MENY
Eskilstuna kommun

Kompostering

Kompost

 Foto: Kerstin Palmqvist

Anmäl kompostering av matavfall och trädgårdsavfall om du vill ha egen kompost hemma.

Kompost ger fin mylla

Genom att kompostera kan vi förhindra att sopberget växer. En kompost ger också fin mylla till både inomhus- och utomhusväxter. Färdig kompost är en mörk torvliknande produkt med en fin doft av mylla.

Fördelarna med att blanda kompostjord i krukor eller rabatter är att näringsämnen och fukt bättre stannar kvar i jorden och att växternas försvar mot skadedjur ökar. Utomhus blir även jorden rik på daggmaskar som håller jorden väldränerad. Det finns tre olika typer av kompost: trädgårds-, hushålls- och maskkompost.

Ha två behållare

För att komposten ska fungera riktigt bra, så bör man ha två behållare. En där man samlar kompostmaterialet och låter den första delen av komposteringen äga rum, och en behållare där man låter komposten mogna.

Om enbart trädgårdsavfall som till exempel gräsklipp, löv och ogräs ska komposteras, räcker det med att man bygger en enkel kompostkätte. Ska däremot även hushållsavfall komposteras, måste behållarna vara konstruerade så att råttor och möss inte kommer in i den.

Behållarna måste ha täta sidor, lock som släpper in luft och en botten av rostfritt nät med hålstorlek på max 5 mm. Det är mycket viktigt att luft kan komma in i komposten.

Placera behållarna i en skuggig och blåsfri del av trädgården, eftersom den annars lätt torkar ut. Tänk på att placera komposten så att dina grannar inte blir störda av den!  

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Du har nu hjälpt oss att förbättra eskilstuna.se.

Kontakt

Miljökontoret
Öppettider

Vardagar 10.00-12.00, 13.30-16.00

Besöksadress

Alva Myrdalsgata 3d

Postadress

631 86 ESKILSTUNA

Kontakt

016-710 10 00
Skicka e-post
016-14 26 84