MENY
Eskilstuna kommun

Risk för vattenbrist, så gör du för att spara på vattnet

Stora delar av landet hotas av vattenbrist eftersom det har kommit för lite regn och snö de senaste två åren. I Eskilstuna råder just nu ingen vattenbrist för användare anslutna till den kommunala vattenförsörjningen. Vi uppmanar ändå dig, framför allt fastighetsägare med privata brunn, att vara sparsam med vattenanvändandet.

I Eskilstuna råder det ingen vattenbrist för invånare anslutna till den kommunala vattenförsörjningen, tillgången till råvatten som hämtas från Hjälmaren är fortfarande god. Men kommunen uppmanar ändå invånarna, framför allt fastighetsägare med privata brunnar, att använda vattnet sparsamt för att undvika vattenbrist om läget fortsätter att hålla i sig. Grundvattennivåerna i de små magasinen (egna brunnar) ligger just nu mycket under det normala. Därför bör du vara extra försiktig med vattenanvändningen om du har en egen brunn.

Tips för att spara vatten

 • Innan du använder vattnet, tänk lite extra på om det är nödvändigt just nu. Låt inte kranen rinna i onödan. För varje minut som kranen rinner går det åt 6 liter vatten.
 • När du köper vattenkrävande utrustning är det lämpligt att välja vattensnåla alternativ. Byt till snålspolande dusch- och vattenkranar.
 • Fyll inte din pool med dricksvatten. Det gäller även uppblåsbara pooler, badtunnor och spa-bad. En nedgrävd pool får bara fyllas till en nivå där poolstommen inte riskerar att kollapsa, men inte mer. Besök istället våra simhallar och badsjöar. Räddningstjänsten i Eskilstuna hjälper inte till med att fylla vatten i privata pooler.
 • Använd inte vattenslang eller vattenspridare för att vattna din trädgård. Samla upp och använd regnvatten till bevattning istället.
 • Tvätta inte bilen med vattenslang eller högtryckstvätt. Vi hänvisar istället till miljögodkända tvätthallar och självservicehallar som återanvänder tvättvattnet.
 • Använd inte högtryckstvätt för rengöring av fasader, altaner och liknande.
 • Vänta med att köra disk- och tvättmaskinen tills de är helt fyllda. Det går åt 15 liter vatten för en diskning och 50 liter vatten för en tvätt.
 • Diska inte under rinnande vatten. Använd diskhon eller en balja. Diskvattnet som blir över kan du använda till att skölja ur kladdiga förpackningar med.
 • Om du behöver spola länge för att få kallt vatten i kranen, fyll istället upp en tillbringare och ställ in den i kylen.
 • Använd den lilla spolknappen när du bara har kissat. Installera gärna en snålspolande toalett. Det är bra för både miljö och plånbok.
 • Värm vatten i en vattenkokare eller kastrull om du behöver spola länge för att få varmt vatten.
 • Åtgärda droppande kranar. En droppande vattenkran kan kosta dig upp emot 20 000 liter vatten per år. Det motsvarar mer än 130 fyllda badkar. På ett dygn blir det cirka 55 liter.
 • Åtgärda läckande toaletter. På ett år kan en läckande toalett dra 400 000 liter vatten, vilket motsvarar 2 700 badkar. På ett dygn blir det cirka 1 000 liter.

Havs- och vattenmyndigheten, Sveriges geologiska undersökning (SGU)länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och en rad andra myndigheter uppmanar alla att göra vad de kan för att spara vatten och följa situationen noga. Vattennivåerna i sjöar, vattendrag och grundvattenmagasin är låga i stora delar av landet och under sommaren sugs mycket vatten upp av växtligheten. Dessutom är avdunstningen större när temperaturerna är höga.

Undvik vattenbrist i din lokala brunn

Det är du som fastighetsägare som har ansvar för att det finns vatten i din brunn och att det håller rätt kvalitet. Är det generellt låga vattennivåer behöver man vara sparsam med vattnet och tänka över vilka alternativ som finns om brunnen sinar.

Är din brunn torr eller brunnens tillrinning för liten kan det bero på naturligt låga grundvattennivåer. I områden där det råder brist på vatten är det viktigt att de boende gemensamt sparar på vattnet för att få det att räcka till de allra nödvändigaste användningsområdena. Vi uppmanar alla personer med privata brunnar i kommunen att använda vattnet sparsamt.

Vid akut vattenbrist, kontakta kundservice hos Eskilstuna Energi & Miljö.länk till annan webbplats

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Du har nu hjälpt oss att förbättra eskilstuna.se.

Kontakt

Eskilstuna direkt

Eskilstuna kommuns kontaktcenter

Öppettider

Besökstid Eskilstuna
Måndag-torsdag 07.45-16.30
Fredag 07.45-16.00

Besökstid Torshälla
Måndag-fredag 08.00-16.30
Fredag 08.00-16.00
Lunchstängt 12.00-13.00

Telefontid
Måndag-fredag 07.30-17.00

Besöksadress

Värjan, Alva Myrdals gata 5, Eskilstuna
Östra Torget, Brogatan 13, Torshälla