MENY
Eskilstuna kommun

Årby – BARA VARA (Här & Nu)

Konstfokus Årby - Ruben Wätte med verket BARA VARA Här o Nu

Invigning i Årby av Ruben Wättes offentliga konstverk BARA VARA (Här & Nu)

Konstnären Ruben Wätte har skapat en offentlig mötesplats i form av en social träskulptur. En plats för möten, samtal och framförallt gemensamt varande utan krav på aktivitet, konsumtion eller prestation.

BARA VARA (Här & Nu) i Årby invigdes 24 oktober 2018

Plats för möten

Ruben Wätte lärde känna området och invånare i Årby vid flera tillfällem och mötte grupper och individer i olika åldrar med varierande bakgrund. Vid några tillfällen hölls även workshoppar med elever i Årbyskolan.

Vissa behov och önskningar som kom fram förenade Årbyborna. Skolans elever, områdets ungdomar och äldre – uttryckte alla, på olika sätt en längtan efter en plats för möten och social samvaro. En plats som inte är lika bestämd som till exempel en lekplats eller fotbollsplan. En plats dit alla är välkomna att ”bara vara”, där man kan stämma träff med sina vänner och kanske bli sittandes i väntan på att något eller någon ska dyka upp.

Samarbete med Royal Sisters

Ruben Wättes konstnärliga process för att främja Årbybornas aktiva deltagande, bestod främst av att möta människor i deras egen vardag. Det visade sig svårt att få kontakt med tjejer och kvinnor i området. Det blev även tydligt att många av de offentliga platserna i området var starkt killdominerade. För att inte utelämna tjejernas och kvinnornas erfarenheter ur arbetet startades ett samarbete upp med en tjejgrupp i Årby, Royal Sisters.

Tillsammans med Eskilstuna konstmuseums pedagog Isabelle Paredes utforskade Ruben Wätte och Royal Sisters på olika vis frågor som specifikt rör tjejers vilkor, funderingar och önskningar.

Mer av deras samarbete och om Ruben Wättes process bakom BARA VARA (Här & Nu) presenteras här i en dokumentärfilm.

Om uppdraget

På inbjudan av Eskilstuna kommun har Ruben Wätte arbetat fram ett offentligt konstverk till Årby i Eskilstuna. Uppdraget påbörjades i januari 2018 och är en del av kommunens satsning kallad Konstfokus.

Eskilstuna kommun vill att konsten ska vara tillgänglig samt skapa engagemang och delaktighet, därför har det i konstnärens uppdrag ingått att integrera medborgardelaktighet i sin arbetsprocess. Syftet är att göra medborgare delaktiga i utvecklingen av sitt närområde och förhoppningen är att projektet ska bidra till en positiv utveckling av stadsdelens offentliga rum.

Information om konstnären

Vill du se tidigare verk och arbeten av och med Ruben Wätte? Här är en länk till hans hemsida.länk till annan webbplats Där finns till exempel en kort sammanfattning om sommarkollot Gränslöst! i Årby, som Ruben Wätte höll i tillsammans med pedagogerna på Eskilstuna konstmuseum och Ebelingmuseet sommaren 2017.

Arbetsgrupp

Madelene Unneberg, museichef Eskilstuna konstmuseum, Isabelle Bohlin, pedagog Eskilstuna konstmuseum och Josefine Bolander, intendent Eskilstuna konstmuseum.

Kontakt

För frågor rörande projektet kontakta Josefine Bolander, intendent offentlig konst, Eskilstuna konstmuseum, på epost josefine.bolander@eskilstuna.se

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Du har nu hjälpt oss att förbättra eskilstuna.se.

Kontakt

Offentlig konst

Eskilstuna konstmuseum ansvarar för den offentliga konsten i Eskilstuna och Torshälla.