MENY
Eskilstuna kommun
1 december - 29 december
kl. 14.00 - 23.00
Makkara Yksi

Casting a Shadow: Emil Berglund, fotografi

Hur fortsätter arvet från industrialismen att prägla oss idag? Vad tappade vi på vägen när strukturförändringar slog sönder?

Spåren som industrialismen lämnar bakom sig lever kvar som en slags sociokulturell genbank. Det lilla brukssamhället är ett mikrokosmos som vår samtid kan använda som utkikspost för att förstå vart vi själva är på väg; ett perspektiv för att sätta vår samtids frågor kring globalism och arbetskraftsinvandring i ett historiskt kontext. Vi ser idag nya konfliktlinjer i ett socialt och politiskt landskap där urbanisering gör staden till norm. Förr flyttade man till brukets arbetarbostäder, nu flyttar man till andrahandskontrakt i stadens utkanter.

Vi är nedmonteringen av det beständiga. Vi är de sammanfogade komponenterna i det svalnande järnet. Vi hade samma drömmar men olika horisonter. Vi stod i skuggan av huvudorten men bar på vår egen stolthet och tog ingen skit. Vi samlades vid vallen. Vi tågade genom samhället och sjöng internationalen och vi visste att min svett var värd lika mycket som min broders. Vid ugnen, på planen och dansgolvet i Folkets hus.

I bildserien Casting a Shadow har fotografen Emil Berglund under en sommardag fångat ett antal ikoniska platser i Hälleforsnäs, en liten bruksort med anor från 1600-talet. En plats som präglats av järnbruket och dess arbetare, många med rötterna i Finland. Alla bilder är tagna med en analog mellanformatskamera från 60-talet – från samma epok som bruket i Hälleforsnäs hade sin storhetsperiod.

Information
Evenemangsplats Makkara Yksi

Eskilsgatan 1B, Eskilstuna

Arrangör Emil Berglund 0701306929 Skicka e-post