MENY
Eskilstuna kommun
16 september - 7 januari
kl. 12.00 - 16.00
Eskilstuna konstmuseum

Eva Hild

Eva Hild har med sina karaktäristiska organiska former blivit en av Sveriges mest framgångsrika skulptörer. Hon har även en stark position på den internationella konstscenen och är representerad i betydande privata och institutionella samlingar runt om i världen.

Skulpturerna är oftast skapade av svart eller vit stengodslera och de organiska, non-figurativa formerna som löper in och ut i oändlighet har blivit Eva Hilds signum.

Under de senaste tio åren har Eva Hild i allt större utsträckning kommit att arbeta med verk för offentlig miljö. Skulpturer har då överförts till aluminium för att klara utomhusplacering. Exempel på några av Eva Hilds offentliga utsmyckningar är det tvådelade verket Binär, placerat vid Regeringskansliet i Stockholm, och den imponerande, sex meter höga, vitmålade aluminiumskulpturen Rubato som står vid kanalen utanför konserthuset Malmö Live.

"Något som inspirerat mig mycket är tomrum, konstaterar Eva Hild, och frågan hur tomrum ska kunna gestaltas. Under många år fungerade de inre luftvolymerna jag arbetade med i skulpturerna som en kontrast till det yttre tryck och kaos jag upplevde i allt som hände runtomkring mig. Jag använde mig mycket av den spänningen. Idag är jag tillbaka i den ursprungliga frågan: hur kan ett tomrum gestaltas? Och det handlar inte om tomhet, om något som är uttömt, utan om rum. Tomrummet har en volym." Ur utställningstexten En annan rörelse, skriven av Love Jönsson, kritiker och skribent.

I utställningen på Eskilstuna konstmuseum visas en stor bredd av Eva Hilds konstnärskap – fantastiska skulpturer i både stengods och aluminium och en hel vägg med skisser som på ett generöst vis berättar om den mödosamma arbetsprocessen bakom verken.

Bakgrund
Eva Hild är född 1966, utbildad vid HDK i Göteborg och bor och verkar i Borås. Hennes keramiska skulpturer har rönt stor uppmärksamhet både nationellt och internationellt och belönats med en rad priser, utmärkelser och stipendier. År 2016 tilldelades hon Föreningen Sundbyholms vänners konststipendium.

Föreläsning med Eva Hild 24 november klockan 12.30
Välkommen att höra när konstnären själv berättar om sin utställning och om sitt konstnärskap. Ingen föranmälan. Fri entré.

Tisdagsvisningar klockan 13.00
Varje tisdag erbjuds guidad visning av utställningen. Visningen tar ca 45 minuter, är gratis och kräver ingen föranmälan för enstaka besökare. Samling i receptionen.

Information
Evenemangsplats Eskilstuna konstmuseum

Munktellstaden, Portgatan 2, Eskilstuna

Arrangör Eskilstuna konstmuseum 016 710 13 69 Skicka e-post Länk till arrangör