MENY
Eskilstuna kommun

Ljudgången

Eskilstunas första ljudinstallation i det offentliga rummet - Ljudgången - kunde upplevas vid Eskilstunas station under 2016. En unik ljudkompositition med eskilstunasamplingar skapad för den bullriga tågmiljön synkroniserades med färgglad lasergrafik. Nu är Ljudgången ersatt med Ljusbilder, nya ljusmönster som kommer lysa upp tunnelns entréer under 2017.

Invigning Ljudgången

Invigning av Ljudgången januari 2016 Foto: Sten Jansin

Ljudgången

Mellan 13 januari och 23 oktober 2016, till och med ljusfestivalen Nattljus, kunde vi uppleva ljud- och ljudinstallationen Ljudgången av eskilstunamusikern Peter Bjärgö och Laserimage i tunnelmiljön vid Eskilstuna station.

Valet av plats handlade om planerna för ett nytt resecentrum i Eskilstuna och i samband med invigningen av Ljudgången genomfördes en medborgardialog om stationsområdet. Det var också första gången det placerades en ljudinstallation i det offentliga rummet i Eskilstuna.

Ljudgången bestod av en ljudkomposition som var synkroniserad med två rörliga projektioner med lasergrafik vid tunnelns entréer.

Ljudkompositionen bestod av flera sekvenser med lite olika karaktär. Den befintliga bullriga ljudbilden i tunnelmiljön balanserades upp av ljudet utan att distrahera med tillägg i form av subtila nya ljud, delvis uppbyggda av samplingar från olika platser i staden, Munktellstaden, Fristadstorget och sorl inne i city.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Du har nu hjälpt oss att förbättra eskilstuna.se.

Kontakt

Karin Ermegård
Landskapsarkitekt