MENY
Eskilstuna kommun

Eskilstunas officiella nyårsfirande 2020 inställt

Exempelbild

Eskilstuna kommuns officiella nyårsfirande 2020 är inställt. Allmänheten tillåts skjuta raketer endast från 23.00 på nyårsafton till 00.30 på nyårsdagen.

Kommunfullmäktige brukar varje år arrangera ett traditionellt, officiellt nyårsfirande, i samarbete med några andra organisationer. I år ställer vi dock in arrangemanget utifrån gällande restriktioner för covid-19-pandemin. Arrangemanget brukar ha en stor publik och är därför svårt att genomföra på ett bra sätt, utan risk för smittspridning.

För allmänheten är det endast tillåtet att skjuta raketer under 1,5 timme, mellan 23.00 på nyårsafton och 00.30 på nyårsdagen. Om du vill skjuta raketer under någon annan tid, måste du ha tillstånd från Polismyndigheten.länk till annan webbplats

Du kan också behöva tillstånd för fyrverkerier vid vissa evenemang. Tänk på att det varje år sker många bränder och olyckor på grund av fyrverkerier. Dessutom kan du skada dig själv och andra om du inte följer bruksanvisningarna och är försiktig.

Det är polisen som ska se till att ordningen kring nyårsfirandet efterlevs och lägger du märke till något som verkar strida mot reglerna, så är det dit du ska vända dig. Du når polisen på telefonnummer 114 14. Uppstår en nödsituation ska du ringa 112.

Det krävs tillstånd från räddningstjänsten för att sälja fyrverkerier och andra pyrotekniska varor. Här kan du läsa mer om det.länk till annan webbplats

Har du fler funderingar kring Eskilstunas officiella nyårsfyrverkeri eller om raketer över lag? Då kan du titta på våra frågor och svar, som du hittar här intill.

Gott nytt år – och ha ett trevligt och säkert nyårsfirande!

Frågor och svar kring fyrverkerier under nyår

Fråga: Hur gammal ska man vara för att få köpa eller skjuta fyrverkerier?

Svar: Åldersgränsen för att köpa, inneha och använda fyrverkerier är 18 år. 

 

Fråga: Var och under vilka tider under nyår är det tillåtet att avfyra fyrverkerier i Eskilstuna kommun?

Svar: Det är tillåtet att avfyra fyrverkerier mellan klockan 23.00 nyårsafton till klockan 00.30 på nyårsdagen. Övriga tider får du inte använda fyrverkerier eller andra pyrotekniska varor inom områden med detaljplanlänk till annan webbplats (i princip tätbebyggt område) om du inte har tillstånd från Polismyndighetenlänk till annan webbplats.


Fråga:
Får jag skjuta fyrverkerier från min tomt?

Svar: Nej, inte utan tillstånd från polisenlänk till annan webbplats på andra tider än mellan 23.00 på nyårsafton till 00.30 på nyårsdagen, om du bor inom ett område med detaljplan. Den som inte följer de lokala ordningsföreskrifterna om fyrverkerier kan dömas till böter.


Fråga:
Får jag skjuta fyrverkeriraket som sitter på pinne? 

Svar: Nej. Fyrverkeriraketer som sitter på styrpinne avsedda att skjutas iväg från en avfyringsramp eller liknande får inte längre säljas eller användas av person som inte har tillstånd från kommunen och har gått en utbildning. I Eskilstuna kommun är det Räddningstjänsten som mot avgift hanterar tillståndsansökningar. Ny Föreskrift MSBFS 2019:1länk till annan webbplats från Myndigheten för skydd och beredskap.

 

Fråga: Var hittar jag Eskilstuna kommuns lokala ordningsföreskrifter?

Svar: Du hittar dem här på eskilstuna.selänk till annan webbplats


Fråga:
Varför har kommunen minskat den tillåtna tiden för att avfyra fyrverkerier, i jämförelse med föregående år?

Svar: Vilken tid det ska vara tillåtet att avfyra fyrverkerier handlar om en avvägning mellan olika intressen. Många har upplevt det varit tillåtet att avfyra fyrverkerier under för lång tid. En del önskar att användandet av fyrverkerier borde begränsas eller förbjudas helt. Kommunen har gjort bedömningen att fyrverkerier bör begränsas till tolvslaget på nyårsafton.


Fråga:
Gäller särskilda regler under exempelvis evenemang?

Svar: Särskilda regler gäller för användande av fyrverkerier och annan pyroteknik vid vissa evenemang samt inomhus vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar.

Vid tveksamhet bör du ta kontakt med Polismyndigheten för att bedöma om tillstånd behövs eller inte. Du når polisen på telefonnummer 114 14.

Fyrverkeriraketer som sitter på en pinne avsedda att skjutas iväg från en avfyringsramp eller liknande får inte längre säljas eller användas av person som inte har tillstånd från kommunen och har gått en utbildning.


Fråga:
Vad ska jag göra om jag ser någon som bryter mot bestämmelserna eller stör ordningen på annat sätt?

Svar: Kontakta polisen på telefonnummer 114 14. Använd 112 vid akuta nödsituationer då det är fara för liv, egendom eller miljö. Det är polisens ansvar att se till att ordningen upprätthålls.


Fråga:
Varför förbjuder ni inte fyrverkerier helt och hållet?

Svar: Kommunen har begränsat användandet av fyrverkerier i de lokala ordningsföreskrifterna. Kommunen har inte rätt att förbjuda försäljning eller användning av fyrverkerier. Kommunen får inte heller bestämma hur reglerna kring försäljning av de här varorna ska utformas. Det är frågor som bestäms i riksdagen. Däremot ska kommunen verka för att hanteringen av fyrverkerier sker på ett tillräckligt säkert sätt.

Fråga: Jag är butiksägare och vill sälja fyrverkerier. Krävs det tillstånd för det?

Svar: Ja, det krävs tillstånd från räddningstjänsten för att sälja fyrverkerier och andra pyrotekniska varor. Du hittar en ansökningsblankett här.länk till annan webbplats

Här finns mer information om vilka regler som gäller för fyrverkerier och pyrotekniska varor.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Du har nu hjälpt oss att förbättra eskilstuna.se.

Kontakt

Eskilstuna direkt

Eskilstuna kommuns kontaktcenter

Öppettider

Besökstid Eskilstuna
Måndag-fredag 07.30-16.00


Besökstid Torshälla
Måndag 10.00-19.00
Tisdag-fredag 10.00-16.30
Lördag 11.00-14.00


Telefontid
Måndag-torsdag 08.00-16.30
Fredag 08.00-16.00

Dag före röd dag och klämdag 08.00-13.00

Besöksadress

Värjan, Alva Myrdals gata 5, Eskilstuna
Kvarnen, Storgatan 26, Torshälla