MENY
Eskilstuna kommun

Ljusdesign i Eskilstuna

Viktiga miljöer som parker och lekplatser kan förbättras och förskönas med hjälp av ljus. Objekt som broar kan med hjälp av ljus bli vackra landmärken i staden. Oftast ingår belysningen i nya stadsutvecklingsprojekt, men ibland lyfter vi och förbättrar en befintlig miljö i ett specifikt belysningsprojekt.

Ferrum

Foto: Johan Jansson

Ferrum - ljusdesign med historisk anknytning

Den historiska vattenmiljön vid faktoridammbron i Munktellstaden har fått nytt liv genom ljusdesignkonceptet Ferrum (som betyder järn på latin). En programmering som ändrar färg och karaktär ger liv och skapar karaktär åt hålrummen under bron.

Ljussatta detaljer och specialdesignade armaturer som för tankarna till glödande järn visar vägen och knyter ihop gångstråket med ytor och omgivande objekt.

lekplatsen i Rinmansparken

Foto: Göran Jonsson

Lekplatsen i Rinmansparken

Temalekplatsen Upptäckten i Rinmansparken har fått ett lyft genom en ljusdesign som både lyfter fram platsen men också skapar en lekfull mötesplats för alla åldrar. Viktigt att lekplatsen kan nyttjas på ett bra sätt även den mörka årstiden och upplevs som en trygg och positiv miljö.

Vattenbroarna

Foto: Sten Jansin

Vattenbroarna

Mellan Fors kyrkopark och Köpmangatan finns två parallella broar, gång- och cykelbron Kyrkbron och järnvägsbron med Svealandsbanan. Broarna framhävs genom ljusdesignkonceptet Vattenbroarna som ger karaktär dels genom ljus som lyfter fram själva brokonstruktionen, men även en interaktiv del. De som passerar över gång- och cykelbron aktiverar genom sina rörelser lampor under bron som lyser mot vattnet och projicerar vågornas mönster i Eskilstunaån mot järnvägsbrons betongkonstruktion. Vattnets speglingar och rörelsen bidrar till att knyta ihop det viktiga stråket mellan stadsdelarna.

Fristadstorget

Foto: Sten Jansin

Fristadstorget - atmosfär som ska bjuda in till aktiviteter

När Fristadstorget i centrala Eskilstuna byggdes om 2014 var kvällsupplevelsen av torget en viktig fråga och en ljusdesign togs fram för torget för att både skapa en god helhetsupplevelse och för att framhäva detaljer.

Torget som helhet har fått en ljussättning för att skapa en helt ny atmosfär som ska bjuda in till möten och aktiviteter. Programmeringsbara mönster och färger gör att torget kan skifta i karaktär efter olika högtider och evenemang.

Varje belysningsstolpe på torget kan styras individuellt. Fristadstorgets nya belysning är en av Sveriges modernaste anläggningar med sina variations- och styrningsmöjligheter och en lösning som ser till både helheten och lyfter fram detaljerna i miljön.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Du har nu hjälpt oss att förbättra eskilstuna.se.