Mat och måltider i förskola, skola och äldreomsorg
Här hittar du information om Eskilstuna kommuns måltider till förskola, grundskola, gymnasium och äldreomsorg.
Måltidsservice i Eskilstuna Kommun tillhandahåller dagligen cirka 26 000 luncher till förskolor, skolor, gymnasier samt vård- och omsorgsverksamheter, inklusive äldre och personer med funktionsvariationer som behöver måltidsabonnemang i sina hem.
Menyerna och matsedel till mat inom skolor och förskolor hittar ni i Skolmatsappen
Menyerna och matsedel till maten inom äldreomsorgen hittar ni här i Omsorgsappen.
Menyerna innehåller flera olika alternativ som ska vara både spännande, varierade och traditionella, men även moderna. Måltiderna lagas från grunden, så nära gästen som möjligt och presenteras på ett trevligt och kundanpassat sätt.
Är ditt barn allergiskt mot någon sorts mat? Här hittar du mer information och blanketter för specialkost för flera olika språk.
Måltidsservice lagar och serverar näringsriktiga och välkomponerade måltider som uppskattas av våra gäster. Det som utmärker oss är att vi har en övervägande del tillagningskök, att vi arbetar aktivt för miljö och hållbarhet, vi lagar mat från grunden och att flertalet kök har tävlat och placerat sig i olika gastronomiska tävlingar, såsom White Guide Junior och Arlas Guldko.
Vi vill att alla våra gäster ska gå från restaurangen mätta, nöjda och glada!
Måltidsservice Eskilstuna kommun har tagit fram riktlinjer för att kvalitetssäkra våra offentliga måltider. Riktlinjens syfte är att Måltidsservice ska servera goda, näringsriktliga och vällagade måltider av hög kvalitet, samt säkerställa att man följer de lagar och regler som finns.
Vår ambition är att måltiden ska underlätta lärande i förskola och grundskola genom att bidra till mätta, pigga och friska barn och elever samt säkerställa en god näringsstatus och främja god hälsa hos äldre.
Vi vill att måltiden ska hamna i magen!
Måltidsservice erbjuder specialkost av medicinska och behovsanpassade skäl. Det finns en kommungemensam specialkostblankett som används för ändamålet och i de fall behovet är av medicinsk karaktär styrks dessutom behovet med ett vårdintyg. Eskilstuna kommun följer nationella rekommendationer för specialkost och anpassade måltider i förskola och skola.
Vi använder flera olika system för att säkra produktionen och kunna leverera kvalitet till våra kunder och gäster. Vi använder oss av digitala verktyg för att planera, säkra och näringsberäkna alla måltider.
Måltidsservice ambition är att laga så mycket mat som möjligt från grunden och så nära gästen som möjligt. Med mat lagad från grunden menar vi mat som är lagad från råvaror. Med råvaror menar vi livsmedel som inte värmts upp eller tillagats i förväg.
Till råvara räknas dock livsmedel som har genomgått olika konserveringsmetoder och/eller mekanisk bearbetning i syfte att förlänga hållbarheten eller för att förbereda råvaran för användning i köken.
Exempel på sådana råvaror är skalad potatis, hackad lök, strimlat kött, torkad pasta, frusna bär, inlagd gurka samt konserverade och mjölksyrade grönsaker. I vissa fall kan även hel- och halvfabrikat räknas som råvaror, till exempel när korv används i korvgryta och yoghurt som ingrediens i smoothie.
Måltidsservice Eskilstuna kommun jobbar aktivt för att skapa hållbara, näringsriktiga och goda måltider till våra matgäster varje dag. Maten har en stor påverkan på miljön och därför blir det extra viktigt för oss.
Vi vill vara bidragande till ett Klimatpositivt Eskilstuna 2045. Detta gör vi genom att stimulera till ökad svensk, nära och ekologisk odling. Måltidsservice bidrar genom att i möjligaste mån köpa svenska och närproducerade livsmedel som gärna får vara ekologiska och vi har tydliga mål kopplat till dessa inköp.
Kommunen ska stimulera till god och hållbar djurhållning genom att i möjligaste mån undvika att servera fisk- eller köttslag som är rödlistade av WWF. Genom inköp och menyplanering minskas andelen animalier med hög miljöpåverkan utan att matens närings- och energinivå påverkas negativt.
