MENY
Eskilstuna kommun

Bygglov och tillstånd

För att få reda på vilka bestämmelser som gäller just där du bor kan du läsa gällande detaljplaner. Du kan även ta hjälp av våra exempelritningar för att få veta vilka handlingar som behövs samt vilken information som måste finnas med på ritningarna. Därefter är det bara att fylla i ansökningsblanketten och lämna in din bygglovsansökan.

Vid frågor kontakta oss på bygglovsavdelningen.

Du kan behöva bygglov om du vill:

  • bygga nytt
  • bygga till
  • ändra byggnadens användning
  • inreda en ny bostad eller lokal
  • ändra fasaden, till exempel måla om eller byta taktäckningsmaterial
  • lägga upp ett upplag eller sätta upp skylt, parkering, plank eller mur

För ytterligare information om bygglov.

I vissa fall krävs endast en anmälan för att bygga en tillbyggnad eller en komplementbyggnad. För att läsa mer om detta kan du trycka här.

Boverket har gett ut en broschyr där det står ytterligare information när det krävs bygglov, rivningslov eller en anmälan. Du hittar broschyren här.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Tid

När du ska bygga så är det bra om du lämnar in din ansökan i god tid. Handläggaren har 10 veckor på sig att fatta ett beslut efter att handlingarna är kompletta. Vilket innebär att du inte kan förvänta dig att få ett beslut samma vecka som du lämnar in din ansökan.

Förberedelser

Vet du vilken byggrätt du har - med andra ord, stämmer dina byggplaner med kommunens detaljplan för din fastighet? Vid granskning av en bygglovsansökan prövas om åtgärden stämmer överens med gällande lagstiftning, till exempel plan- och bygglagen, och den detaljplan som gäller för området. Åtgärden ska vara lämplig för platsen med hänsyn till omgivningen och även estetiskt tilltalande. Vill du veta vad som gäller för din fastighet kan du antingen kontakta bygglovsavdelningen eller läsa detaljplanen.

Ta kontakt med bygglovsavdelningen innan du börjar rita och projektera dina planer.  Här hittar du lathundar med information om vilka handlingar som behövs samt exempel på hur ritningarna ska se ut.

Hör gärna av dig om du har frågor och boka tid för besök, för att försäkra dig om att vi har tid.  

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Du har nu hjälpt oss att förbättra eskilstuna.se.

Kontakt

Bygglovsavdelningen

Bygglov, anmälan, strandskydd, ventilation, rådgivning samt övergripande tillsyn över byggverksamhet i kommunen.

Öppettider

Vardagar 13.00-15.00 (Bokade möten efter överenskommelse)

Besöksadress

Alva Myrdals gata 5

Postadress

631 86 Eskilstuna

Rickard Lundin
Avdelningschef, Bygglovsavdelningen