MENY
Eskilstuna kommun

Långbergsparken i Skiftinge

Karta över området

Här bygger vi den nya parken.

Här bygger vi Eskilstunas första allaktivitetspark.

Vi börjar bygga i början av 2018 och vi ska vara klara att inviga parken hösten 2018.

Långbergsparken ligger mitt i centrala Skiftinge, precis intill Skiftingehusskolan och nära flera av stadsdelens bostadsområden. Parken är idag en stor grönyta. I Långbergsparken kommer du bland annat kunna hitta Eskilstunas första parkourpark, lekytor, utegym, boulebanor, en scen, en grillplats och olika typer av ”hängytor”.

Spadtag 18-01-19

Vid spaderna ser du Malin Christensson, landskapsarkitekt, Mona Kanaan, ordförande i Kultur- och fritidsnämnden, entreprenören och Sarita Hotti, ordförande i Stadsbyggnadsnämnden.

Måndag 19 februari var det spaden i jorden för den nya parken i hjärtat av Skiftinge. Vi hoppas du kommer på invigningen i höst!

Nu i maj är arbetet med parken i full gång.

En bild på det pågående arbetet i parken.

Vad är en allaktivitetspark?

En allaktivitetspark innehåller många olika typer av aktiviteter, såsom träning, lek och sport. Förutom det ska parken även bidra till avkoppling och fungera som en mötesplats i området. En allaktivitetspark är kort och gott en park för alla.

Snart kan du träna i Eskilstunas första parkourpark.

Projektet Långbergsparken

Syftet med projektet Långbergsparken är att alla ska känna sig välkomna och att parken ska upplevas som trygg och tillgänglig. Statistik visar att liknande platser ofta används av främst killar. Därför har en tjejfokusgrupp varit med i projektet. Deras synpunkter har varit viktiga för att Långbergsparken ska bli en jämställd park. Parken ska innehålla möjligheter både till fysiska och sociala aktiviteter under hela året, samt bidra till att främja folkhälsan i området.

Så här kommer parken att utformas. Illustration: Stadsbyggnadsförvaltningen. Klicka på bilden för att se den i större format.

Tjejer i Skiftinge har varit med och utformat parken

Vi har haft nära samarbete med fritidsgården Palatzets tjejgrupp. Tjejerna som gått i årskurs 6-9, har fungerat som en fokusgrupp som fått komma med önskemål och förslag under gestaltningsarbetet. Vi har träffats vid flera tillfällen och tjejernas åsikter har varit viktiga för Långbergsparkens utformning. Övriga intresserade har fått lämna synpunkter via ett dialogmöte på Palatzet den 10 november 2016. Metoden kallas medborgardialog.

Här jobbar fokusgruppen med modeller för att lämna synpunkter och förslag.

Vad är en medborgardialog?

En medborgardialog är precis som det låter, en dialog mellan en kommuns invånare och beslutsfattare. Medborgardialogen går ut på att samla in åsikter, tankar och idéer i en fråga innan ett beslut fattas.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Du har nu hjälpt oss att förbättra eskilstuna.se.

Kontakt

Projekt- och GIS-avdelningen

Projektering och utbyggnad av gator och parker

Besöksadress

Alva Myrdals gata 5

Postadress

631 86 Eskilstuna

Malin Christensson
Landskapsarkitekt