MENY
Eskilstuna kommun

Frågor och svar om vägarbetet i korsningen Kungsgatan/Drottninggatan

Den första april stängs korsningen Drottninggatan/Kungsgatan av för motorfordonstrafik på grund av arbetet med Kungsgatan. Här nedan hittar du de vanligaste frågorna och svaren.

Ombyggnaden

Varför stängs gatan av?
Vi byter dagvattensystem och lägger nytt ytskikt i korsningen. Eskilstuna Energi och Miljö passar samtidigt på att installera/byta fjärvärmeledningar till fastigheter i området samt koppla ihop de med ledningar till nya högskolan. Att vi valt att helt stänga av gatan gör att det blir säkrare för de som arbetar där och arbetet går också fortare då.

Hur länge ska den vara avstängd?
Preliminärt från april till augusti. 1 april - 31 juli för bussomläggningen.

Varför tar det så lång tid?
Sådana här arbeten tar tid. När vi ändå måste stänga av passar vi också på att göra flera saker vi samma tillfälle och vi måste göra allt i rätt ordning.

Under vilka tider får man arbeta på arbetsplatsen?
Vardagar 06.00 till klockan 22.00. Vi kommer meddela om vi behöver jobba på andra tider.

Varför bygger ni om överallt?
Staden växer samtidigt som att allt gammalt slits. Ledningsnätet är på vissa håll cirka hundra år gammalt och vi behöver rusta upp det. Vi behöver också anpassa gator, gång- och cykelbanor till den nya stadsbilden.

-------------------------------------------------------------------

VA-frågor

Hur får jag reda på om värmen eller vattnet kommer stängas av?
Under arbetet kommer det bli planerade driftstopp. Dessa kommer att aviseras innan på webbplatsen eem.se/driftinformation.

Frågor om fjärrvärmearbetet: Eskilstuna Energi och Miljö Kundservice 016-10 60 60.

-------------------------------------------------------------------

Bussfrågor

Var går jag på och av bussen istället för på Drottninggatan?
Det beror på vilken linje du ska ta. Alla hållplatser på Drottninggatan är indragna och resenärer hänvisas till Resecentrum, alternativt Fristadstorget. Se de tillfälliga hållplatserna för Fristadstorget på karta här.

Var hittar jag senaste informationen om min hållplats eller busslinje?Från och med den 1 april kommer reseplaneraren på Sörmlandstrafiken.se och i Sörmlandstrafikens app. att vara uppdaterade med den allra senaste informationen. Innan dess kan du läsa om förändringarna på Sörmlandstrafiken.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Vilka busslinjer påverkas av omläggningen?
1, 3,4,5,7, 23, 24, 30,31, nattlinje: 60, 61, 62, 63, 64, 65 och landsbygdsbussar.

Var hittar jag min buss på Fristadstorget?
Du kan se vilket hållplatsläge som gäller för din buss i Sörmlandstrafikens app, på Sörmlandstrafiken.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster eller på kartan här!

Jag har inte tillgång till dator eller smartphone. Hur kan jag då få information om hållplatsändringar och/eller ändrad körväg för min busslinje?
Du är alltid välkommen att ringa Sörmlandstrafikens kundservice på 0771-22 40 00. De har öppet 24 timmar om dygnet och kan alltid ge dig den senaste informationen.

Hur kommer restiden att påverkas?
Det är alltid svårt att säga exakt på förhand, men vår bedömning är att det inte kommer resultera i några betydande förseningar.

Du kan se vilket hållplatsläge som gäller för din buss i Sörmlandstrafikens app, på Sörmlandstrafiken.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster eller på kartan här!

-------------------------------------------------------------------

Parkeringsfrågor

Var kan jag parkera/stanna på Drottninggatan?
I största möjliga mån kommer ordinarie parkering hållas öppen men vid vissa arbetsmoment kommer delar av parkeringen stänga under en begränsad period.

Var kan jag parkera istället för på Kyrkogatan 1?
På de andra centrumnära parkeringarna. Det kommer att vara stannaförbud i fickorna på Kyrkogatan 1 och 8-10 samt utanför församlingshemmet. Det innebär att man inte stanna för på-/avstigning där.

-------------------------------------------------------------------

Tillgänglighet och framkomlighetsfrågor

Kommer jag förbi om jag går eller cyklar?
Ja. Men vi ber dig som cyklar att visa hänsyn för arbetsplatsen och leda cykeln förbi.

Om jag ska till någon affär eller butik kommer jag att kunna det?
Ja, affärerna kommer att kunna ha öppet som vanligt. Däremot kan bli krångligare med leveranser till affärerna längs delar av Kungsgatan och Drottninggatan då kan få svårt att ta sig fram som tidigare.

Kommer jag att kunna ta mig till min fastighet under tiden?
Ja, entréer och fastighetsparkeringar kommer att vara tillgängliga under hela perioden.

Var kommer jag kunna gå på- och av när jag använder färdtjänst?
Färdtjänst kommer att påverkas vid på och avstigningsplatser på Careliigatan 5-7 utanför gallerian, den platsen flyttas närmare Fristadstorget.

Färdtjänst kommer även att påverkas vid Drottninggatan 5 utanför Cityvaruhuset och på och avlämning flyttas till andra sidan Cityvaruhuset till Kriebsensgatan utanför MC-Donalds.

Hur kommer jag åt de två parkeringsplatserna för rörelsehindrade på Drottninggatan när korsningen stängs av?
Ni kan köra fram till platserna uppe från korsningen Nygatan/Drottninggatan och får sedan vända bilen på gatan. Platserna flyttas cirka 10 meter fram till fickan framför, där det idag är lastplats.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Du har nu hjälpt oss att förbättra eskilstuna.se.

Kontakt

Projekt- och GIS-avdelningen

Projektering och utbyggnad av gator och parker

Besöksadress

Alva Myrdals gata 5

Postadress

631 86 Eskilstuna