Vi arbetar ständigt för att minska vårt svinn genom allt från planering till servering för att minimera matsvinnet samt bistå och stötta andra berörda förvaltningar. Inom förskola, grundskola och gymnasium mäter vi dagligen vårt matsvinn.
Måltidsservice arbetar utifrån att alla måltider serveras i enlighet med nordiska och svenska näringsrekommendationer och råd utarbetade av Livsmedelsverket. Våra matsedlar är planerade efter NNR/SNR, vilket innebär att den tillgodoser de primära energi- och näringsbehoven. Näringsbehovet tillgodoses lättast om kosten är varierad.
Måltidsservice är miljödiplomerade sedan verksamheten bildades 2019. Vi har miljöombud inom alla våra verksamheter och en miljösamordnare som arbetar övergripande för Måltidsservice.
Måltiderna ska ha låg klimatbelastning på miljön, och år 2030 ska klimatbelastningen uppgå till max 1,25 kg CO2e/kg inköpta livsmedel eller ett genomsnitt per portion på 0,5 CO2e/kg för middag och lunch.
För att värna den biologiska mångfalden på våra artrika naturbetesmarker samt vårt öppna kulturlandskap, undanstas i beräkningen både kött och mjölk som producerats på ett sätt som håller naturbeten i Sverige brukade.
- Måltidsservice mål är att inköp av ekologiska livsmedel ska vara minst 36 % 2024.
- Inköpen av närproducerade och svenska livsmedel ska vara fortsatt hög.
- Måltiderna ska ge ett lågt matsvinn
För att nå miljömålen arbetar Måltidsservice med riktade aktiviteter så som bland annat säsongsanpassade menyer, mätning och uppföljning av matsvinn, planering och optimering av transporter, minskad användning av engångsmaterial och plasthandskar och information om hur köken ska använda kemikalier av rätt sort och i rätt mängd.
Mer om Serviceförvaltningens miljödiplomering kan du läsa här
Eskilstuna kommuns definition av NÄRA MAT är Mälardalen med omnejd definierat av de fyra Mälarkommunerna med kranskommuner samt övriga Sörmland.
- Eskilstuna – Katrineholm, Arboga, Kungsör (+ övriga Sörmland).
- Strängnäs – Nykvarn, Gnesta och Flen.
- Västerås – Hallstahammar, Surahammar, Sala.
- Köping och Heby Enköping – Uppsala, Håbo, Upplandsbor, Ekerö och Södertälje.
Eskilstuna kommun har en ambition att ingå avtal med så många NÄRA-leverantörer som möjligt.
Livsmedlet ska vara producerat eller förädlat alternativt att råvaran kommer från det definierade området. Om varan inte finns tillgängligt, eller anbudssvar saknas, kan andra namngivna leverantörer klassas som NÄRA –till exempel ägg från Närke.
Eskilstuna kommun har avtal med lokala leverantörer så som Kjula hembageri, Mählkvists drycker, Mälarchark, andelsjordbruket Mylla, Sörmlandsäpplen och Kilfröslunda gård.
Eskilstuna kommuns förskolor och skolor tar varje år emot Skolmjölkstöd från Jordbruksverket. Syftet med detta EU-stöd är att ge fler barn och elever en möjlighet att dricka mjölk i skolan och förskolan.
Måltidsservice leds av områdes- och måltidschef Björn Eriksson tillsammans med två biträdande områdeschefer (kostchefer) och en Måltidsstrateg.
Lina Sjöberg ansvarar för förskolans, grundskolans och gymnasiets restauranger och Erika Wärme ansvarar för äldreomsorgens måltidstjänster, bemanning och stödfunktioner.
Som driftsansvariga har vi 10 enhetschefer som tillsammans med arbetsledare leder och utvecklar våra nästan nittio tillagnings- och mottagningskök ihop med våra trehundratrettio medarbetare.
Till vår hjälp har vi 4 stödfunktioner som driver och stöttar inom olika specialistområden så som miljö, menyer, kostdatasystem, bemanning, transporter, upphandling, utbildning och utveckling.
Erika Wärme
Biträdande områdeschef/kostchef förskola, skola, äldreomsorg, gymnasiet, bemanning och stödfunktioner
Telefon:
E-post: