MENY
Eskilstuna kommun

Brandsäker el i din bostad

Se över dina elinstallationer

Förebygg brand i ditt hem genom att se över dina elinstallationer. Många bränder i egna hem beror på att något gått snett där. En sladd eller ledning som är sliten så att isoleringen skadas kan leda till både elstöt och elbrand. Det samma gäller för en trasig stickkontakt, ett trasigt eluttag eller strömbrytare.

Läs bruksanvisningar

Läs alltid bruksanvisningen till dina elektriska apparater och rätta dig efter vad som står där. Försäkra dig om att utrustningen du tänker använda är avsedd för det du ska ha den till!

Fritt utrymme

Ha alltid fritt utrymme runt datorer, stereoanläggningar och TV-apparater - placera ingenting ovanpå dem. TV:n ska stå så att den får tillräcklig ventilation och inte överhettas. Ställ den inte i ett trångt fack i bokhyllan och täck inte över den med stora dukar. Placera inte heller stearinljus och blommor ovanpå TV:n. Slå alltid av den med strömbrytaren på apparaten och inte med knappen på fjärrkontrollen. Dra ut sladden när du reser bort. 

Torka aldrig kläder på elelement eller bastuaggregat.

Batterier

Om batteriet i din bärbara dator blir onormalt varmt eller om kapaciteten sjunker anmärkningsvärt så är det förbrukat och ska kasseras. Lämna det till en återvinningscentral. Fortsätter du att använda det innebär det kortslutningsrisk/brandfara. Om ett litziumbatteri börjar brinna är det mycket svårt att släcka.

Eluttag

Se till att eluttagen är petskyddade. Det ska finnas täckplattor över kontakthylsorna så att det blir svårare att komma i beröring med strömförande delar.

Ta för vana att alltid dra ut stickkontakten när du använt till exempel hårtorken eller brödrosten.

Var uppmärksam på elapparaterna så att de inte luktar bränt eller låter konstigt. Använd dem i så fall inte.

 Torktumlaren/tvättmaskinen/diskmaskinen

Rengör filtret på torktumlaren regelbundet. Var alltid hemma när torktumlaren, tvättmaskinen eller diskmaskinen är igång och låt dem inte gå när du sover. Sätt upp brandvarnare i tvättstugan! Då ökar chansen att du upptäcker bränder eller läckage i tid.

Lampor

Hallogenlampor och toppförseglade glödlampor kan bli 250 grader varma. Placera dem därför långt ifrån brännbart material och kontrollera fästanordningarna.  

Kontrollera att glödlamporna har rätt watt-tal. Se till att lampskärmen inte kommer i kontakt med den varma glödlampan och att klämlampor sitter stadigt. Använd däremot aldrig klämlampor som sänglampor! De kan lätt ramla ner i sängen och orsaka brand. Byt blinkande lysrör på en gång. Byt ut trasiga och nötta elapparater och sladdar. 

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Du har nu hjälpt oss att förbättra eskilstuna.se.

Kontakt

Räddningstjänsten
Öppettider

Måndag-fredag 8.00-16.00

Kontakt

016-710 74 00
Skicka e-post
016-14 50 45