MENY
Eskilstuna kommun

Hur komposterar man?

Det finns fem saker du ska tänka på vid kompostering: att finfördela materialet som ska komposteras, att komposten måste vara luftig, att det är lagom varmt i komposten, att kompostmaterialet är fuktigt när det läggs i, och att du bör röra om i komposten emellanåt.


Finfördela

All kompostering går fortare om materialet finfördelas så mycket som möjligt. Därigenom minskar man även på volymen. Om man har möjlighet, är det bra om allt material hackas eller finfördelas. Växter och gräs kan till exempel spridas ut på marken och köras över med gräsklipparen. Hushållsavfall kan hackas sönder med en spade eller dylikt, när det lagts i behållaren. Med fördel kan man också använda sig av en kompostkvarn för att sönderdela materialet. Det material man främst behöver finfördela är det grova, vedartade trädgårdsavfallet, som grenar och kvistar, men också grova stjälkar, blast och liknande.

Luft

Mikroorganismerna som lever i komposten måste ha luft för att snabbt kunna bryta ner materialet. För att luft ska kunna komma in i tillräcklig mängd, bör man lägga ett luftigt bottenlager, cirka 10 cm tjockt. Använd gärna häckklipp eller andra kvistar till detta! Man bör sedan emellanåt lägga in i mindre risknippen eller tillföra luft genom att lägga in perforerade plaströr i komposten.

Värme

När materialet bryts ner utvecklas värme. Värmen i komposten beror på vilket material som lagts i, hur ofta man rör om i materialet och vilken typ av kompostbehållare man använder. Ett enkelt sätt att kontrollera om nedbrytningen är igång, är att sticka in en käpp i kompostens mitt. När käppen efter en stund tas ut, ska den kännas varm mot huden. Givetvis kan man också använda en termometer. Normalt är det 35-55 ° i komposten.

Vatten

Det är viktigt att kompostmaterialet är fuktigt när det läggs i komposten. Färskt material är i regel tillräckligt fuktigt, men torrt material måste fuktas innan det läggs i komposten. Finns det myror i komposten, är det ett tecken på att den är för torr. Den bör då vattnas, och det klarar man bäst med vattenkanna eller med en så kallad rotvattnare. Blanda ordentligt För att nedbrytningen ska bli så effektiv som möjligt, ska materialet i komposten blandas ordentligt. Att lägga materialet i skikt är en nödlösning. För att allt material ska blandas och luftas ordentligt, är det bra att vända på hela komposten ett par gånger per år.

 

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Du har nu hjälpt oss att förbättra eskilstuna.se.

Kontakt

Miljökontoret
Öppettider

Vardagar 10.00-12.00, 13.30-16.00

Besöksadress

Alva Myrdalsgata 3d

Postadress

631 86 ESKILSTUNA

Kontakt

016-710 10 00
Skicka e-post
016-14 26 84