MENY
Eskilstuna kommun

Nu kontrolleras märkningen av kemiska produkter i Eskilstunas butiker

Exempelbild

Efter den 1 juni 2017 måste kemiska produkter i handeln vara märkta enligt reglerna i EU:s så kallade CLP-förordning. I höst ska miljökontoret i Eskilstuna kommun kontrollera att reglerna följs. Tillsynen är en del av ett nationellt projekt som Kemikalieinspektionen anordnar. De butiker som ska inspekteras kommer att kontakatas av miljökontoret inför besöket. 

CLP-förordningenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster innehåller regler för farlighetsklassificering, märkning och förpackning av kemiska produkter. Från den 1 juni 2017 ska alla kemiska produkter som säljs vara klassificerade, förpackade och märkta enligt reglerna i CLP-förordningen. Produkter med märkning enligt äldre regler får därefter inte finnas till försäljning. CLP-märkningen känner du lätt igen på de nya symbolerna (faropiktogrammen), som har vit bakgrund med röd ram.

Hela distributionskedjan, det vill säga tillverkare, importörer, distributörer och återförsäljare, ansvarar för att produkterna är rätt märkta enligt CLP-förordningenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och att märkningen är på svenska. Det finns även förpackningsregler i förordningenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster som är viktiga att känna till för butikerna, till exempel när en förpackning ska vara försedd med barnskyddande förslutning eller kännbar varningsmärkning. 

Kemiska produkter som används på arbetsplatser behöver inte märkas om förrän senast den 1 juni 2019. Produkter hemma hos privatpersoner behöver inte märkas om så länge de används för privat bruk och inte säljs vidare.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Du har nu hjälpt oss att förbättra eskilstuna.se.

Miljökontoret
Öppettider

Vardagar 10.00-12.00, 13.30-16.00

Besöksadress

Alva Myrdalsgata 3d

Postadress

631 86 ESKILSTUNA

Kontakt

016-710 10 00
Skicka e-post
016-14 26 84