MENY
Eskilstuna kommun

Story Wall Eskilstuna
tunnel Gymnastikgatan

Skuggor

Foto: Per Groth

Gående i tunneln

Foto: Per Groth

Skuggor2

Foto: Karin Ermegård

Hela tunneln

Foto: Per Groth

Nu är den nya ljusinstallationen i tunneln på Gymnastikgatan färdig. En permanent uppdatering av ljuset i tunneln som både ska ge bättre sikt och överblick i tunneln och där alla som passerar är delaktiga i att skapa installationen genom sina skuggor som nu syns i olika färger.

Story Wall Eskilstuna

Arbetet med ljusdesignen har pågått under sommaren och hösten 2016. Ett färdigt designkoncept presenterades av ÅF Lighting på ljusfestivalen Nattljus 21-23 oktober. Installationen tändes 7 juni 2017.

Ljusdesignkonceptet kallas Story Wall Eskilstuna. Ljusdesignern Tobias Olsson förklarar konceptet:

-Tunneln är en av de viktigaste passagerna genom centrum. Eftersom alla ska fram här blir det en koncentrerad version av staden, med sina flöden av människor. Människor som alla berikar staden med sin individuella historia. Tillsammans skapar de en unik och föränderlig berättelse om Eskilstuna.

Den nya belysningslösningen förstärker ljuset längs väggarna där de gående måste passera. Den centrala tekniken i lösningen är additiv färgblandning av röda, gröna och blå armaturer som ger färgade skuggor på väggarna när folk passerar.

Bakgrund

Den befintliga belysningen i tunnelmiljön behövde uppdateras och ÅF Lighting fick därför uppdraget att ta fram ett nytt ljusdesignkoncept. En lösning som fungerar mot befintliga kakelväggar och råbetong, och tillsammans med gatans befintliga lysrörsarmaturer. I nuläget har någon investering i nya material i tunneln inte prioriterats. Genom installationen ska upplevelsen i tunnelmiljön förbättras på ett enkelt men genomtänkt sätt, med ljuset som verktyg.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Du har nu hjälpt oss att förbättra eskilstuna.se.

Karin Ermegård
Landskapsarkitekt