Valborgsmässoeldar
Här hittar du information om vad du ska tänka på om du ska anlägga en valborgsmässoeld.
Anmäl din eldning
Innan du börjar elda måste du göra en anmälan till räddningstjänsten. Du behöver även ansöka om dispens hos Samhällsbyggnadsnämnden från förbudet mot att elda trädgårdsavfall. Fyll i formuläret via länken nedan. När du har fyllt i formuläret så har du både anmält och ansökt om dispens på samma gång. Det är kostnadsfritt.
Om du ska arrangera en valborgsmässoeld för allmänheten behöver du tillstånd från polisen för allmän sammankomst eller offentlig tillställning. Kontakta Polisen om tillstånd behövs från dem.
Viktigt att tänka på innan du börjar elda
- Det ska alltid utses en ansvarig för eldningen.
- Placeringen av valborgsmässoelden ska ha ett miniavstånd till byggnad, upplag, skog eller luftledning på 50 meter.
- Bålet/rishögen får max vara 3 meter hög och 5 meter i diameter. Valborgsmässobålen kan komma bli besiktigad.
- Släckutrustning ska finnas tillgänglig i sådan omfattning att du snabbt kan ingripa mot brandspridning.
- Innan brasan tänds skall det finnas framdragen och trycksatt slang som når hela brasans omfång, samt en bit bortanför brasan för att kunna släcka om elden sprider sig. Att enbart ha lösa brandsläckare och hinkar med vatten är inte tillräckligt.
- Brasan får inte lämnas obevakad förrän elden och glöden är helt släckt och kolrester skottats ihop.
Vad du måste förhålla dig som ansvarig
Innan brasan tänds ska du som ansvarig noga överväga väderleksförhållanden och hur vädret kan påverka brasan. Var även observant på vindriktningen med tanke på rökspridning över eventuell bebyggelse.
Du får inte bränna under sådana förhållanden att allmän väg, järnväg eller dylikt läggs under rök.
OBS! Vid stark blåst och vindstyrka över 5 m/s avråder räddningstjänsten från eldning.
Valborgsmässoelden får endast innehålla löv, kvistar och trädgårdsavfall - allt annat avfall är förbjudet att elda.
Se till att det inte ligger några djur och gömmer sig i brasan.
I normala fall är det aldrig tillåtet att elda efter mörkrets inbrott. På valborgsmässoafton är det enligt Räddningstjänsten tillåtet att elda efter mörkrets inbrott. Markägaren ska alltid ha gett tillstånd för eldning.
1. Flytta på rishögen. Försäkra dig om att inte rishögen är boplats till några djur genom att flytta på den några meter. Är rishögen stor, använd en lång planka och häv upp brasan. Ta hjälp av dina grannar, familj eller vänner och leta igenom riset så att inget oskyldigt djur får sätta livet till.
2. Undersök riset noga. Om det inte möjligt att flytta hela högen kan du använda en pinne och peta runt ordentligt i den. Finns det tecken på liv? Hörs det några ljud?
3. Kontakta arrangören. Redan nu kan du kontakta din lokala arrangör av valborgsfirandet och försäkra dig om att de kommer undersöka högen innan det är dags att tända på. Om inte arrangören gör det kanske du och några vänner kan erbjuda er att undersöka rishögen dagen innan.
För mer information
Besök Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps (MSB) webbplats
Räddningstjänsten
Telefon:
E-post:
Besöksadress
Öppettider
Måndag-fredag kl. 8.00-16.00