MENY
Eskilstuna kommun

Testbädd för miljöteknik

Projektet testbädd för miljöteknik har syftat till att främja företag som satsar på ny energieffektiv och klimatsmart teknik. Många nya produkter och tjänster har idag svårt att slå igenom då det saknas bra referensinstallationer. Tanken är att ny energieffektiv och klimatsmart teknik snabbare kommer ut på marknaden, då det skapar kännedom hos både beslutsfattare och invånare. 16 olika testbäddsobjekt har testats i kommunen. Dessa beskrivs i Rapport Projekt testbädd.

Några exempel på testbäddar för ny miljöteknik i kommunen


Plate Waste Tracker

Plate Waste Tracker (PWT) mäter tallrikssvinn och används vid diskinlämning i skolmatsalen. Eleven får en direkt återkoppling på skärmen som visar mängden mat som slängts. Tekniken används även för att mäta andelen svinn som kockarna slänger i köket.
Plats: Skiftingehus, Björkstorpsskolan och Gökstensskolan
Mer information: Plate Waste Trackerlänk till annan webbplats

Orbital system
Den miljösmarta duschen Orbital system renar, återvinner och sparar vatten och energi genom att den är uppbyggd som ett eget återvinningssystem. Det vatten som rinner ned i golvbrunnen renas med en högteknologisk filterteknik för att sedan recirkuleras upp till duschmunstycket igen.
Plats: Vilsta raststuga
Mer information: Orbital systemlänk till annan webbplats

Parans solljussystem
Parans SP3 solljus-system är ett linssystem placerat fritt utomhus som orienterar sig efter solljuset för att fånga in maximal solenergi. Solstrålarna koncentreras in i optiska fibrer och dessa kan sedan relativt enkelt ledas in i en byggnad.
Plats: Rekarnegymnasie
Mer information: Paranslänk till annan webbplats

Knycer
Torkskåpet som är framtaget av företaget Knycer har miljösmart teknik som efterliknar naturens metoder med sommarbris.Torkskåpet fungerar som torkskåp, torktumlare och avfuktare i ett och använder värmepumpteknik istället för värmeelement och fläkt för att torka kläder.
Plats: Stenborgsgatans förskola

OCO Nordic
OCO Nordic tillhandahåller en metod för rengöring som benämns torrisblästring. Det är pellets av frusen kolsyra som sönderdelas i ett specialmunstycke.
Plats: Rinmanskolan och Fristadsskolan
Mer information: OCO Nordiclänk till annan webbplats

Ferroamp Energyhub
En tvåvägs växelriktare som är modulärt uppbyggd och med en processkontroll som gör det möjligt att bland annat jämna ut ojämna belastningar i ett fastighets elsystem
Plats: Stadshuset och Värjan
Mer information: Ferroamplänk till annan webbplats

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Du har nu hjälpt oss att förbättra eskilstuna.se.

Stadsbyggnadsförvaltningen

Stadsplanering och förvaltning av offentlig miljö

Besöksadress

Alva Myrdals gata 5

Postadress

631 86 Eskilstuna

Miljökontoret
Öppettider

Vardagar 10.00-12.00, 13.30-16.00

Besöksadress

Alva Myrdalsgata 3d

Postadress

631 86 ESKILSTUNA

Kontakt

016-710 10 00
Skicka e-post
016-14 26 84