Söka skola
Frågor och svar
Här har vi samlat de vanligaste frågorna och svaren om att söka skola. Hittar du inte svaret på din fråga kan du alltid kontakta Eskilstuna Direkt.
Hur söker jag skola till mitt barn?
Du söker skola till ditt barn via e-tjänsten Mitt skolval under perioden som ansökan är öppen. Logga in med ditt BankID och följ stegen för att välja skolor. När ansökan är skickad får du en bekräftelse. Om du behöver hjälp med ansökan kan du kontakta Eskilstuna Direkt.
Till vilken skola hör mitt barn?
I de nya skolplaceringsreglerna finns det ingen skola som ditt barn automatiskt tillhör. Det är därför viktigt att du söker skola. Ditt barn har rätt till en skola nära hemmet enligt närhetsprincipen.
Vad händer om jag inte söker någon skola?
Eskilstuna kommun garanterar alla en plats på en kommunal skola inom kommunens närhetsprincip, oavsett om du väljer att söka eller inte. Tänk på att det kan finnas flera skolor som ligger nära ditt hem och genom att söka skola ökar dina chanser att få just den skola som du önskar till ditt barn.
Om du inte ansöker om en skola placeras ditt barn på den närmsta kommunala skola från din folkbokföringsadress som har en ledig plats.
Ju fler skolor du söker, desto större chans har ni att få placering på någon av dessa. Om du bara söker en skola finns inga garantier på att du får plats på denna.
Hur många skolor kan jag söka?
Det finns ingen gräns för hur många skolor du kan söka. Vi rekommenderar att du rangordnar flera skolor för att öka chansen till en placering på någon av dina önskade skolor.
Hur rangordnar jag mina skolval?
Du ska rangordna skolorna i den ordning du önskar dem. Lägre rangordnade alternativ stryks om du får placering på en skola du hellre vill gå på.
Kan jag ändra mitt önskemål efter att jag har bekräftat det på webben?
Ja. Ändringar kan göras under perioden som e-tjänsten är öppen.
Hur avgörs skolplaceringen?
Eskilstuna kommun utgår i första hand från vårdnadshavarens önskemål. Om flera har sökt en kommunal skola än vad skolan kan ta emot elever kommer ett urval göras utifrån syskonförtur, relativ närhet och lottning. Fristående skolor har egna antagningsregler.
Eskilstuna har två profilklasser med inriktning musik som placerar utifrån resultat av antagningstester.
Om de skolor du har sökt blir fulla kommer ditt barn placeras på en skola med ledig plats inom kommunens närhetsprincip.
När får jag veta vilken skola mitt barn har placerats på?
Under vecka 9 får du veta vilken skola ditt barn placerats på. Du kan ta del utav beslutet digitalt på Mitt skolval. Placeringen är inget erbjudande som går att tacka ja eller nej till.
Vad händer om jag inte får mitt förstahandsval?
Om du har fått en placering som du inte är nöjd med kan du ansöka om byte av grundskola i kommande skolbytesperiod. Du kan även välja att överklaga beslutet, information om hur detta går till skickas med i placeringsbeskedet.
Hur fungerar syskonförtur och relativ närhet?
Syskonförtur: Gäller om du har ett barn som söker till förskoleklass och har tvilling eller syskon i förskoleklass eller årskurs 1–3 som är folkbokförda på samma adress.
Relativ närhet: Mäter skillnaden i avstånd mellan önskad skola och alternativ skola, med avståndet utifrån barnets folkbokföringsadress.
Se filmen som berättar mer om urvalskriterierna.
Kommer alla att få någon av de skolor de sökt?
Ibland är det fler sökande till skolorna än det finns platser. Om en elev inte kan få plats på någon av sina valda skolor, kommer kommunen att placera eleven på den närmaste kommunala skolan med ledig plats.
Behöver jag ansöka om fritidshemsplacering för mitt barn?
I Eskilstuna kommun har alla föräldrar som arbetar, studerar eller deltar i likvärdig sysselsättning rätt att ansöka om plats för sina barn på fritidshem.
Du ansöker om plats på fritidshem via e-tjänsten när du har fått ditt barns skolplacering.
Läs mer och sök plats på fritidshem.
Finns det plats i fritidshem för alla?
Ja, kommunen ska erbjuda plats i fritidshem för alla som har behov av plats.
Hur söker jag till musikklass?
I Eskilstuna finns musikklasser på Djurgårdsskolan, Entréskolan och Stålforsskolan.
Djurgårdsskolan erbjuder musikklasser med inriktning på sång för årskurs 4–9. Du kan söka till musikklass inför årskurs 4 eller 7 via e-tjänsten Mitt skolval under skolvalsperioden. Det är även möjligt att ansöka om skolbyte till årskurs 4–9 under bytesperioderna via samma tjänst.
Stålforsskolan erbjuder musikklasser med inriktning på instrument från årskurs 7. För att söka till Stålforsskolan behöver du vara elev vid en musikskola, exempelvis Eskilstuna kulturskola. Du kan söka till musikklass i årskurs 7 via e-tjänsten Mitt skolval under skolvalsperioden, och det går också att ansöka om skolbyte till musikklass för årskurs 7–9 under bytesperioderna.
Entréskolan är en fristående skola och ingår inte i e-tjänsten. För att söka till musikklass i årskurs 4 eller 7, besök Entréskolans webbplats, eller kontakta skolan direkt om du vill byta till musikklass för årskurs 4–9.
Hur ansöker jag till en fristående skola?
Hur du ansöker till en fristående skola beror på om skolan är ansluten till e-tjänsten Mitt skolval eller inte. För fristående skolor som finns i e-tjänsten Mitt skolval gör du ansökan där. För fristående skolor som inte finns i e-tjänsten ansöker du genom att kontakta skolan.
Du kan söka både till kommunala och fristående skolor. Om ditt barn blivit antagen till två olika skolor, en via e-tjänsten Mitt skolval och den andra via fristående skola så behöver du tacka nej till den placering du inte vill ha.
Varje fristående skola har egna regler för antagning. Gå in på skolans webbplats för att se vad som gäller för just den skolan.
Kan jag få skolskjuts om jag väljer en fristående skola?
Du har inte rätt till skolskjuts om du väljer en fristående skola. Men du kan få beviljad skolskjuts om det inte medför några extra kostnader för kommunen.
Om du bor i Näshulta och väljer Näshulta friskola har du rätt till skolskjuts.
Vad gör jag om jag får tekniska problem med ansökan i e-tjänsten?
Prova först att använda en annan webbläsare eller försök igen efter en stund. Om problemet kvarstår kan du kontakta Eskilstuna direkt på telefonnummer 016–710 10 00.
Hur får jag hjälp med ansökan?
Behöver du hjälp kan du ringa Eskilstuna direkt på telefon 016-710 10 00, eller besöka dem i byggnaden Värjan, Alva Myrdals gata 5. Kom ihåg att ta med giltig legitimation.
Vad gör jag om jag inte har tillgång till dator?
Du kan göra skolvalet med din mobiltelefon eller surfplatta.
Måste jag ha e-legitimation eller BankID för att använda e-tjänsten?
Ja. Saknar du BankID kan du få hjälp av Eskilstuna direkt med din ansökan.
Vad gör jag om jag glömt lösenordet till mitt BankID?
Har du glömt lösenordet till ditt mobila BankID behöver du kontatka din bank.
Eskilstuna direkt
Eskilstuna direkt är kommunens kontaktcenter. Hit vänder du dig för att få svar på frågor eller uträtta ärenden.
Telefon:
E-post: