MENY
Eskilstuna kommun

Brandsäkerhet för dig i villa

Illustratör: Anna Brostam

Varje år brinner det i cirka 6 000 hem i Sverige. Runt 600 personer skadas och omkring 100 dör.

Den vanligaste orsaken till brand i villa och radhus är att något i eller runt om eldstaden fattar eld. Ofta saknas kunskap om rätt installation, rätt skötsel eller hur man eldar rätt. Läs om soteld.

Andra vanliga brandorsaker är köksspisen och levande ljus. Ställ inte brännbara saker nära spisen och lämna inte rummet när du lagar mat eller när du har tänt ljus. Om det börjar brinna i en kastrull eller stekpanna, kväv elden med ett lock.

Upptäcker du en brand i ett rum kan det göra stor skillnad om du stänger in den genom att stänga dörren. Ta dig bort från branden och ring 112. Tänk på att röken är mycket giftig. Bara några andetag kan döda.

De flesta dödsbränderna sker nattetid. Det viktigaste brandskydd du kan ha i din villa är därför brandvarnare, som larmar när röken stiger mot taket. Då hinner du ta dig ut eller kanske till och med släcka branden. Du ska ha minst en brandvarnare per våning och 60 kvadratmeter. Brandvarnaren ska sitta i taket och testas regelbundet för att upptäcka fel eller behov av att byta batterier. Skaffa gärna gratis sms-påminnelse på www.skyddadigmotbrand.selänk till annan webbplats.

Den brandskyddsutrustning som du i övrigt rekommenderas är pulversläckare 6 kg och brandfilt. Ha även här gärna en per våning och se till att de förvaras väl synliga.

 

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Du har nu hjälpt oss att förbättra eskilstuna.se.

Kontakt

Räddningstjänsten
Öppettider

Måndag-fredag 8.00-16.00

Kontakt

016-710 74 00
Skicka e-post
016-14 50 45