MENY
Eskilstuna kommun

Friluftsliv och allemansrätt

Välkommen ut i naturen! 

Här finns naturen inpå knutarna. Du kan bland annat jogga i naturreservaten Vilsta, Årby eller Kronskogen-Stenby äng, fiska eller promenera utmed Eskilstunaån och plocka svamp hösttid i någon av våra tätortsnära skogar.

Att vi vistas ute i skog och mark och att vi rör på oss har stor betydelse för vår hälsa och trivsel. Vi har en unik möjlighet genom allemansrätten att ta del av naturen.

På våren kan du njuta av backsippor vid naturreservatet Sofiebergsåsen. Foto: Marit Hedlund.

Allemansrätten

I Eskilstuna är det alltid nära till naturen och vi kan röra oss fritt i naturen. Allemansrätten ger oss fantastiska möjligheter, så länge vi tar vårt ansvar att inte störa eller förstöra. Läs mer om allemansrätten på Naturvårdsverkets hemsidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Även om allemansrätten ger oss rättigheter som exempelvis att ta oss fram per fot eller båt över annans fastighet så innebär den också skyldigheter. Att ta hänsyn är grundläggande. Vi ska till exempelvis visa hänsyn gentemot markägarens hemfrid , till växt- och djurliv samt andra människor. Allemansrätten innehåller regler bland annat när du campar, eldar eller rider i naturen.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Du har nu hjälpt oss att förbättra eskilstuna.se.

Kontakt

Naturstugan

I Naturstugan finns information om natur och naturvård i kommunen.

Öppettider

Tisdagar 9-15

Torsdagar 9-15

OBS! Stugan är stängd och öppnar åter i april

Besöksadress

Årbystigen