MENY
Eskilstuna kommun

Frågor och svar om räddningstjänstens hembesök

Exempelbild

Under våren 2017 påbörjade räddningstjänsten ett arbete med att ge information om brandskydd till alla hushåll i Eskilstuna kommun. Som en del av det arbetet gör vi hembesök i flerbostadshus. Här får du svar på vanliga frågor som vi får om våra hembesök.

Varför vill räddningstjänsten nå alla hushåll i Eskilstuna?

Statistik visar att de flesta brandolyckor sker i hemmen. Vi vill ge alla medborgare kunskaper om hur man kan skydda sig mot brand i hemmet och hur man ska göra om det börjar brinna. Där andra räddningstjänster har arbetat på det här sättet kan man se att antalet skadade och döda i bränder har minskat kraftigt.

När genomförs hembesöken?

Räddningstjänsten kommer att genomföra hembesök på kvällar och helger under två månader varje vår, och varje höst.

Hur vet jag att räddningstjänsten är på väg hem till mig?

Innan vi börjar besöka ett nytt område kommer vi att informera om det i media, på eskilstuna.se, och räddningstjänstens facebooksida. Vi har kontakt med fastighetsbolagen och skickar även ut ett brev till alla hushåll strax innan vi kommer till området. Dessutom kan du som boende märka av vår närvaro genom att du får syn på våra brandmän eller ser att brandbilar är parkerade i området.

Hur går ett hembesök till?

Två personer från räddningstjänsten knackar på och frågar om de får informera dig och din familj om brandsäkerhet. De behöver inte komma in i lägenheten. Besöket tar ungefär 3-5 minuter. De berättar och visar hur du skyddar dig mot brand och vad du ska göra om det börjar brinna i din lägenhet, hos grannen, eller i trapphuset. De kommer också att vilja veta om din brandvarnare fungerar, och att du testar den.

När besöket är färdigt får du ett skriftligt material om brandskydd i hemmet. Materialet finns översatt till de nio vanligaste språken i Eskilstuna, så att du som har ett annat modersmål också ska kunna förstå.

Hur vet jag att det är räddningstjänsten som kommer?

Vi kommer alltid att bära uniform och vi kan alltid visa legitimation. Det är också viktigt att veta att vi aldrig säljer något. Om någon knackar på din dörr och vill att du ska köpa brandvarnare eller brandsläckare, så kommer den personen inte från räddningstjänsten.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Du har nu hjälpt oss att förbättra eskilstuna.se.

Kontakt

Räddningstjänsten
Öppettider

Måndag-fredag 8.00-16.00

Kontakt

016-710 74 00
Skicka e-post
016-14 50 45