Månadens verktyg

Här lägger vi varje månad upp ett nytt verktyg eller tips som är till hjälp i undervisningen. Det är samlat med både filmklipp, manual och andra tips.

Program som vi har kommunlicens

Programmen finns för alla elever i kommunala skolor och Skoldatateket har även utbildning i dessa.

På alla datorer finns talsyntesen som läser upp markerad text och det du skriver själv. Finns på många språk i dokument och på Internet. Skriv ClaroRead Plus vid datorns startknapp och sökruta. I licensen ingår också tillägget ClaroRead Chrome och appen ClaroSpeak Plus.

Creaza är ett kreativt och modernt läromedel som gör det enkelt för elever och lärare att skapa tecknade serier, filmer, digitala historier, tankekartor och presentationer.

Eskilstunas kommunala skolor har kommunlicens. Viktigt att lärare loggar in med Microsoft och eleverna med Google. Annars får man flera konton. Logga in med eskilstunamailen.

Se här sammanställning med lathund för inloggning och tips o trix och hur man kommer igång med Cartoonist och Mindomo. Samt handledning av Creaza på youtube.

Ugglo Skola har ett varierat utbud av inlästa böcker från Sveriges ledande förlag för grundskolans F-9. Det är plattformsoberoende (fungerar på läsplattor, mobiltelefoner, PC, Mac och Chromebooks). Det finns böcker på flera språk, t.ex. engelska och arabiska. Som lärare skapar man ett konto, bjuder in eleverna som loggar in med en kod.

Lärarna i grundskolan skapar konton här: https://klassrum.ugglo.se/skapa-konto
Här är en manual
Här är en introduktionsvideo

Det ser ut som att det är ett testkonto man får när man skapar kontot men Ugglo har koll på att Eskilstunas lärare har licenser för ett helt år.

Alla elever har tillgång till Inläsningstjänst och därmed intalade ljudfiler till alla läromedel. Finns även mycket skönlitteratur och fulltextböcker. Från förskoleklass till gymnasiet och Komvux. Logga in med epostadress på www.inlasningstjanst.se. Du kan också läsa mer och titta på manual här.

Ett flerspråkigt digitalt läromedel. Finns på språken svenska, engelska, arabiska, somaliska, tigrinska och dari. Licens gällande från åk 4 till gymnasiet. Alla elever och lärare finns redan inlagda i systemet men kommer någon ny kan lärare lägga till dem. Logga in med skolmailen på www.studi.se.

Få hjälp med stavningen med stavningskontroll på svenska för Word. Öppna programmet genom att i Word klicka på fliken Oribi. Skall finnas på alla kommunens skolor. Finns också som Tillägg i dokument i Chrome.

Stavningskontroll på engelska för Word. Öppna programmet genom att klicka på fliken Oribi i Word. Även som Tillägg i dokument i Chrome.

Till Eskilstuna kommuns grundskolor har det köpts in Hitachi interaktiva projektorer. Med följer programvaran Starboard med en speciell penna som gör en vanlig whiteboard interaktiv.

Lise-Lott Larsson, tidigare utvecklare Eskilstuna kommun, har gjort mycket bra instruktionsfilmer. Starboard videoguider på svenska.

SLI.se hittar du ett filmutbud med bl.a. Utbildningsradions hela utbud i kombination med kommersiell film.

NE Nationalencyklopedin erbjuder digitala läromedel för högstadiet samt gymnasiet. Finns också en mängd filmer. Som elev/lärare i kommunala skolor blir du gruppinloggad på www.ne.se.

Uppdaterad: 12 maj 2021