MENY
Eskilstuna kommun

Vatten från egen brunn

Egen vattenbrunn

Foto: Anna Norberg

Bor du i Eskilstuna kommuns tätorter så har du tillgång till kommunalt vatten genom Eskilstuna Energi & Miljö ABlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Har du egen dricksvattenbrunn?

Många privata brunnar har otjänligt dricksvatten. Statens strålskyddsinstitutlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster (SSI) och Statens geologiska institutlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster (SGI) har analyserat cirka 750 brunnar i alla län i Sverige.

SSI och SGU rekommenderar alla brunnsägare att låta analysera sitt vatten. Det gäller särskilt vatten från bergborrade brunnar.

Låt något laboratorium kontrollera vattenkvaliteten i din brunn. Se till att förutom traditionella kemiska och bakteriella analyser, även förekomsten av radon, uran och arsenik ska ingå i kontrollen.

Om analyserna visar att vattnet är otjänligt bör du se till så att  vattenkvaliteten förbättras. Det finns reningsutrustningar som sänker halterna av radioaktiva ämnen och metaller i vattnet. Radonavskiljare med luftning av vattnet fungerar i allmänhet utmärkt för att ta bort radon.

Det är du som brunnsägaren som är ansvarig för kvaliteten på dricksvattnet från brunnen. Du väljer själv vilket laboratorium du vill använda för analys. Laboratorierna har provtagningsflaskor. 

Tillsyn på dricksvatten

Miljökontoret har tillsyn på enskilda brunnar enligt miljöbalken och kan kräva att du som brunnsägaren vidtar åtgärder om dricksvattnet kan innebära olägenhet för människors hälsa.

Livsmedelsverket länk till annan webbplatshar en sida för dig med eget brunnsvatten.

Läs om radon i dricksvattenlänk till annan webbplats

Läs mer om brunnar på SGU:s hemsidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster 

 

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Du har nu hjälpt oss att förbättra eskilstuna.se.

Kontakt

Miljökontoret
Öppettider

Vardagar 10.00-12.00, 13.30-16.00

Besöksadress

Alva Myrdalsgata 3d

Postadress

631 86 ESKILSTUNA

Kontakt

016-710 10 00
Skicka e-post
016-14 26 84