MENY
Eskilstuna kommun

Bra att veta om raketer inför valborgsmässoafton

Exempelbild

Under påskhelgen och på valborgsmässoafton har det tidigare varit tillåtet att skjuta raketer under vissa tider inom Eskilstuna kommun. Sedan i höstas gäller nya regler som innebär att det krävs tillstånd för att använda fyrverkerier inom detaljplanelagda områden i kommunen.

Om du vill skjuta raketer inom detaljplanelagt område, måste du ha tillstånd från Polismyndigheten.länk till annan webbplats Du kan också behöva tillstånd för fyrverkerier vid vissa evenemang även på andra platser.

Det är polisen som ska se till att ordningen kring nyårsfirandet efterlevs och lägger du märke till något som verkar strida mot reglerna, så är det dit du ska vända dig. Du når polisen på telefonnummer 114 14.
Uppstår en nödsituation ska du ringa 112.

Frågor och svar kring fyrverkerier

Fråga: Var och under vilka tider är det tillåtet att avfyra fyrverkerier i Eskilstuna kommun?

Svar: Du får inte använda fyrverkerier eller andra pyrotekniska varor inom områden med detaljplanlänk till annan webbplats (i princip tätbebyggt område) om du inte har tillstånd från Polismyndigheten.länk till annan webbplats Undantag gäller för vissa tider under nyårshelgen

Fråga: Får jag inte skjuta fyrverkerier från min tomt?

Svar: Nej, inte utan tillstånd från polisen,länk till annan webbplats om du bor inom ett område med detaljplan. Den som inte följer de lokala ordningsföreskrifterna om fyrverkerier kan dömas till böter.

Fråga: Hur gammal ska man vara för att få köpa eller skjuta fyrverkerier?

Svar: Åldersgränsen för att köpa, inneha och använda fyrverkerier är 18 år.


Fråga:
Var hittar jag Eskilstuna kommuns lokala ordningsföreskrifter?

Svar: Du hittar dem här på eskilstuna.selänk till annan webbplats


Fråga:
Varför har kommunen minskat den tillåtna tiden för att avfyra fyrverkerier, i jämförelse med föregående år?

Svar: Vilken tid det ska vara tillåtet att avfyra fyrverkerier handlar om en avvägning mellan olika intressen. Många har upplevt det varit tillåtet att avfyra fyrverkerier under för lång tid. En del önskar att användandet av fyrverkerier borde begränsas eller förbjudas helt. Kommunen har gjort bedömningen att fyrverkerier bör begränsas till tolvslaget på nyårsafton.


Fråga:
Gäller särskilda regler under exempelvis evenemang?

Svar: Särskilda regler gäller för användande av fyrverkerier och annan pyroteknik vid vissa evenemang samt inomhus vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar.

Vid tveksamhet bör du ta kontakt med Polismyndigheten för att bedöma om tillstånd behövs eller inte. Du når polisen på telefonnummer 114 14.


Fråga:
Vad ska jag göra om jag ser någon som bryter mot bestämmelserna eller stör ordningen på annat sätt?

Svar: Kontakta polisen på telefonnummer 114 14. Använd 112 vid akuta nödsituationer då det är fara för liv, egendom eller miljö. Det är polisens ansvar att se till att ordningen upprätthålls.


Fråga:
Varför förbjuder ni inte fyrverkerier helt och hållet?

Svar: Kommunen har begränsat användandet av fyrverkerier i de lokala ordningsföreskrifterna. Kommunen har inte rätt att förbjuda försäljning eller användning av fyrverkerier. Kommunen får inte heller bestämma hur reglerna kring försäljning av de här varorna ska utformas. Det är frågor som bestäms i riksdagen. Däremot ska kommunen verka för att hanteringen av fyrverkerier sker på ett tillräckligt säkert sätt.


Fråga:
Jag är butiksägare och vill sälja fyrverkerier. Krävs det tillstånd för det?

Svar: Ja, det krävs tillstånd från räddningstjänsten för att sälja fyrverkerier och andra pyrotekniska varor. Du hittar en ansökningsblankett här.länk till annan webbplats

Här finns mer information om vilka regler som gäller för fyrverkerier och pyrotekniska varor.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Du har nu hjälpt oss att förbättra eskilstuna.se.

Kontakt

Eskilstuna direkt

Eskilstuna kommuns kontaktcenter

Öppettider

Besökstid Eskilstuna
Måndag-fredag 07.30-16.00


Besökstid Torshälla
Måndag-fredag 10.00-12.00,
13.00-16.00

Telefontid
Måndag-torsdag 08.00-16.30
Fredag 08.00-16.00

Dag före röd dag och klämdag 08.00-13.00

Besöksadress

Värjan, Alva Myrdals gata 5, Eskilstuna
Kvarnen, Storgatan 26, Torshälla