
Industritekniska programmet
Ett program som kretsar kring avancerad teknik och ett riktigt hantverk. Vill du lära dig hantera avancerade maskiner, eller kanske jobba som svetsare, då är industritekniska programmet något för dig.
Du lär dig
Industritekniska programmet är en del av Teknikcollege Mälardalen. Detta innebär ett nära samarbete med näringslivet i regionen för att du skall få en modern, omväxlande och attraktiv utbildning med goda möjligheter till jobb direkt efter skolan. I grunden är Industritekniska programmet ett yrkesprogram men du har givetvis möjlighet att läsa de ämnen som ger grundläggande högskolebehörighet. Under dina tre år har du minst 15 veckors arbetsplatsförlagt lärande (APL) och har mycket goda chanser till jobb både efter och under utbildningen om du klarar av dina studier. Du läser produktionsteknik och om olika materials egenskaper och får lära dig att hantera både manuella och avancerade programmerbara maskiner. Inriktningen svetsteknik ger dig kunskap inom svetsyrket och du får lära dig olika svetsmetoder samtidigt som du lär dig hantera olika verktyg inom området. På inriktningen Produkt och maskinteknik lär du dig hantera verktyg och avancerad industriell utrustning.
Arbetssätt
Redan i årskurs 1 får du och dina klasskamrater ta itu med verkliga utmaningar. Projekt upptar en stor del av arbetet första året och här möts olika karaktärsämnen såsom svets, produktionskunskap och materialkunskap tillsammans med svenska. Vi är stolta över att vara Teknikcollege vilket bland annat innebär ett tätt samarbete med lokala industriföretag som är med och formar både innehåll och sättet att arbeta på utbildningen.
Efter skolan
Industritekniska programmet är i grunden ett yrkesprogram inom en sektor med stora behov framöver. Det finns en stor brist på CNC-operatörer och svetsare i hela regionen. Genom din yrkesexamen blir du attraktiv för jobb inom industrin direkt efter gymnasiet men givetvis har du möjlighet läsa de ämnen som behövs för grundläggande högskolebehörighet under din tid på programmet. Du kan också välja att specialisera dig ytterligare genom någon yrkeshögskola.
Se mer om Industritekniska programmet i en film från Skolverket
Kontakt
Helena Medin
Studie- och yrkesvägledare
IN, IMYIN, TE, RINMAN 3 (Basklass, ERC, Lyktan, Rekarnevillan, Vattenpasset)
Telefon:
E-post: