MENY
Eskilstuna kommun
8 februari
kl. 19.00 - 21.00
Scenkonst Sörmland

Film och diskussion: Moa Martinsson Landsmodern

Filmen "Moa Martinsson Landsmodern" visas och i anslutning till filmen hålls samtal och diskussion med filmens producent Maj Wechselmann och manusförfattare Ebba Witt Brattström.

Det finns tre aspekter som kan diskuteras:
1. Filmen som ett unikt samarbete mellan stad och land.
2. Moa som en av förre århundradets viktigaste pådrivare av kvinnoemancipation.
3. Moa och den svinaktiga behandling Svenska Akademien utsatte henne för.

1. Filmen har gjorts i samarbete med 18 arkiv, kulturinstitutioner och sju hembygdsföreningar med 500 personer framför kameran och ca 70 bakom kameran. Filmen har krävt ett uppbåd av frivilliginsatser där människors lokalkunskap om historia, inte minst på platser som i Sörmland, Östgötaland, Finspång, Rindö och städerna Norrköping och Göteborg har haft en avgörande betydelse för filmens möjliggörande och utformning. Hur lyckas man med jakten på kulturhistoria? På vilket sätt etablerar och initierar man ett samarbete med människorna på platsen?

2. Varför blev filmen en angelägen uppgift för så många människor? Naturligtvis därför att den handlade om en av förra århundradets mest lästa författarinnor, vars böcker präglat människors sinne och förmodligen gett kvinnorna i Sverige en av de starkaste motivationerna till kampen för jämlikhet. Moa var den första författarinnan som beskrev så sårbara ämnen som våldtäkt i hemmet. Ebba Witt Brattström kallar Moa för Sveriges första #metoo.

3. Här finns en principiellt större fråga: Varför har de manliga litteraturkritikerna såväl som den "officiella smaken" som Svenska Akademien står för inte bara nonchalerat den unika författarinnan Moa Martinson, utan Akademien gav till och med stipendium till en journalist som (tro det eller ej) såg det som sin uppgift att förtala Moa?

Filmen kommer att visas vid Göteborgs Filmfestival för att sedan ha premiär i Norrköping den 7 februari. Dagen efter visas den i Eskilstuna under Folk och Kultur.

Filmvisningen och diskussionen äger rum i Scenkonst Sörmlands lokaler (Konsertsalen).

Evenemanget är en del av Folk och Kultur 2019länk till annan webbplats.

Foto: Henrik Perälä. Från inspelningen av "Moa Martinsson - landsmodern"

Information
Biljettinformation Vuxen: 125 kr. Barn upp till 18 år: 60 kr. Biljetter köps via Folk och Kulturs hemsida. Från 1 januari 2019 kan biljetter också köpas på Centrum1 vid Fristadstorget, Eskilstuna. Extern biljettinformation
Evenemangsplats Scenkonst Sörmland

Munktellstaden, John Engellaus Gata 3, Eskilstuna

Arrangör Produktionsgruppen Wechselmann AB. Evenemanget är en del av Folk och Kultur 2019.