Brandskydd i hemmet

Statistik visar att när du blir äldre ökar också risken att drabbas av brand eller att omkomma i en brand. Det kan bero på att det är svårare att upptäcka branden i tid samt att du kan ha svårare att släcka den. Här hittar du räddningstjänstens tips och råd om brandsäkerhet och vad du bör tänka på.

Äldre människor är statistiskt sett de som oftast omkommer i bränder i hemmet. Med åren upplever många nedsatt hörsel, får svårare att röra sig på egen hand och kanske också drabbas av glömska. Det kan leda till att du för sent upptäcker en brand, inte kan släcka branden själv, inte klarar att utrymma eller kanske även råkar orsaka en brand. Men det finns saker du kan göra för att individanpassa och därmed förbättra ditt brandskydd.

Rökning

Bilden visar en person som somnat  när hen röker i en fåtölj 

Rökning är den vanligaste orsaken till att människor dör i bränder. En orsak är att personen somnar och tappar cigaretten eller att glöd faller ned på kläder eller stoppade möbler. Rök därför aldrig när det finns risk för att du somnar!

Tips!

  • Rök inte inomhus!
  • Ha alltid ett glas vatten nära, för att kunna släcka glöd.
  • Använd ett rökförkläde som som förhindrar brand i kläder.
  • Köp flamsäkra sängkläder och filtar.

Spis

Bilden visar bild där hushållsrullen placerats för nära spisen där matlagning pågår.

En vanlig orsak till brand i den egna bostaden är att det börjar brinna i en kastrull som glömts på spisen. Branden sprider sig lätt till spisfläkten där gammalt fett kan fatta eld. Det är viktigt att hålla spisen ren och fri från saker som kan börja brinna.

Tips!

    • Håll rent och undanplockat på och runt spisen.
    • Ha ett lock eller en brandfilt som du kan kväva eld med.
    • Rengör spisfläkten regelbundet.
    • Installera en spisvakt som bryter elen till spisen om det börjar brinna.

    Ljus

    Bilden visar en ljusstake som placerats för nära en gardin som då fattat eld.

    Levande ljus är trevligt men kan också vara farligt. Se till att använda stadiga ljusstakar av material som inte börjar brinna. Placera ljusen på ett säkert underlag och på avstånd från lättantändliga material, så som bordsdukar och gardiner.

    Tips!

    • Lämna aldrig tända ljus obevakade!
    • Värmeljus ska endast användas i avsedd ljushållare.
    • Använd batteridrivna ljus.

    Brandsäkra ditt hem

    Bilden visar hur du kontrollerar din/dina brandvarnare.

    Se till att du har en fungerande brandvarnare och testa den regelbundet. Tryck på testknappen i några sekunder, piper det så fungerar den! Använd en gåstav eller ett skohorn med testplupp om du har svårt att nå och ha alltid nya batterier hemma. Om du inte kan höra brandvarnaren finns det hjälpmedel; till exempel blixtljus och vibrationsplattor. För den som inte själv kan sätta sig i säkerhet eller larma kan det vara lämpligt att ansluta brandvarnare till ett befintligt trygghetslarm eller annan larmcentral.

    Tips!

      • Ha en minneslapp med larmnumret (112) och din adress bredvid telefonen, så att du lätt kan larma om en olycka skulle uppstå.
      • En pulversläckare och brandfilt är bra att ha hemma.
      • Byt ut glöd- och halogenlampor till LED-lampor, som inte blir lika varma.
      • Se till att dina elektriska apparater är hela och att kablarna är i bra skick.

      Minskad rörlighet och nedsatta funktioner

      Det finns också andra saker du kan göra för att förbättra ditt brandskydd. Du som lider av minskad rörlighet kan till exempel tjäna på att plocka bort saker du riskerar att snubbla på, som tjocka mattkanter och trösklar, eller byta sovrum så att du kommer närmare ytterdörren.

      Om du behöver ta hjälp av hantverkare kan du ansöka om bidrag till bostadsanpassning. Du hittar ansökan här.

      Om du tror att du kan ingripa mot en liten brand är det bra att ha både brandfilt och brandsläckare hemma. Vanliga pulversläckare, som vi rekommenderar till hemmet, väger 6 kg, men det finns också varianter som bara väger ett par kilo.

      Vill du hellre skriva ut informationen som en broschyr, för att dela ut till någon nära anhörig, så hittar du filen här.

      Räddningstjänsten

      Telefon:

      Öppettider

      Måndag-fredag kl. 8.00-16.00

      Uppdaterad: 7 november 2023