Mat och måltider i skola och äldreomsorg

Här hittar du information om Eskilstuna kommuns måltider till förskola, grundskola, gymnasium och äldreomsorg.

Våra menyer och matsedlar

Menyerna och matsedel till mat inom skolor och förskolor hittar ni i Skolmatsappen

Menyerna och matsedel till maten inom äldreomsorgen hittar ni här i Omsorgsappen.

Menyerna innehåller flera olika alternativ som ska vara både spännande, varierade och traditionella, men även moderna. Måltiderna lagas från grunden, så nära gästen som möjligt och presenteras på ett trevligt och kundanpassat sätt. Inom skola, gymnasium och äldreomsorg finns det varje dag ett vegetariskt alternativ.

Specialkost i skola och förskolor

Är ditt barn allergiskt mot någon sorts mat? Här hittar du mer information och blanketter för specialkost för flera olika språk.

Måltidsservice lagar och serverar näringsriktiga och välkomponerade måltider som uppskattas av våra gäster. Det som utmärker oss är att vi har en övervägande del tillagningskök, att vi arbetar aktivt för miljö och hållbarhet, vi lagar mat från grunden och att flertalet kök har tävlat och placerat sig i olika gastronomiska tävlingar, såsom White Guide Junior och Arlas Guldko.

Vi vill att alla våra gäster ska gå från restaurangen mätta, nöjda och glada!

Våra riktlinjer

Vi använder oss av Livsmedelsverkets rekommendationer och råd för mat. Därutöver har vi en hög kostkompetens med utbildad, erfaren måltidspersonal som tar sitt serviceuppdrag på allvar med glädje och stolthet.

Maten gör att vi överlever rent fysiskt och ger oss även chansen att uppleva med alla sinnen. Doft och smakupplevelser, ett välkommet avbrott i skoldagen och kanske dagens största höjdpunkt för den som är äldre och inte längre så aktiv. Socialt och kulturellt utbyte vid matbordet är viktigt för alla och en möjlighet för fostrande och lärande för de yngre och en återblick med minnen och smakupplevelser för våra äldre.

Lagat från grunden

Måltidsservice ambition är att laga så mycket mat som möjligt från grunden och så nära gästen som möjligt. Med mat lagad från grunden menar vi mat som är lagad från råvaror. Med råvaror menar vi livsmedel som inte värmts upp eller tillagats i förväg.

Till råvara räknas dock livsmedel som har genomgått olika konserveringsmetoder och/eller mekanisk bearbetning i syfte att förlänga hållbarheten eller för att förbereda råvaran för användning i köken.

Exempel på sådana råvaror är skalad potatis, hackad lök, strimlat kött, torkad pasta, frusna bär, inlagd gurka samt konserverade och mjölksyrade grönsaker. I vissa fall kan även hel- och halvfabrikat räknas som råvaror, till exempel när korv används i korvgryta och yoghurt som ingrediens i smoothie.

Triangel fylld med mängder av texter.

Säker mat

Måltidsservice använder sig av fler olika system för att säkra produktionen och kunna leverera kvalitet till våra kunder och gäster. Vi använder oss av digitala verktyg för att planera, säkra och näringsberäkna alla måltider.

Hållbara livsmedel och måltider

De ekologiska livsmedel som används i samtliga restauranger är bland andra mjölk, kaffe, te, vissa grönsaker samt olika sorters mjöl, gryner och ris. Bananer, kaffe, kakao och te är även rättvisemärkta produkter.

Fisken som tillagas och serveras i våra restauranger är i stort sett alltid MSC-märkt, vilket innebär att fisken fiskas på ett, för miljön, hållbart sätt.

Bra och hållbara måltider förutsätter en helhetssyn på måltiderna och lyhördhet för matgästernas behov och önskemål. Som stöd i arbetet med att sätta upp mål för och följa upp måltidernas kvalitet i Måltidsservice använder vi Livsmedelsverkets material Måltidsmodellen.

På salladsbordet finns många olika grönsaker att välja på och måltidsservice ambition är att de ska vara anpassade efter säsong.

Miljödiplomering och miljömål

Måltidsservice är miljödiplomerade sedan verksamheten bildades 2019. Vi har miljöombud inom alla våra verksamheter och en miljösamordnare som arbetar övergripande för Måltidsservice.

Måltiderna ska ha låg klimatbelastning på miljön, och år 2026 ska klimatbelastningen uppgå till max 1,85 kg CO2e/kg inköpta livsmedel.

  • Måltiderna ska ha fortsatt hög andel ekologiska livsmedel
  • Måltiderna ska innehålla flera närproducerade livsmedel
  • Måltiderna ska ge ett lågt matsvinn

För att nå miljömålen arbetar Måltidsservice med riktade aktiviteter så som bland annat säsongsanpassade menyer, mätning och uppföljning av matsvinn, planering och optimering av transporter, minskad användning av engångsmaterial och plasthandskar och information om hur köken ska använda kemikalier av rätt sort och i rätt mängd.

Mer om Serviceförvaltningens miljödiplomering kan du läsa här

NÄRA mat och NÄRA upphandling

Eskilstuna kommuns definition av NÄRA MAT är Mälardalen med omnejd definierat av de fyra mälarkommunerna med kranskommuner samt övriga Sörmland.

  • Eskilstuna – Katrineholm, Arboga, Kungsör (+ övriga Sörmland).
  • Strängnäs – Nykvarn, Gnesta och Flen.
  • Västerås – Hallstahammar, Surahammar, Sala.
  • Köping och Heby Enköping – Uppsala, Håbo, Upplandsbor, Ekerö och Södertälje.
    Eskilstuna kommun har en ambition att ingå avtal med så många NÄRA-leverantörer som möjligt.

Livsmedlet ska vara producerat eller förädlat alternativt att råvaran kommer från det definierade området. Om varan inte finns tillgängligt, eller anbudssvar saknas, kan andra namngivna leverantörer klassas som NÄRA –till exempel ägg från Närke.

Eskilstuna kommun har avtal med lokala leverantörer så som Kjula hembageri, Mählkvists drycker och Mälarchark.

Skolmjölksstöd

Eskilstuna kommuns förskolor och skolor tar varje år emot Skolmjölkstöd från Jordbruksverket. Syftet med detta EU-stöd är att ge fler barn och elever en möjlighet att dricka mjölk i skolan och förskolan.

Blå bakgrund med tolv gula stjärnor i ring och text nedanför.

Organisation

Måltidsservice leds av områdes- och måltidschef Björn Eriksson tillsammans med två biträdande områdeschefer (kostchefer) och en Måltidsstrateg.

Lina Sjöberg ansvarar för förskolornas och grundskolornas restauranger och Erika Wärme för gymnasiets restauranger och äldreomsorgens måltidstjänster.

Som driftsansvariga har vi enhetschefer som tillsammans med arbetsledare leder och utvecklar våra nästan nittio tillagnings- och mottagningskök ihop med våra trehundrafemtio medarbetare.

Till vår hjälp har vi en liten stab som driver och stöttar inom specialistområden så som miljö, menyer, IT-system, lokaler, utbildning, utveckling, transporter och bemanning.

Björn Eriksson

Områdeschef/Måltidschef

Telefon:

Lina Sjöberg

Biträdande områdeschef/kostchef förskola och grundskola

Telefon:

Erika Wärme

Biträdande områdeschef/kostchef äldreomsorg och gymnasium

Telefon:

Måltidsservice bemanning

Telefon:

Uppdaterad: 21 november 2023