningen spelar en nyckelroll.

Fokus: Framtid är ett initiativ från Hej Syv och Svenskt Näringsliv som ger skolledare verktygen för att stärka vägledningen och rusta eleverna för välgrundade val.

Seminariet lyfter rektors betydelse för att skapa en SYV-struktur som möter samhällets behov av kompetensförsörjning.

Upptäck hur rätt insatser i skolan kan öppna dörrar till framtidens arbetsliv och säkra Sveriges utveckling.

Bli en del av lösningen och framtidssäkra skolan redan idag

Här får du en inblick i hur Eskilstuna arbetar strategiskt för att möta industrins och IT-sektorns framtida kompetenskrav. Vi presenterar projektet Kompetensbehovsplan, som knyter samman utbildning och arbetsliv från grundskola till universitet.

Under seminariet får du konkreta exempel på hur utbildningar formas för att matcha arbetsmarknadens aktuella behov. Samverkan mellan kommun, näringsliv och skolor visar sig vara nyckeln till framgång.

Detta är möjligheten att se hur en stad förenar krafter för att säkra morgondagens arbetskraft!

Vi lyfter hur klimat- och hållbarhetsfrågor kan integreras i studie- och yrkesvägledning för att rusta elever för framtiden. Forskning och erfarenheter från Norden ger insikter i hur grön vägledning kan utvecklas i Sverige.

Skolverket presenterar en ny stödsida som hjälper vägledare att främja hållbarhet i elevernas val.

Seminariet visar hur handlingskompetens och framtidstro kan stärkas genom en ny typ av vägledning.

Ge unga verktygen att agera för en hållbar framtid och forma en värld fylld av möjligheter!

Seminariet belyser hur samverkan mellan skola, kommun och näringsliv kan säkra framtidens kompetens inom teknik och industri.

Vi presenterar hur Rinman Science College skapar toppmoderna laborationsmiljöer med fokus på robotik, automation och miljöteknik.

Företagens engagemang och årliga investeringar möjliggör utbildningar i världsklass för dagens ungdomar. Du får också höra hur dessa utbildningar inspirerar fler unga att välja tekniska yrken.

Se hur samarbete kan skapa en utbildningsmiljö där innovation och framtidstro går hand i hand!

Här får du följa hur Mälardalens universitet, tillsammans med Skolverket och Kungliga Ingenjörsakademin, utvecklar entreprenörskap från grundskola till universitet.

Seminariet visar hur elever och studenter får fördjupad entreprenöriell kompetens genom miniutbildningar och stöd från Ung Företagsamhet (UF).

Du får inblick i hur entreprenöriella förmågor utvecklas genom hela utbildningskedjan och vilka meriter det ger inför framtiden. Genom samverkan med UF erbjuds exklusiva möjligheter att skapa innovation och affärsidéer.

Här rustas framtidens entreprenörer – från första idé till färdiga lösningar som kan förändra världen!

Seminariet tar sig an utmaningen att öka ungas intresse för teknik och naturvetenskap, där intresset ofta dalar redan på mellanstadiet.

Genom Vägar till Tech, ett samarbete mellan Eskilstuna kommun och Fabriksföreningen, kartläggs vad elever i årskurs 5–9 behöver för att inspireras av teknik. Du får ta del av elevernas tankar och se hur konkreta insatser banar vägen för nya generationer tekniker och naturvetare.

Vi diskuterar strategier för att hålla intresset vid liv och möta framtidens kompetensbrist.

Låt dig inspireras av hur vi kan vända trenden och ge unga en spännande framtid inom teknikens värld!

Seminariet lyfter fram elevinitiativ som förändrar samhället, där Grillska gymnasiets samarbeten med Sörmlands Stadsmission står i fokus.

Du får höra om elevprojekt som frisörklippningar för hemlösa och andra samhällsengagerade insatser. Skolans unika pedagogik stärker elevernas hälsa och samhällsengagemang genom konkreta handlingar.

Vi visar hur socialt entreprenörskap ger unga verktyg att aktivt bidra till en bättre värld.

Låt dig inspireras av ungdomar som med hjärta och drivkraft skapar verklig förändring för både sig själva och samhället!

Här utforskar vi hur LF Sörmland arbetar för att skapa ett inkluderande samhälle genom satsningar på hälsa och rörelse. Du får inblick i hur ökad fysisk aktivitet och meningsfull fritid bidrar till bättre hälsa och starkare gemenskap i länet.

Vi visar också hur stödet till barn och unga hjälper dem att klara kunskapskraven och förbereder dem för framtidens arbetsliv. Samverkan mellan olika aktörer är avgörande för att skapa hållbara lösningar för individ och samhälle.

Upptäck hur vi tillsammans kan bygga ett blomstrande och välmående län där alla har möjlighet att växa!

Vi utforskar hur Mötesplats Årby skapar nya jobbchanser för arbetssökande genom direkta möten med arbetsgivare. Här erbjuds de som står långt från arbetsmarknaden möjligheten att visa sina styrkor och få en snabb väg in i arbetslivet.

Projektet handlar inte bara om att hitta jobb utan också om att bygga upp tro på framtiden för dem som saknar kontakter och erfarenhet. Genom dessa möten sker många oväntade anställningar som förändrar liv.

Upptäck hur personliga möten kan skapa både hopp och nya vägar till arbete – och förändra framtiden för många!

Seminariet ger en inblick i EGOS-projektet där unga delar med sig av sina resor från utanförskap till en hoppfull framtid. Vi utforskar hur projektet, finansierat av ESF och drivet av Rinmangymnasiet, skapar trygghet och stöd för ungdomar med psykisk ohälsa och utmanande skolgång.

Projektets framgång ligger i samarbetet mellan privata och kommunala aktörer, där unga erbjuds personligt stöd för att bryta negativa mönster. Du får höra gripande berättelser från både deltagare och projektledare.

Ta del av hur EGOS skapar verklig skillnad och ger unga en chans att växa och hitta sin plats i samhället!

Vi belyser hur Lagersbergsskolan, i samverkan med Socialtjänstens Team förebygg och andra aktörer, skapar en trygg och inkluderande skolmiljö.

Skolans drygt 500 elever, från förskoleklass till årskurs 6, får här stöd för att växa både socialt och kunskapsmässigt. Genom nära samarbete med vårdnadshavare och elevhälsan byggs en gemenskap där alla elever kan känna sig trygga och inspirerade. Mångfald är en styrka på skolan och ses som en tillgång i att skapa ett hållbart samhälle.

Upptäck hur Lagersbergsskolan bygger framtidstro och trygghet där varje elev ges möjlighet att blomstra!

Projekt Vera är ett samarbete mellan Volvo Construction Equipment och Mälardalens universitet som inspirerar elever i årskurs 4-6 att lösa verkliga tekniska utmaningar från industrin. Målet är att öka intresset för teknikyrken och skapa en mer inkluderande teknisk framtid, särskilt för unga tjejer.

Genom att ge eleverna en smak på ingenjörsyrket får de möjlighet att tänka nytt och lösningsorienterat.

Kom och upptäck hur Vera väcker teknikintresset och formar framtidens tekniskt starka samhälle!

Modda Sörmland är ett innovativt science center där ungdomar utforskar teknik, matematik och naturvetenskap genom XR (Extended Reality).

Här får elever arbeta med uppgifter kopplade till alla STEM-ämnen och utveckla relevant arbetslivskompetens.Genom samarbeten mellan skola och arbetsliv får de inspiration att satsa på framtida teknikyrken. Kompetensutveckling för pedagoger skapar nya möjligheter för lärande.

Upplev hur XR öppnar dörrar till en värld av spännande och framtidsorienterade lärandeupplevelser!

Uppdaterad: 6 december 2024